BANCI | Ultima Ora

Garantiile pentru programul Prima Casa au fost injumatatite de catre noul guvern, intrucat nu se mai justifica

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-12-05 11:59

Anca Dragu (foto), noul ministru al Finantelor, a declarat ca garantiile statului pentru programul de credite ipotecare Prima Casa vor fi suplimentate in acest an cu doar 200 milioane lei, fata de cele 700 milioane lei solicitate de bancile care si-au epuizat deja plafoanele prin intermediul FNGCIMM, iar plafonul pentru anul viitor se va injumatati, la doar 1,5 miliarde lei, fata de 2,8 miliarde lei in acest an.

De asemenea, dobanda maxima pe care bancile o vor putea practica pentru aceste credite va scadea de la ROBOR plus 2,5%, cat este in prezent, la ROBOR plus 2%, insa avansul de doar 5% va fi pastrat.

Legea privind darea în plată, daca se va aplica, va avea un impact foarte mic asupra statului, intrucat rata de neperformanță pe acest program este de doar 0,1% - 0,2%, a mai spus ministrul Finantelor.

Garantiile de stat nu se mai justifica, intrucat nu mai suntem in criza

Explicatia ministerului Finantelor pentru reducerea garantiilor pentru Prima Casa este urmatoarea:

"Avand in vedere cresterea venitului disponibil al populatiei, in conditiile relaxarii fiscale, a cresterilor salariale si a perspectivelor de crestere economica, toti acesti factori favorizand relansarea creditarii in economia romaneasca, precum si a faptului ca implicarea statului prin emiterea de garantii de stat pentru accesarea creditelor ipotecare/imobiliare nu se mai justifica, garantiile de stat fiind acordate de obicei fie in scopuri sociale sau in scopul facilitarii accesului la creditare in conditiile in care accesul este unul dificil si/sau foarte costisitor raportat la nivelul puterii de cumparare a populatiei, considera ca nu se justifica alocarea suplimentara a unui plafon asa de mare.

Garantiile acordate in cadrul plafonului alocat majoreaza datoria publica guvernamentala, precizeaza ministerul Finantelor.

Propunerea de suplimentare a plafonului pe anul 2015 asigura continuitatea in conditii optime a programului Prima Casa in perioada ramasa pana la finalul anului 2015 si inceputul anului 2016, fara a se crea disfunctionalitati resimtite in randul beneficiarilor persoane fizice care doresc achizitionarea/construirea unei locuinte si care ar fi expusi riscului pierderii avansurilor prevazute in antecontractele incheiate cu promitentii vanzatori.

Programul Prima Casa, se mai arata in documentul Ministerului Finantelor, a fost implementat in 2009, intr-un context in care fluxurile specifice tranzactiilor pe piata imobiliara erau blocate, deoarece persoanele fizice se confruntau cu dificultati in accesarea unui credit de investitii imobiliare destinat achizitionarii/construirii unei locuinte, dificultati care se datorau in principal lipsei garantiilor solicitate de institutiile de credit conform normelor de creditare proprii.

Pe acest fond, la care se adauga si faptul ca a fost implementat pentru a raspunde unei nevoi sociale pregnante – problema locativa, programul Prima Casa a cunoscut pana in prezent o dinamica semnificativa, antrenand fluxuri de numerar in economie si stimuland in mod direct industriile orizontale adiacente sectorului constructiilor.

Garantiile pentru creditele destinate achizitiei sau constructiei de locuinte in cadrul Programului se acorda numai in lei, de catre finantatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat in cadrul etapelor anterioare.

Pana in prezent, de la lansarea programului in 2009, au fost acordate peste 166.026 garantii, pentru finantari in valoare de peste 3,202 miliarde euro (dupa preluarea a 50% din risc de catre banci), respectiv peste 13,9 miliarde lei, din care in anul 2015 si pana in prezent au fost emise 30.070 garantii in valoare de 2,522 miliarde lei.

In cadrul programului Prima Casa, rata creditelor neperformante (de default) este de 0,2%, pana in prezent fiind executate 401 garantii.

Bilantul la zi al programului Prima Casa arata ca acesta este cel mai popular si de succes program guvernamental, ritmul de depunere a solicitarilor de garantare fiind de circa 140 solicitari/zi."(Vezi aici documentul MF)

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraBCR trimite in SUA opt firme din InnovX-BCR in cautare de investitii

8 businessuri de tehnologie din cadrul InnovX-BCR vor participa în perioada 26-29 iunie la cel mai important eveniment dedicat investițiilor străine directe din Statele Unite: SelectUSA Investment Summit. Cele opt companii fac parte din toate grupele acceleratorului InnovX-BCR detalii

BNR nu-l lasa pe inventatorul creditului doar cu buletinul sa-si faca banca

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu este de acord ca inventatorul creditului doar cu buletinul din urma cu 15 ani, Dan Ostahie, proprietarul magazinelor Altex, sa-si faca banca, prin preluarea Porsche Bank. Motivul este lipsa de experienta a lui Ostahie in domeniul bancar, conform detalii

Dobanda de 8% la depozitele online pe 2 ani la Patria Bank

Patria Bank continuă să încurajeze economisirea și anunță dobânzi de top la depozitele în lei. În plus, 4 din 5 clienți noi de depozite accesează produsul 100% online, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Patria Bank a detalii

Preluarea Porsche Bank de Dan Ostahie a fost aprobata de Consiliul Concurentei

Dan Ostahie controlează Grupul Altex, care este organizat pe mai multe linii de activitate, respectiv: retail, servicii IT, import, producție și distribuție produse electro-IT&C, service, servicii financiare nebancare, transport, automotive, imobiliare, conform unui comunicat al detalii

  

Ultimele Comentarii