BANCI | Profil

Raiffeisen Bank a suferit pierderi de 75 milioane euro in urma conversiei creditelor in franci elvetieni din Croatia

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-11-12 14:06

Grupul austriac Raiffeisen Bank, prezent si in Romania, a inregistrat o pierdere de 75 de milioane de euro in urma deciziei autoritatilor din Croatia ca bancile sa converteasca imprumuturile din franci elvetieni (CHF) in euro la cursul din data in care au fost acordate, inainte de criza, mult mai mic decat cel la care a ajuns in prezent.

La aceasta pierdere s-au adaugat si cele in valoare de 96 de milioane de euro cauzate de devalorizarea activelor, astfel ca la finalul lunii septembrie, Raiffeisen a raportat un profit net de doar 90 de milioane de euro, in scadere cu 56% fata de trimestrul anterior.

Subsidiara Raiffeisen din Romania a realizat un profit de 86 de milioane de lei in primele 9 luni din acest an, in crestere cu 6,2% fata de anul trecut.

Raiffeisen Bank are in Croatia credite in CHF in valoare de 226 milioane euro, un volum apropiat de volumul de credite in franci din Romania, care se ridica la echivalentul a 335 milioane euro, in usoara scadere, de la 366 milioane euro cate erau in iunie. (vezi graficul)

Rata creditelor neperformante in cazul imprumuturilor in CHF din Romania este de 17,6%, in crestere cu aproape un punct fata de trimestrul anterior, cand era de 16,8%. Rata de acoperire cu provizoane a acestor credite neperformante a crescut usor, de la 74,9% in iunie, la 75,3% in septembrie.

Raiffeisen isi reduce activele cu 23%, pentru a indeplini cerintele de capital

Raiffeisen, ca si UniCredit, deruleaza un program de restructurari si reduceri de costuri in mai multe tari din Europa de Est in care este prezenta, in vederea indeplinirii noilor cerinte de capital mai restrictive.

Banca are ca tinta atingerea unui rate de adecvare a capitalului de baza (CET 1 ratio) de 12% la finalul lui 2017, fata de 10,8% cat este in prezent.

Pentru atingerea acestei rate, Raiffeisen are in plan reducerea activelor ponderate la risc cu 23%, echivalentul a 16 miliarde de euro, din totalul de 68,7 miliarde euro cate avea la finalul anului trecut.

Astfel, Raiffeisen Bank a decis sa vanda subsidiarele din Polonia si Slovenia, precum si recent infiintata banca online Zuno. In acelasi timp, Raiffeisen a facut restructurari importante in Ungaria, unde a inchis 45 de unitati, precum si in Rusia si Ucraina.

In acest fel, banca isi va reduce cu 20% costurile cifrate la 3 miliarde de euro la finalul lui 2014, astfel incat rata de eficienta, raportul costuri/venituri, sa ajunga la 50-55% pe termen mediu, fata de 57,4% in prezent.

De asemenea, Raiffeisen are ca obiectiv obtinerea unei rate a profitului (rentabilitatea capitalului – ROE) de 14% inainte de taxe si de 11% neta.

Costurile cu restructurarile sunt estimate pentru acest an la doar 100 de milioane de euro, intrucat majoritatea vor fi inregistate anul viitor. De asemenea, banca nu se asteapta la o crestere a provizioanelor in acest an, acestea urmand a fi chiar sub nivelul celor din 2014, de 1,7 miliarde euro.

In aceste conditii, Raiffeisen anticipeaza o consolidare a profitului pentru finalul acestui an.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: ProfilErste Group: Am inceput cu bine anul 2021, ce promite sa fie un an al revenirii solide

"Am inceput cu bine anul 2021, ce promite sa fie un an al revenirii solide", a declarat Stefan Dörfler, CFO al Erste Group, cu ocazia prezentarii rezultatelor financiare din T1 2021 ale grupului bancar austriac, prezent si in Romania prin BCR. Iata comunicatul de presa publicat detalii

Laptaria cu Caimac atrage 4 milioane euro printr-un plasament privat de actiuni, intermediat de BT Capital Partners

Agroserv Măriuța SA, compania care deține brandul Lăptăria cu Caimac, a încheiat cu succes plasamentul privat de acțiuni prin care a atras 19,4 milioane de lei, echivalentul a 4 milioane de
euro, se arata intr-un comunicat de presa, in care se adauga: Acțiunile vor fi detalii

First Bank lanseaza o aplicatie pentru creditarea IMM-urilor

First Bank își completează ecosistemul de soluții digitale prin lansarea aplicației SME Creditum. Aceasta permite băncii să simplifice procesul de creditare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Astfel, pentru persoanele juridice care au nevoie de finanțare, detalii

CEC Bank emite online carduri de credit cu pana la 24 de rate fara dobanda

CEC Bank a anuntat ca emite carduri de credit 100% online, prin CEC_IN, magazinul virtual al CEC Bank. Unul dintre principalele avantaje ale cardului de credit este plata in rate fara dobanda, la orice magazin din tara si strainatate. Numarul de rate variaza in functie de detalii

  

Ultimele Comentarii