BANCI | Stirea Zilei

Cum a fost posibila frauda de 80 milioane euro de la BRD: directorul adjunct al bancii, Sorin Popa, ii prezenta subalternilor pe oamenii de afaceri care urmau sa ia credite ilegal

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-11-05 00:52

Frauda de peste 80 de milioane de euro produsa la BRD de un grup de mai multi afaceristi in complicitate cu bancheri, depistata de DIICOT la sfarsitul lui 2012, a fost facilitata de faptul ca insusi directorul adjunct al bancii franceze din acea vreme, Sorin Popa, i-a prezentat subalternilor pe cei care urmau sa fraudeze banca.

Astfel, in vara lui 2009, Sorin Popa i l-a prezentat pe Gheorghe Ionescu, zis Bebe Ionescu, subalternei sale, Dana Bajescu, directorul grupului Dorobanti, ca fiind un important om de afaceri, spunandu-i ca acesta va veni la brioul ei pentru a-i recomanda niste clienti care vor sa obtina credite, conform declaratiei data de Bajescu in fata procurorilor.

La randul sau, Bebe Ionescu le-a spus procurorilor ca l-a cunoscut pe Popa cand lucra la Fondul Proprietatii Private (FPS), in 1998, si s-a ocupat de privatizarea BRD, iar ulterior intre cei doi s-a dezvoltat o relatie de prietenie.

Popa a recunoscut ca i l-a prezentat pe Ionescu subalternei sale, Bajescu, la un eveniment la care au participat impreuna. Isi aminteste ca Ionescu i-a spus ca vrea sa recomande un client important, astfel ca l-a indrumat catre lucratorii de la banca.

Anterior, in 2007, Sorin Popa l-a introdus pe Ionescu si altei subalterne, Duhomnicu Elena, sefa unitatii de private banking a BRD din cartierul Primaverii, in care locuia Ceausescu, pe care a anuntat-o ca trebuie sa pregateasca un dosar de credit de un milion de euro pentru Gheorghe Ionescu, pentru cumpararea unui teren de langa uzina Timpuri Noi, a mai dezvaluit Bajescu.

Aceasta a mai spus ca dupa ce Popa i l-a prezentat pe Ionescu, acesta a venit la biroul ei si i-a spus ca va veni din partea lui o alta persoana, Tipa Sava, reprezentantul firmelor care aveau sa beneficieze de credite acordate in mod ilegal de functionarii BRD, dupa cum acuza procurorii.

Pentru aproape toate firmele recomandate de Bebe Ionescu si aduse de Sava Tipa, creditele acordate au fost aprobate de catre comitetul de credite din centrala BRD, intrucat aveau valori ridicate, de peste 1 milion de euro, comitet din care faceau parte directorii adjuncti Sorin Popa, Claudiu Cercel si Gabriela Gavrilescu, precum si directorul de retea, Lucian Cojocaru.

La cateva luni dupa ce au fost aprobate, firmele au inregistrat intarzieri la plata, de aceea Bajescu l-a sunat pe Ionescu si l-a intrebat de ce firmele recomandate de el nu platesc, pana cand acesta nu a mai raspuns la telefon.

Ea l-a informat apoi despre intarzieri si pe Sorin Popa, care i-a dat asigurari ca-l va cauta si el pe Ionescu pentru a-i spune sa faca demersuri catre firme pentru a plati datoriile.

Sorin Popa a spus ca s-a intalnit cu Ionescu, caruia i-a reprosat ca 3 firme recomanate de el au datorii scadente, dar acesta a raspus ca nu a obligat pe nimeni sa acorde acele credite, dandu-i de inteles ca ar putea sti de situatia acelor firme si creandu-i convingerea ca s-a folosit si de numele sau.

Popa a mai spus procurorilor ca a aflat de la Bajescu ca mai existau probleme si cu creditele altor firme ale unui anume Dinu Bogan Florin, care fusese recomandat de colegul sau, Claudiu Cercel.

La inceputul lui 2011 nu s-a maiplatit niciun credit acordate acestor firme, astfel ca au fost trecute la neperformante.

Popa a mai spus ca in urma unei investigatii interne s-a constatat ca la majoritatea creditelor acordate in perioada 2009-2010 la grupul Dorobanti, garantiile constituite in favoarea bancii au fost evaluate de o singura firma de evaluare, Taygeta, care a fost acceptata ca evaluator al BRD, la inceputul lui 2009, la recomandarea, atentie! a directorului de risc, Carlos Albizzati.

Procurorii au descoperit ca firma a fost introdusa la BRD cu scopul de a supraevalua garantiile imobiliare, in special terenuri arabile, pentru obtinerea creditelor de zeci de milioane de euro.

Sorin Popa a mai povestit procurorilor ca la o intalnire la care a participat si fostul ministru al economiei, Adriean Videanu, cercetat in prezent pentru fapte de coruptie, Bebe Ionescu i-a spus ca un anume Vasile Crestin (unul dintre initiatorii grupului de fraudare a BRD) doreste sa faca un proiect in domeniul regenerabilelor, dar pentru ca acesta nu avea referinte foarte bune, a evitat orice colaborare.

Popa a observat, apoi, ca la sfarsitul lui 2010, la BRD Unirea exista o crestere anormala a provizioanelor, intre 10 si 15 milioane euro, iar una dintre firmele cu restante apartinea lui Crestin.

Ulterior, prin intermediul lui Ionescu, s-a intalnit cu Crestin, care i-a spus ca are doar o societate care a primit credit de la BRD, Star Grup Baneasa. In realitate, acesta controla indirect o retea de alte firme care aobtinusera ilegal credite, dupa cum au descoperit procurorii.

Popa a declarat procurorilor ca intrucat Crestin era un apropiat al lui Bebe Ionescu, persoana care are multiple relatii cu Societe Generale, cunoscandu-l pe fostul sef al BRD, Patrick Gelin, fiind un apropiat si al lui Bogdan Baltazar si al multor personalitati din lumea afacerilor din Romania, s-a deplasat la Paris, unde a avut o discutie cu Jean-Louis Mattei, care era presedintele BHFM, structura care coordona subsidiarele din Europa de Est, caruia i-a relatat aceste aspecte.

Mattei a venit in Romania, ocazie cu care Sorin Popa i-a solicitat lui Ionescu o intrevedere cu Crestin, pentru a lamuri problemele, insa acesta a refuzat.

Ulterior, in urma analizarii dosarelor de credite, Popa a aflat ca o parte din banii acodati de BRD firmelor lui Crestin au fost transferati in Bulgaria.

In aceste conditii, Popa s-a consultat cu fostul presedinte al BRD, Guy Poupet, si a solicitat o inspectie de la Paris, care a venit la finalul lui 2010 si inceputul lui 2011 si a realizat un audit al respectivelor credite, in urma caruia s-a constatat ca la BRD Unirea si Dorobanti au fost acorate credite nerespectanduse anumite principii bancare.

Popa a spus ca niciun credit nu ar fi putut declarat daca evaluarile ar fi fost corecte.

Comentarii

BALANESCU MARIA
Angajatii
Angajatii nu cunosc legile bancare si interne? Nu faci ce zice superiorul daca e contra legii!!! Sa faca el! Sa se termine o data cu linsul bombeurilor si sa se faca treaba conform legii ! Ce au patit cei din banca?Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBancile transmit un mesaj consumatorilor, prin intermediul CSALB: va puteti baza pe noi, in aceasta perioada de scumpiri si cresteri de dobanzi

Sistemul bancar propune mai multe soluții de rezolvare a dificultăților financiare cu care se confrunta consumatorii. (vezi video la finalul articolului)  Una dintre soluțiile pe care o propun băncile consumatorilor este detalii

Schimbarea ROBOR cu IRCC la credite: ce e bine sa stim

ROBOR este un indice de dobanda utilizat la acordarea de credite noi in lei cu dobanda variabila pentru persoane fizice, doar pana in luna mai 2019. Dupa aceasta data, conform OUG 19/2019, dobanda variabila la creditele noi in lei pentru persoane fizice, nu si pentru persoanele juridice, detalii

Banca Transilvania majoreaza la 4% dobanda la depozitele pe 6 luni si 1 an. Vezi topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei

Banca Transilvania (BT) a majorat la 4% dobanda pentru un depozit in lei pentru persoane fizice la termene de 6 luni si un an, aceasta fiind cea mai mare dobanda platita de bancile mari pentru economiile in lei. (vezi topul dobanzilor, in detalii

Bancile sunt pregatite sa-i ajute pe cei care vor avea probleme cu plata ratelor la credite

Creșterea accentuată a prețurilor, războiul de lângă România, majorarea dobânzilor, reprezintă motive de îngrijorare pentru consumatorii români de servicii și produse financiare. Reprezentanții sistemului bancar transmit detalii

  

Ultimele Comentarii