TEHNOLOGII BANCARE - FinTech | Ultima Ora

Tarile din Europa Centrala si de Est sunt printre cele mai dezvoltate la tehnologiile digitale

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-10-25 10:40

Europa Centrala si de Est este o regiune foarte diversa si inovativa, cu un potential ridicat de adoptare a noilor tehnologii, a declarat recent la Varsovia, capitala Poloniei, seful MasterCard responsabil cu platile in regiune, Brian Morris.

Dintre cele 16 tari din zona (printre care Austria, Polonia, Romania, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Serbia si Muntenegru, Macedonia, Albania si Croatia), 8 fac parte din zona euro (SEPA), restul de 8 avand monede proprii.

Aceste tari au in total 137 de milioane de locuitori, dintre care 27 milioane (16%) sunt nebancarizati. Ponderi intre 30% si 70% dintre locuitori sunt contectati la internet, astfel ca gradul de crestere a comertului electronic (e-commerce) este de doua cifre anual.

Gradul de detinere a cardurilor variaza intre 0,4 carduri pe locuitor la 2,4 carduri. Din numarul total de carduri, intre 17% si 75%, in functie de tara, sunt carduri contactless, in timp ce intre 12% si 76% dintre POS-uri sunt dotate cu tehnologia NFC (Near Field Communication), pentru acceptarea platilor cu carduri contactless, telefoane inteligente sau alte gadget-uri (wearables), precum smart watch (ceasuri inteligente).

Tehnologia contactless este extrem de dezvoltata in tarile din rgiune, in comparatie cu alte tari mai bogate din Europa si din lume.

Astfel, in Polonia peste 80% dintre carduri si terminalele POS accepta tehnologia NFC. In Cehia, 61% dintre platile cu cardul in magazine se fac contactless, in Polonia – 41%, iar in Ungaria si Slovacia – 30%.

Si in Romania cardurile contactless se inmultesc rapid, in prezent avand o pondere de peste 20% din numarul total de carduri, in contextul in care au inceput sa fie emise de banci mari, precum BCR, BRD, Banca Transilvania sau ING.

In acelasi timp, in Polonia, Ungaria, Cehia si Serbia exista parteneriate majore incheiate cu furnizorii de telefonie mobila in vederea platilor cu telefoanele mobile inteligente. Platile mobile se dezvolta tot mai mult si prin intermediul portofelelor digitale (digital wallets), cu ajutorul serviciului MasterPass.

MasterPass a fost lansat in Polonia, Cehia, Ungaria si Romania.

In privinta gradului de penetrare a telefoanelor inteligente (smart phones), acesta variaza de la 29% la 140%.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraBanca Transilvania a avut probleme cu functionarea sistemului de plati cu cardurile

Banca Transilvania (BT) a anuntat ca astazi au existat intermitente in functionarea sistemului de plati cu cardurile, cauzate de actualizarea obligatorie a sistemelor Visa si Mastercard, upgrade efectuat in noaptea de joi spre vineri, cumulata cu varful istoric in volumul detalii

Alpha Bank lanseaza primul program de obligatiuni ipotecare din Romania

Alpha Bank Romania anunta lansarea primului program de obligațiuni ipotecare din România, în valoare de 1 miliard euro. Prima emisiune de obligațiuni ipotecare, cu o limită de 200 milioane euro, va avea loc în viitorul apropiat, se arata intr-un comunicat de detalii

Varianta modificata a taxei bancare, publicata in Monitorul Oficial: noul ROBOR se va putea aplica si creditelor in derulare, nu doar celor noi

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea 1, nr. 245 din 29 martie 2019 a fost publicata Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 19 din 29 martie 2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative (vezi foto). Fata de proiectul publicat de Ministerul Finantelor, in forma din detalii

Guvernul a adoptat noua forma a taxei bancare

Guvernul a adoptat astazi noua forma a taxei bancare, prevazuta in Ordonanta care modifica OUG 114 din 2018, astfel ca bancile nu vor mai plati o taxa anuala de 1,2% din active, daca ROBOR depaseste 2% pe an, ci o taxa de 0,4% in cazul bancilor mari si 0,2% pentru cele mici, incepand cu primul detalii

Ultimele Comentarii

 • ?

  În ce tratat european zice că bunurile din patrimoniul public al unei țări să fie ținute în ... detalii

 • Stergere birou de credite.ridicarea popririi

  Buna ziua Am poprire de salariu de 3 luni .am de achitat 4000ron se mai poate face ... detalii

 • ?

  @Apreciați că este legal și necesar ca BNR să dețină și o evidență a tuturor ... detalii

 • ?

  @ Apreciați că infracțiunile din bănci din perioada anterioară de aproximativ 30 de ani, multe ... detalii

 • ?

  @Cum ați aprecia despre desființarea profesiei de bancher, după 1989, deci vreme de vreo 30 de ... detalii