BANCI | Stirea Zilei

Romania este codasa Europei si la gradul de bancarizare: avem cele mai putine conturi bancare si carduri de debit; poate pentru ca sunt prea scumpe?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-10-11 20:59

Doar 61% dintre romanii cu varsta de peste 15 ani au un cont bancar, dintre care 46% detin un card de debit si 12% un card de credit, conform ultimului sondaj realizat de Banca Mondiala, ale carui rezultate au fost publicate in Global Findex (Baza de date globala a incluziunii financiare).

Comparativ, bulgarii stau putin mai bine decat noi atat la numarul de conturi cat si de carduri, in timp ce ungurii, cehii si polonezii au un grad de bancarizare mai ridicat, ceea ce poate parea firesc, daca tinem cont de faptul ca aceste tari sunt mult mai dezvoltate decat noi din punct de vedere economic.

In tarile dezvoltate din zona euro aproape toata populatia adulta detine un cont bancar (95% dintre cei intervievati cu varsta de peste 15 ani), in timp ce 81% dintre ei au si un card de debit, iar 42% un card de credit.

Saracia este de vina pentru gradul redus al incluziunii financiare a romanilor, chiar daca poate parea absurd, intrucat un cont bancar nu mai costa de mult o avere. Totusi, pentru cei care au putini bani, orice comision conteaza.

In tabelul de mai jos vedem ca doar 31% dintre persoanele cu venituri scazute din Romania detin un card de debit.

Si sa nu uitam ca aproape toate bancile iti incaseaza banii fara sa te taxeze, dar cand vine vorba sa-i dea inapoi, la ghiseu sau la bancomat, aplica un comision destul de piperat, ce ajunge la 0,5% sau chiar 1% din suma retrasa.

Dar cu toate acestea, e bine de stiut ca in lumea civilizata este mai scump sa nu ai cont bancar si card si sa platesti doar cu numerar.

Saracia costa mai mult

De exemplu, in Marea Britanie, cei doua milioane de locuitori ai acestei tari care folosesc numerarul si nu utilizeaza un cont bancar au costuri suplimentare (taxa pe saracie) de pana la 1.300 de lire pe an, conform unui raport al Comisiei de incluziune financiara, compusa din experti si parlamentari britanici.

Integrarea acestor persoane in sistemul bancar este o preocupare si a tarilor dezvoltate, cu toate ca gradul de bancarizare din aceste state este foarte ridicat in comparatie cu tara noastra, iar bancile centrale pot avea un rol important in acest proces, potrivit opiniei unor specialisti din banca centrala a acestei tari (Bank of England).

La noi, BCR, cea mai mare banca locala, si-a anuntat recent intentia de a face primii pasi pentru cresterea gradului de bancarizare in Romania. Banca a eliminat comisionul de retragere a numerarului de la ATM-urile proprii, pentru clientii sai detinatori de carduri, incepand din luna octombrie. Iar din decembrie are de gand sa ofere si un cont bancar cu zero costuri.

Taguri: TBI Credit IFN  Vodafone  

Comentarii

cosming
Aha!
Poate sunt scumpe ?? Evident ca sunt scumpe serviciile bancare ... Pai te taxeaza la orice! De exemplu: BCR daca treci pe la ghiseu sa faci o plata te-a taxat cu 15 RON... Pai in situatia asta de ce ai vrea sa lucrezi cu o banca ? Sa te coste mult mai mult orice ? Sa nu mai pomenim ca spre deosebire de mult de bancile din UE bancile neaose au taxa de administrare de cont curent! Practic daca vrei sa folosesti serviciile lor platesti! Asa inteleg bancherii sa atraga clientii nebancarizati...Aaa.. dar au oferte de "rate reduse" si "card de cumparaturi"... oferte extrem de utile la magazinul din sat :)... sa nu mai mentionam de costurile pe care butique-ul le are cu terminalele POS :)Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDobanda creditelor de nevoi personale, in scadere la 12,23%

Dobanda Anuala Efectiva (DAE) la creditele de nevoi personale a scazut in luna aprilie la 12,23%, de la 12,49% cat era in luna martie, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul 23 de astfel de imprumuturi din oferta unui numar de 13 banci. Clasamentul include doar detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit emise de CEC Bank, Libra Bank si Idea Bank au cele mai mici dobanzi dintre ofertele celor 14 banci luate in calcul in clasamentul realizat de Bancherul.ro. Dobanzile practicate de cele trei banci se incadreaza intre 13% la CEC Bank, 14% la Libra Bank si 19% la Idea detalii

Dobanzile pentru un descoperit de card (overdraft) variaza intre 10% si 17%

Dobanzile pentru un credit tip descoperit de card/cont (overdraft) practicate de un numar de 10 dintre cele mai importante banci variaza intre 10% si aproape 17% pe an, conform topului realizat de Bancherul.ro, pe baza informatiilor publicate de banci. Cea mai mica dobanda pentru un detalii

La Raiffeisen Bank nu se mai pot face depozite in lei la ghisee

Dupa ce in 2019 a eliminat din oferta depozitele in euro, Raiffeisen Bank devine acum prima banca din Romania care nu accepta depozite in lei la ghisee si nici pe termene mai scurte de un an. La Raiffeisen Bank se poate face acum un depozit in lei doar din aplicatia de mobile/internet detalii

  

Ultimele Comentarii