ASIGURARI | Analiza

Euroins a vandut cele mai multe asigurari RCA in acest an, desi are pierderi si trebuie sa-si majoreze capitalul cu 200 milioane lei; ce spune ASF?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-09-21 00:23

Firma bulgareasca de asigurari Euroins a avut cea mai mare crestere pe piata asigurarilor din Romania in primul semestru din acest an, majorandu-si cota de piata cu 2,45 puncte procentuale, la 8,32% din totalul primelor subscrise, arata datele publicate astazi de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

Euroins a ajuns astfel a cincea mare firma de asigurari din Romania, surclasand 3 concurenti in acest an: Asirom, Carpatica si NN Asigurari de Viata, dupa ce anul trecut a trecut si de Generali.

Euroins, care practica cele mai mici tarife pe piata asigurarilor auto RCA, se pare ca a preluat o mare parte dintre fostii clienti ai Carpatica Asig, o firma aflata in procedura de redresare financiara.

Carpatica Asig a pierdut o cota de piata de 0,83 puncte procentuale in prima jumatate a acestui an, dupa ce in a doua parte a anului trecut a mai pierdut aproape 1 punct, coborand pe locul 8 in topul firmelor de asigurari.

De ce a crescut atat de mult Euroins?

Raspunsul se vede in graficul de mai jos. Firma bulgareasca practica cele mai mici tarife la asigurarile RCA, cel mai important produs pe piata asigurarilor.

Pretul asigurarilor Euroins este substantial mai mic decat al altor concurenti directi: cu 182 de lei mai redus decat Omniasig, in cazul unei asigurari pe 1 an, si cu 305 lei, adica aproape jumatate din tariful total, in comparatie cu City Insurance, companie care practica al cincilea cel mai ieftin pret.

Euroins si-a majorat primele incasate pentru asigurarile vandute in prima jumatate a acestui an cu 38%, de la 222 la 359 milioane lei, cea mai agresiva evolutie din piata. Comparativ, Asirom, care practica al doilea cel mai ieftin tarif la RCA, a crescut cu doar 6,5%, iar Omniasig, cu al treilea cel mai ieftin tarif la RCA, a crescut cu 16%, mai putin de jumatate decat Euroins.

Euroins are nevoie de capital suplimentar de 200 milioane lei

Problema este ca o firma de asigurari devine cu atat mai riscanta cu cat isi creste volumul de afaceri, ceea ce inseamna ca are nevoie sa-si majoreze capitalul. Indicatorii de solvabilitate ai unei firme de asigurari sunt in responsabilitatea autoritatii de supraveghere, ASF.

ASF a publicat, in 20 august, un plan de masuri pentru recapitalizarea firmelor de asigurari, in urma finalizarii unui exercitiu de evaluare a bilanturilor acestora (BSR).

“În cazul societății Euroins, planul de măsuri prezentat pe data de 4 august 2015 nu a răspuns în întregime necesităților de ajustare rezultate din exercițiul BSR. Planul de măsuri prezentat inițial prevede ca aspecte esențiale ale rectificărilor, urmare a exercițiului BSR, două majorări de capital social de câte 100 milioane de lei, cu termene de realizare 31 decembrie 2015, respectiv 30 iunie 2016, precum și un nou contract de reasigurare pentru RCA”, se arata intr-un comunicat al ASF.

“Din analiza aspectelor menționate a fost evidențiat faptul că termenele propuse de societate în calendarul majorărilor de capital social depășesc termenul de 3 luni de la data publicării rezultatelor exercițiului BSR (15 octombrie 2015), iar suma totală prezentată de companie în acest calendar de majorări este insuficientă pentru restabilirea atât a deficitului de capitaluri proprii (Solvabilitate I), cât și a fondurilor proprii (Solvabilitate II). Ca urmare, ASF a solicitat refacerea planului de măsuri în vederea reanalizării”, se mai preciza in comunicat.

Asadar, ASF a ajuns la concluzia ca Euroins are nevoie de capital suplimentar de 200 de milioane de lei, adica aproape cat tot capitalul social subscris, de 219 milioane lei, si inca o data mai mult decat fondurile proprii detinute in prezent de firma, in valoare de 114 milioane lei, conform raportului auditorului financiar independent S.C. Alfa Contexpert SRL, intocmit in luna aprilie. Potrivit raportului, Euroins a avut pierderi de 64 milioane lei in 2014.

Intrebarea fireasca este: de ce-si majoreaza Euroins atat de agresiv volumul de asigurari, daca firma e in pierdere si are nevoie de o majorare substantiala de capital? Nu cumva acest lucru prezinta un risc ridicat pentru solvabilitatea firmei?

Asteptam raspuns de la ASF.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: AnalizaIRCC, indicele pentru creditele noi in lei cu dobanda variabila, scade la 1,25%

IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), indicatorul care face parte din componenta dobanzilor variabile in lei, alaturi de marja fixa a bancii, scade de la 1,67% la 1,25% de la 1 iulie 2021, cel mai redus nivel din ultimii trei ani (11 luni), conform datelor publicate de detalii

Creditele noi acordate de banci, mai mare cu o treime fata de anul trecut

Creditele noi acordate de băncile din România populației și companiilor au crescut cu 32% în primele patru luni din anul 2021, în pofida contextului pandemic, la 34 miliarde lei, comparativ cu aceeași perioadă din 2020, când s-au acordat împrumuturi în detalii

Bugetul si obiectivele Raiffeisen in 2021: contracaram prin volume mai mari dobanzile in scadere

Evolutia pe parcursul anului 2021 a ratei somajului, a numarului companiilor care vor intra in insolventa si a volumului creditelor neperformante prezinta un grad ridicat de incertitudine, apreciaza Raiffeisen Bank. Este de asteptat ca eliminarea pe parcursul acestui an a masurilor de detalii

Raiffeisen Bank a pierdut 100.000 de clienti in 2020

Numarul clientilor Raiffeisen Bank a scazut anul trecut la 2,2 milioane, de la 2,3 milioane cati erau in urma cu un an, conform raportului anual prezentat de banca-mama din Austria. In aceeasi perioada, banca a inchis 17 unitati teritoriale, a caror numar a ajuns la 337 la finalul lui detalii

  

Ultimele Comentarii