BANCI | Profil

Peste 80% dintre clientii Volksbank au acceptat oferta BT de conversie in lei a creditelor in franci, insa au ramas 3.000 de persoane care merg pe mana avocatilor si politicienilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-08-25 23:26

Banca Transilvania a reusit sa convinga peste 80% dintre cei aproape 18.000 de clienti preluati de la Volksbank sa efectueze conversia creditelor din franci elvetieni (CHF) in lei, in urma careia datoria le-a fost micsorata cu aproape o treime, insa aproape 3.000 de clienti au refuzat conversia, multi dintre ei sperand, probabil, la o oferta si mai buna de la politicieni sau de la judecatori.

Valoarea totala a creditelor in franci elvetieni ale clientilor Volksbank convertite in lei de catre Banca Transilvania (BT) s-a ridicat la echivaletul a 3,147 miliarde lei inainte de efectuarea conversiei, iar ulterior conversiei, dupa ce banca a redus valoarea creditelor cu echivalentul comisionului de risc platit pana atunci iar apoi a aplicat un discount de 22,5%, valoarea acestora a scazut cu 28,5%, respectiv 900 milioane lei, la un total de 2,248 miliarde lei, conform datelor furnizate de banca.

Ceea ce inseamna ca in medie valoarea unui credit in franci elvetieni (CHF) convertit in lei a scazut cu aproape 30%, acoperind astfel o buna parte din devalorizarea francului fata de leu dupa izbucnirea crizei din 2008.

Dar cu toate ca oferta BT a fost avantajoasa, nu a fost acceptata de toti clientii Volksbank. Banca a anuntat, in momentul lansarii ofertei, la inceputul lunii mai, ca este vorba de aproximativ 18.300 de persoane cu credite in CHF ce pot beneficia de conversie.

Acum, banca spune ca la finalul ofertei, derulata timp de trei luni, un numar de 14.712 clienti, adica 83,12% din cei vizati, au acceptat oferta de conversie, in principal in lei (99,54% din situatii), ceea ce inseamna ca totalul celor vizati a scazut cu 600 de persoane, la 17.700 de clienti.

Dintre acestia, adauga BT, aproape toti, adica 99,54%, s-au programat pe parcursul celor trei luni de campanie pentru a le fi prezentata oferta de catre echipele Volksbank si Banca Transilvania, dar in final aproape 3.000 dintre ei nu au mai incheiat contractele de conversie.

De ce nu au acceptat ei o oferta ce parea de nerefuzat?

A fost vorba de diferite situaţii, precum: garanţii cu probleme juridice (sechestre, somaţii inscrise de alti creditori, moşteniri nedezbatute, partaje după divorţ, construcţii fără autorizaţii etc) sau situaţii ȋn care clienţii, sfatuiţi de avocaţi sau ȋn urma unei analize proprii, au considerat că ȋşi pot asuma riscul valutar din contracte mizând pe CHF sau că ȋn instanţă pot obţine o conversie la un curs istoric”, spun reprezentantii Bancii Transilvania.

Oferta BT a fost un succes sau nu?

In aceste conditii, cum poate fi interpretata oferta de conversie a BT? Un esec nu a fost, cu siguranta, avand in vedere ca peste 80% dintre clienti au acceptat-o.

Iar daca ne gandim ca este vorba de Volksbank, care a avut mii de procese in justitie cu clientii, inclusiv celebrele procese colective, cu greu ar fi putut BT sa obtina o rata de conversie totala sau macar de peste 90%, chiar daca ar fi fost mai generoasa cu discountul oferit.

Pentru ca exista, cu siguranta, mii de clienti ai Volksbank care dupa ce au castigat procese prin care au obtinut reducerea ratelor prin eliminarea comisionului de risc, probabil ca acum mizeaza pe aceiasi avocati carismatici deveniti celebri pentru a obtine in instante conversia la cursul istoric.

De aceea, rezultatul ofertei de conversie a BT, cu o rata de succes de peste 80%, poate fi considerata un succes din perspectiva bancii, dar un esec din punctul de vedere al autoritatilor, mai exact al BNR, dar si al sistemului bancar in general, care nu reuseste sa rezolve criza creditelor in franci elvetieni.

Cei aproximativ 3.000 de clienti Volksbank care au refuzat oferta BT, mizand pe obtinerea in justie sau printr-o lege a conversiei la cursul istoric, reprezinta un semnal destul de amenintator mai mult pentru BNR si bancile care mai au credite in CHF, decat pentru BT, intrucat ei nu mai reprezinta pentru banca un risc major, cu toate ca va fi nevoita sa continue lupta de uzura cu acestia in justitie.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: ProfilAlpha Bank a obtinut un profit net de 33 milioane euro in 2022

Alpha Bank a anuntat ca profitul net in 2022 a ajuns la nivelul de 33 milioane de euro, "reflectând atât o performanță comercială notabilă, cât și o gestionare eficientă a riscurilor", conform unui comunicat de presa. Comunicatul Alpha Bank: Rezumatul rezultatelor Alpha Bank Romania pentru anul 2022: performanță comercială și financiară solidă În anul 2022, Alpha Bank Romania a continuat să își mențină angajamentul față de clienții săi și să sprijine economia românească, în pofida mediului macroeconomic provocator, înregistrând, totodată, o performanță comercială și financiară solidă: • Portofoliul de credite al Alpha Bank în Romania a detalii

Patria Credit imprumuta firmele cu angajati de etnie roma

REDI ECONOMIC DEVELOPMENT SA și Patria Credit IFN S.A. anunță semnarea unui parteneriat local unic pentru finanțarea și incluziunea antreprenorilor romi, cu precădere agricultori, din micile comunități rurale din țară, conform unui comunicat de presa, in care se adauga: Prin detalii

BT Trade, aplicatia pentru tranzactii cu actiuni pe bursa

 BT Trade este cel mai simplu mod de a deschide un cont de tranzacționare.  Aplicația de mobil oferă acces la piața de capital românească și la aproape 30 de piețe internaționale.  Prin BT detalii

Profitul BCR a crescut cu 24% in 2022, la 1,7 miliarde lei

BCR a obtinut un profit net de 1,7 miliarde lei in 2022, in crestere cu 24% fata de anul anterior, datorita avansului puternic al creditarii si a dobanzilor mai mari, a anuntat banca intr-un comunicat. "Venitul net din dobânzi a crescut cu 21,7% detalii