BANCI | Stirea Zilei

Cum a facut Banca Transilvania profitul imens de 2,2 miliarde lei in urma achizitiei Volksbank

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-08-11 19:37

Banca Transilvania a raportat un profit urias, de 2,2 miliarde lei la finalul lunii iunie, ca efect al preluarii Volksbank la pret redus, banca austriaca fiind nevoita sa plece din Romania, dupa ce a suferit pierderi mari din cauza creditelor ipotecare in franci elvetieni. Oportunitate de care a profitat din plin banca din Cluj, care a inregistat un profit de 1,564 miliarde lei in urma preluarii Volksbank.

Sa vedem insa detaliile tranzactiei si cum a facut BT acest profit imens, conform datelor raportate aseara de banca:

Castigul din achizitie a fost determinat de diferenta intre contraprestatia transferata (pretul de achizitie al actiunilor in suma de 358 milioane lei) si valoarea justa a activelor si datoriilor Volksbank la data preluarii controlului, in suma de 1,922 miliarde lei”, precizeaza banca in situatiile financiare.

Dupa cum se vede si din tabelul prezentat de banca in raportul privind rezultatele financiare ale primului semestru, BT a preluat de la Volksbank 2,5 miliarde lei sub forma de numerar (in principal depozite si rezerve minime obligatorii la BNR), titluri de stat de 1,6 miliarde lei si credite nete (adica fara provizioane), de 5,3 miliarde lei.

BT precizeaza ca la data achizitiei, creditele brute ale Volksbank aveau o valoare de 8,8 miliarde lei, din care 3,5 miliarde lei se estima ca nu vor putea fi rambursate de clienti, astfel ca au fost provizionate integral din rezervele Volksbank.

Provizionarea s-a dovedit, in final, mai mare decat era necesar, astfel ca BT a castigat peste 200 milioane lei din reversari de provizioane in trimestrul doi al acestui an.

Banca Transilvania mai mentioneaza ca a transferat de la Volksbank credite de retail de 1,4 miliarde lei pana la finalul lunii iunie, astfel incat soldul total al creditelor bancii a ajuns la 9,44 miliarde lei.

Contributia Volksbank la profitul BT: 509 milioane lei

BT a mai preluat de la Volksbank depozite de 4,3 miliarde lei si imprumuturi de la alte banci de 2,8 miliarde lei, datoriile fiind mult mai mici decat activele, astfel ca activele nete preluate s-au ridicat la 1,9 miliarde lei, suma din care s-a scazut pretul platit pentru preluarea Volksbank, 358 milioane lei (81 milioane euro), rezultand astfel un castig de 1,5 miliarde lei.

La aceasta suma s-a adaugat contributia la profitul grupului BT adus de Volksbank in trimestrul doi, in valoare de 509 milioane lei, astfel incat castitul total in urma preluarii Volksbank s-a ridicat la 2 miliarde de lei.

Trebuie precizat ca la data incheierii tranzactiei, in decembrie 2014, BT a rambursat fostilor actionari ai Volksbank finantarile acrodate subsidiarei locale, in valoare de 451 milioane euro (aproape 2 miliarde lei) si 206 milioane CHF (in jur de 825 milioane lei), in total 2,8 miliarde lei.

Costul total al preluarii Volksbank: 3,2 miliarde lei

Daca la aceste cheltuieli adaugam si pretul tranzactiei, de 358 milioane lei, rezulta un cost total de aproape 3,2 miliarde lei, din care BT a recuperat aproape jumatate (1,5 miliarde lei) chiar in primul trimestru dupa preluare, doar din diferenta dintre active si datorii.

BT a preluat de la Volksbank active totale de 8,8 miliarde lei, din totalul celor 12 miliarde cate avea banca austriaca la finalul lui 2014, care vor avea si in urmatoarele trimestre o contributie importanta la profitul bancii din Cluj, astfel incat cheltuielile totale cu preluarea Volksbank ar putea fi recuperate destul de rapid.

BT a inceput sa raporteze, pentru prima data, rezultatele financiare atat la nivel de banca, cat si la nivel de grup, din care face parte acum si subsidiara Volksbank (vezi aici detalii).

Cifrele comparative ale ultimelor trei tranzactii de pe piata bancara (Banca Transilvania-Volksbank, OTP Bank-Millennium Bank si Getin Bank-RIB) arata ca Volksbank s-a vadut de 6 ori mai ieftin decat Millennium si de 3 ori mai avantajos decat RIB, daca luam in considerare pretul platit pentru valoarea capitalului bancilor preluate, conform unei analize realizata de Bancherul.ro.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBNR reduce dobanda la 1,5%, invocand incertitudini extrem de ridicate cauzate de criza COVID-19

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus astazi dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, la 1,5%, pentru a treia oara de la izbucnirea crizei COVID-19, invocand existenta unor incertitudini "extrem de ridicate", in ciuda redresarii economiei dupa "impactul sever" din trimestrul detalii

BNR intarzie sa mai scada dobanda, desi ROBOR la 3 luni a ramas nemiscat in ultima luna iar dobanzile din alte tari vecine sunt mult mai mici, chiar daca inflatia e mai mare ca la noi

Banca Nationala a Romaniei (BNR) intarzie sa reduca din nou dobanda de referinta, pentru a determina o scadere mai ampla a dobanzilor la credite, cu scopul de a ajuta economia sa-si revina din criza COVID-19, desi ROBOR la 3 luni, indicele pentru creditele noi in lei acordate de banci firmelor detalii

ING Bank a dublat iar platile cu cardurile, clientii bancii reclama ca se intampla prea des

ING Bank Romania a avut din nou, in acest sfarsit de saptamana, un incident privind platile cu cardurile, respectiv dublarea platilor, pentru a treia oara in ultimul timp si a doua luna la rand, spre disperarea clientilor bancii, care se plang ca se intampla prea des si acuza banca de detalii

Creditele imobiliare au continuat sa scada si in iunie, dar cele de consum si pentru firme si-au revenit

Valoarea creditelor imobiliare (ipotecare) noi acordate de banci a continuat sa scada si in iunie, a treia luna consecutiv, pe fondul crizei COVID-19 si neaplicarii programului Prima Casa, inca din luna aprilie. In schimb, creditele de consum acordate populatiei sunt la a doua luna la detalii

Ultimele Comentarii