ASIGURARI | Ultima Ora

Uniunea Societatilor de Asigurari (UNSAR), anchetata de Consiliul Concurentei pentru furnizarea de informatii comerciale in regim preferential unei publicatii de specialitate

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-07-27 21:46

UNSAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania) este anchetata de Consiliul Concurentei pentru ca ar fi furnizat in regim preferential informatii comerciale privind vanzarile firmelor de asigurari unei publicatii de specialitate (Media Xprimm), care le redistribuia, contra cost, astfel incat unii concurenti de pe piata asigurarilor aflau inaintea altora respectivele date, profitand de ele in strategia de vanzari.

Investigatia a fost declansata din oficiu, a anuntat Consiliul Concurentei. Reprezentantii institutiei au precizat, pentru Bancherul.ro, ca decizia de initiere a investigatiei s-a bazat pe informatii din piata, nu pe o plangere din partea vreunei companii de asigurari, caz in care s-ar fi facut aceasta precizare.

Suspiciunea noastra este că, prin intermediul UNSAR, avea loc un schimb de informații comerciale sensibile: date comerciale recente privind vânzările, tarifele, produsele vândute, clienții cărora le-au fost vândute. Acest tip de informații, schimbate între concurenți, permite estimarea strategiei unei firme și, în felul acesta, companiile își pot coordona comportamentul, reducând presiunea concurențială de a oferi produse cât mai atractive și la prețuri cât mai mici către clienții lor”, detaliaza Consiliul Concurentei.

Media Xprimm este suspectata că “prin produsele care erau oferite de această companie, nu cele date fără plată, ci cele vândute pe bază de abonament, se distribuiau aceste informații sensibile, care permiteau coordonarea comportamentului pe piață. Exista un mecanism prin care unii aflau mai devreme informațiile, a spus Bogdan Chirițoiu, seful Consiliului Concurentei, citat de Agerpres.

Reprezentantii institutiei au mai precizat, pentru Bancherul.ro: “Va fi o investigație de durată: Ne așteptăm să dureze un an jumate — doi; aceasta este durata unei investigații în domeniul Concurenței.

In cazul in care vor exista dovezi suficiente care să demonstreze încălcarea regulilor de concurență, sancțiunile vor fi cuprinse între 0,5% și 10% din primele încasate de fiecare companie în parte, în anul anterior sanctionarii.”

UNSAR a transmis, la solicitarea Bancherul.ro, un punct de vedere cu privire la investigatia Consiliului Concurentei, semnata de directorul general, Florentina Almajanu, in care spune ca “are incredere ca analiza ce va fi realizata de Consiliul Concurentei va arata ca eventualele ingrijorari avute in vedere la deschiderea procedurii nu reprezinta o incalcare a regulilor de concurenta.”

UNSAR nu a raspuns insa la intrebarea trimisa de Bancherul.ro, daca prin intermediul asociatiei au avut loc “schimburi de informatii comerciale sensibile”, dupa cum spune Consiliul Concurentei.

UNSAR avea anul trecut un numar de 25 de membri dintre societatile de asigurare, care reprezinta peste 90% din piata asigurarilor (dupa volumul de prime brute subscrise), conform informatiilor de pe site-ul asociatiei.

CONSILIUL CONCURENŢEI A DECLANŞAT O INVESTIGAŢIE PE PIAŢA ASIGURĂRILOR (Comunicatul Consiliului Concurentei)

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind posibila încălcare a regulilor naţionale şi comunitare de concurenţă de către Media Xprimm, UNSAR, societăţile de asigurare membre UNSAR, precum şi alte societăţi de asigurare. Investigaţia are ca obiect un posibil schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial între concurenţii de pe piaţa serviciilor de asigurare. Investigaţia a fost declanşată din oficiu. În cadrul investigaţiei declanşate, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile UNSAR, Media Xprimm şi la sediile unor societăţi de asigurare membre UNSAR. Documentele ridicate în cadrul acestor inspecţii se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei. Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă preliminară în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial. Efectuarea acestor inspecţii nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte vinovăţia întreprinderilor investigate şi nici în ceea ce priveşte rezultatul final al investigaţiei declanşate. “

Comunicatul UNSAR

„Consiliul Concurentei a deschis o investigatie in legatura cu anumite aspecte referitoare la piata asigurarilor din Romania, in contextul careia a realizat si o inspectie inopinata la sediul UNSAR.

Initierea unei investigatii este modalitatea prin care Consiliul Concurentei analizeaza situatii particulare in legatura cu care considera ca este nevoie de o explicatie aprofundata.

De asemenea, realizarea de inspectii inopinate este o etapa preliminara standard in actiunea Consiliului Concurentei, care are drept singur scop colectarea rapida de informatii.

Deschiderea unei investigatii nu are nicio semnificatie in ceea ce priveste vinovatia vreunei parti sau rezultatul final al procedurii de investigatie. Existenta unei incalcari a regulilor de concurenta poate fi constatata doar la finalul unei proceduri indelugate atat in fata autoritatii de concurenta, cat si in fata instantelor competente, daca este cazul.

UNSAR are incredere ca analiza ce va fi realizata de Consiliul Concurentei va arata ca eventualele ingrijorari avute in vedere la deschiderea procedurii nu reprezinta o incalcare a regulilor de concurenta.

UNSAR va colabora cu toata disponibilitatea cu Consiliul Concurentei in vederea clarificarii si inlaturarii eventualelor ingrijorari care au stat la baza deschiderii acestei proceduri.

UNSAR sustine existenta unei concurente puternice si efective pe piata de asigurari din Romania, cu respectarea legislatiei aplicabile.”

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraBancile sunt obligate sa vireze pensiile pe carduri cu o zi mai devreme decat pana acum

Bancile sunt obligate sa vireze pensiile pe carduri in termen de o zi din momentul in care au primit banii de la Trezoreria statului, fata de doua zile, cum se intampla pana acum, a anuntat noul ministru al Muncii, Violeta Alexandru (foto, langa premierul Ludovic Orban). Astfel, detalii

Doua banci reiau negocierile pentru scaderea ratelor celor care mai au credite in franci elvetieni (CHF)

O asociatie care reprezinta persoanele cu credite in franci elvetieni (CHF), denumita Credere, a anuntat ca a trimis la banci invitatii de renegociere a pretului creditelor in franci elvetieni (CHF), a caror valoare s-a dublat fata de leu si implicit ratele la imprumuturi au crescut de doua ori detalii

Eximbank incepe procesul de preluare a Bancii Romanesti: banca isi pastreaza numele si va fi condusa de Lucian Anghel

Banca Romaneasca a convocat in luna ianuarie 2020 Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) in care se va aproba preluarea bancii grecesti de catre Eximbank, pastrarea numelui bancii, "Banca Romaneasca" - ceea ce inseamna ca va functiona independent de Eximbank si nu va fuziona cu aceasta - si detalii

Clientii BRD reclama ca nu-si pot reactiva aplicatia myBRD mobile banking prin telefon sau online, ci doar la ghiseu

Clientii BRD se plang ca nu-si pot reactiva online sau prin telefon aplicatiile de mobile banking (myBRD), daca si-au schimbat telefonul, decat daca se prezinta la o unitate BRD, ceea ce pentru unii este imposibi, fiind in strainatate, iar pentru altii e foarte greu, dat fiind ca se afla la o detalii

Ultimele Comentarii