ASIGURARI | Ultima Ora

Uniunea Societatilor de Asigurari (UNSAR), anchetata de Consiliul Concurentei pentru furnizarea de informatii comerciale in regim preferential unei publicatii de specialitate

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-07-27 21:46

UNSAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania) este anchetata de Consiliul Concurentei pentru ca ar fi furnizat in regim preferential informatii comerciale privind vanzarile firmelor de asigurari unei publicatii de specialitate (Media Xprimm), care le redistribuia, contra cost, astfel incat unii concurenti de pe piata asigurarilor aflau inaintea altora respectivele date, profitand de ele in strategia de vanzari.

Investigatia a fost declansata din oficiu, a anuntat Consiliul Concurentei. Reprezentantii institutiei au precizat, pentru Bancherul.ro, ca decizia de initiere a investigatiei s-a bazat pe informatii din piata, nu pe o plangere din partea vreunei companii de asigurari, caz in care s-ar fi facut aceasta precizare.

Suspiciunea noastra este că, prin intermediul UNSAR, avea loc un schimb de informații comerciale sensibile: date comerciale recente privind vânzările, tarifele, produsele vândute, clienții cărora le-au fost vândute. Acest tip de informații, schimbate între concurenți, permite estimarea strategiei unei firme și, în felul acesta, companiile își pot coordona comportamentul, reducând presiunea concurențială de a oferi produse cât mai atractive și la prețuri cât mai mici către clienții lor”, detaliaza Consiliul Concurentei.

Media Xprimm este suspectata că “prin produsele care erau oferite de această companie, nu cele date fără plată, ci cele vândute pe bază de abonament, se distribuiau aceste informații sensibile, care permiteau coordonarea comportamentului pe piață. Exista un mecanism prin care unii aflau mai devreme informațiile, a spus Bogdan Chirițoiu, seful Consiliului Concurentei, citat de Agerpres.

Reprezentantii institutiei au mai precizat, pentru Bancherul.ro: “Va fi o investigație de durată: Ne așteptăm să dureze un an jumate — doi; aceasta este durata unei investigații în domeniul Concurenței.

In cazul in care vor exista dovezi suficiente care să demonstreze încălcarea regulilor de concurență, sancțiunile vor fi cuprinse între 0,5% și 10% din primele încasate de fiecare companie în parte, în anul anterior sanctionarii.”

UNSAR a transmis, la solicitarea Bancherul.ro, un punct de vedere cu privire la investigatia Consiliului Concurentei, semnata de directorul general, Florentina Almajanu, in care spune ca “are incredere ca analiza ce va fi realizata de Consiliul Concurentei va arata ca eventualele ingrijorari avute in vedere la deschiderea procedurii nu reprezinta o incalcare a regulilor de concurenta.”

UNSAR nu a raspuns insa la intrebarea trimisa de Bancherul.ro, daca prin intermediul asociatiei au avut loc “schimburi de informatii comerciale sensibile”, dupa cum spune Consiliul Concurentei.

UNSAR avea anul trecut un numar de 25 de membri dintre societatile de asigurare, care reprezinta peste 90% din piata asigurarilor (dupa volumul de prime brute subscrise), conform informatiilor de pe site-ul asociatiei.

CONSILIUL CONCURENŢEI A DECLANŞAT O INVESTIGAŢIE PE PIAŢA ASIGURĂRILOR (Comunicatul Consiliului Concurentei)

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind posibila încălcare a regulilor naţionale şi comunitare de concurenţă de către Media Xprimm, UNSAR, societăţile de asigurare membre UNSAR, precum şi alte societăţi de asigurare. Investigaţia are ca obiect un posibil schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial între concurenţii de pe piaţa serviciilor de asigurare. Investigaţia a fost declanşată din oficiu. În cadrul investigaţiei declanşate, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile UNSAR, Media Xprimm şi la sediile unor societăţi de asigurare membre UNSAR. Documentele ridicate în cadrul acestor inspecţii se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei. Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă preliminară în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial. Efectuarea acestor inspecţii nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte vinovăţia întreprinderilor investigate şi nici în ceea ce priveşte rezultatul final al investigaţiei declanşate. “

Comunicatul UNSAR

„Consiliul Concurentei a deschis o investigatie in legatura cu anumite aspecte referitoare la piata asigurarilor din Romania, in contextul careia a realizat si o inspectie inopinata la sediul UNSAR.

Initierea unei investigatii este modalitatea prin care Consiliul Concurentei analizeaza situatii particulare in legatura cu care considera ca este nevoie de o explicatie aprofundata.

De asemenea, realizarea de inspectii inopinate este o etapa preliminara standard in actiunea Consiliului Concurentei, care are drept singur scop colectarea rapida de informatii.

Deschiderea unei investigatii nu are nicio semnificatie in ceea ce priveste vinovatia vreunei parti sau rezultatul final al procedurii de investigatie. Existenta unei incalcari a regulilor de concurenta poate fi constatata doar la finalul unei proceduri indelugate atat in fata autoritatii de concurenta, cat si in fata instantelor competente, daca este cazul.

UNSAR are incredere ca analiza ce va fi realizata de Consiliul Concurentei va arata ca eventualele ingrijorari avute in vedere la deschiderea procedurii nu reprezinta o incalcare a regulilor de concurenta.

UNSAR va colabora cu toata disponibilitatea cu Consiliul Concurentei in vederea clarificarii si inlaturarii eventualelor ingrijorari care au stat la baza deschiderii acestei proceduri.

UNSAR sustine existenta unei concurente puternice si efective pe piata de asigurari din Romania, cu respectarea legislatiei aplicabile.”

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraARB: bancile au un potential mare de crestere a creditarii

Băncile din România au acordat credite noi populației și companiilor în valoare de 388 miliarde lei, în perioada 2016-2020, cu 37,5% mai mult comparativ cu soldul creditului neguvernamental de la sfârșitul anului trecut, care s-a cifrat la 282 miliarde lei, potrivit detalii

Tentativa de frauda prin e-mail destinata clientilor Bancii Transilvania

Un e-mail care aparent vine de la Banca Transilvania, in care se regaseste un atasament despre care se spune ca este o notificare de plata prin banca, este de fapt o tentativa de frauda (phishing), fisierul atasat fiind un virus care urmareste sa fure datele personale ale celor care-l detalii

CEC Bank are o aplicatie, SmartPhone POS, pentru acceptarea platilor cu cardul de pe telefonul mobil

CEC Bank lansează aplicația SmartPhone POS – o soluție inovativă adresată comercianților, care permite transformarea telefonului mobil în dispozitiv POS pentru acceptarea plăților cu cardul, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: ”În contextul detalii

Libra Bank are probleme cu functionarea aplicatiei de internet banking

Aplicatia de internet/mobile banking a Libra Internet Bank nu functioneaza in prezent (ora 16,45), conform informatiilor furnizate de cititorii Bancherul.ro. Libra Bank a anuntat, pe Facebook, in urma cu o jumatate de ora (la ora 16), ca intampina o problema tehnica a aplicatiilor de detalii

  

Ultimele Comentarii