BANCI | Stirea Zilei

Romania are cele mai putine fraude cu carduri din Europa, arata un raport al BCE, care avertizeaza insa cu privire la riscurile platilor online

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-07-16 00:48

Romania are printre cele mai putine fraude cu carduri dintre toate tarile europene, doar 1 card din 1.000 fiind compromis de-a lungul unui an, paguba fiind de 126 de euro, insa cresterea rapida a tranzactiilor si platilor online a determinat o crestere semnificativa a riscurilor legate de platile electronice, domeniu in care trebuie sporite masurile de siguranta, arata un raport publicat de Banca Centrala Europeana privind fraudele cu carduri.

In Romania exista mai putin de 1 card bancar (0,7 carduri, in medie) pentru fiecare locuitor, cele mai putine dintre tarile Uniunii Europene, in comparatie cu 0,9 carduri in Polonia si Ungaria, 1 card pentru fiecare locuitor in Cehia, 1,1 carduri in Bulgaria sau 1,4 carduri in Grecia.

Si la numarul tranzactiilor cu cardul, Romania este pe ultimul loc din Europa, cu 29 de tranzactii in medie pe an cu fiecare card, cu exceptia Bulgariei, cu 21 de tranzactii.

Fireste ca si in privinta valorii tranzactiilor cu cardul Romania si Bulgaria sunt pe ultimele locuri, cu 2.290 de euro pe an pentru fiecare card, adica 190 de euro (850 de lei) lunar la noi, respectiv 1397 euro in Bulgaria.

Valoarea tranzactionata de romani pe carduri (2290 euro) nu e insa departe de cea din Polonia (2940 de euro), Ungaria (3185 euro) sau Grecia (3112 euro).

Avem cele mai putine carduri fraudate

Si in privinta fraudelor, Romania sta mai bine decat toate celelalte tari, cu mai putin de un card (0,9) in medie fraudat dintr-un numar de 1.000 de carduri, Bulgaria avand 1,1 carduri fraudate, Polonia si Ungaria cu 1,2 carduri fraudate.

Comparativ, in tarile dezvoltate fraudele sunt mult mai multe: 9,4 carduri fraudate dintr-o mie in Spania, 5,9 in Italia si Germania, 9,1 carduri fraudate in Austria iar cele mai multe sunt in Franta, cu nu mai putin de 42 de carduri fraudate la mia de carduri.

In privinta sumelor fraudate, calculate tot la 1.000 de carduri, doar Croatia are o valoare mai mica (91 de euro) decat Romania (126 euro). Ungaria nu este departe (112 euro), nici Polonia (139 euro) sau Bulgaria (135 euro). Sumele fraudate in Grecia sunt mai mari (203 euro), la fel si in Cehia (308 euro).

In tarile dezvoltate, unde volumul tranzactiilor cu carduri este mult mai mare, fraudele sunt proportionale, adica de peste 10 ori mai mari decat la noi: 1649 de euro in Austria, 1112 euro in Germania, 1104 euro in Italia, 661 euro in Spania.

Exista si statistici ale fraudelor pentru fiecare tranzactie: 0,003% ca volum si 0,004% ca valoare in Romania, niveluri asemanatoare cu cele din Ungaria (0,002% si respectiv 0,004%) si Polonia (0,002% si respectiv 0,005%), dar mai mici decat Bulgaria (0,006%, respectiv 0,010%) si Cehia (0,005% si respectiv 0,009%).

In perioada 2009-2013, fraudele cu carduri in Romania au fost insa in scadere puternica, cu aproximativ 25%, ca de altfel si in majoritatea altor tari.

Fraudele online sunt in crestere

In 2013 insa, fata de 2012, valoarea fraudelor cu carduri ca pondere din volumul total al tranzactiilor cu carduri in Romania a crescut cu 17%, in timp ce in Ungaria s-a inregistrat o scadere de aceeasi dimensiune (17%), iar in Polonia o scadere de 7%, in Bulgaria inregistrandu-se o crestere de 2%.

Aceasta din cauza majorarii cu 29% a valorii fraudelor in cazul platilor online cu cardul (card not present – CNP), a caror pondere din totalul tranzactiilor este foarte limitata, de doar 0,000030% din valoarea totala a tranzactiilor, dar mai ridicata decat in Ungaria (0,000024%) si Polonia (0,000024%).

In privinta fraudelor realizate la platile la POS-uri, acestea au scazut cu 6% in 2013 in cazurile de carduri clonate (contrafacute) si cu 14% la cardurile pierdute sau furate.

Fraudele cu carduri clonate la ATM-uri au crescut, in schimb, cu 11% in 2013, ponderea acestora din totalul tranzactiilor fiind de 0,000005%, inca o data mai redus decat in Polonia (0,000012%).

De altfel, fraudele la platile online cu cardul reprezinta cea mai mare pondere din totalul tranzactiilor din Romania (70%), fata de 13% la ATM-uri si 17% la POS-uri.

Fraudele la platile cu cardul online sunt in crestere nu doar in Romania, ci si la nivel european, cu 21% in 2013, reprezentand 66% din totalul platilor cu cardul la nivel european, o consecinta a efectuarii tot mai multor plati si transferuri prin internet si dipozitivele mobile (smartphones si tablete).

Raportul BCE mentioneaza ca este de asteptat o crestere in continuare a fraudelor online, motiv pentru care e nevoie de sporirea masurilor de securitate a canalelor de plati si transferuri electronice.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCetelem este acuzata de clienti ca le trimite carduri de credit fara acordul lor, pe care nu le mai pot inchide si sunt raportati la Biroul de Credit sau chiar executati silit

Cetelem, Institutia Financiara Nebancara (IFN) care apartine de banca franceza BNP Paribas, este acuzata de clienti ca le emite, fara acordul lor, carduri de credit, pe langa imprumuturile obtinute de regula in cadrul diverselor magazine, dupa care se chinuie sa le inchida sau ajung in situatia detalii

Cererea de credite si refinantari a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani

Cererea de credite si refinantari din partea populatiei si firmelor continua sa creasca, ajungand la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, gratie avansului economiei si a veniturilor populatiei. Astfel, numarul interogarilor de catre banci a bazei de date a Centralei Riscului de detalii

Topul creditelor de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

Volumul creditelor de nevoi personale acordate de banci a atins un nou record istoric, datorita cresterii puternice a cererii de noi imprumuturi din partea populatiei si a dobanzilor in scadere, pe fondul semnalelor de usoara relaxare a politicii monetare transmise de BNR, dar si a competitiei detalii

Bancile mari vor avea nevoie si anul viitor de capital suplimentar pentru riscul sistemic

Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala (CNSM), condus de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, din care mai fac parte reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Ministerului Finantelor Publice si Fondului de Garantare a Depozitelor detalii

Ultimele Comentarii