BANCI | Analiza

Legea privind plafonarea platilor si incasarilor in numerar a intrat in vigoare. Ce prevede noua lege

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-05-01 10:05

De la inceputul acestei luni, mai exact din 9 mai, intra in vigoare legea care limiteaza platile si incasarile cu numerar ("Lege pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar"), care se aplica atat persoanelor juridice cat si persoanelor fizice autorizate, liber profesionistilor si persoanelor fizice.

Plafonarea platilor in numerar are ca scop reducerea economiei subterane si a evaziunii fiscale, efectul scontat fiind cresterea volumului de tranzactii bancare si cu cardul, care se pot urmari de catre autoritati.

Plafoanele in vigoare pana astazi priveau doar platile catre persoane juridice, dupa cum urmeaza:

- 10.000 lei/zi - plati catre persoane juridice
- 5.000 lei/zi - plata catre acelasi furnizor
- 10.000 lei/zi - plati catre magazinele cash&carry

Noile limitari legale se aplica atat platilor cat si incasarilor, atat in relatia cu persoanele juridice cat si cu celelalte categorii de persoane.

1. Limitari ale incasarilor persoanelor juridice, liber profesionstilor si persoanelor autorizate sa desfasoare activitati independente:

- 5.000 lei/zi de la o entitate (pentru incasarile de la persoane juridice, liber profesionsti si persoane autorizate sa desfasoare activitati independente)

- 10.000 lei/persoana pentru incasarile de la persoane fizice (contravaloare cesiuni de creanta, imprumuturi, livrari de bunuri si prestari de servicii)

2. Limitari ale platilor efectuate de persoane juridice, liber profesionsti si persoane autorizate sa desfasoare activitati independente

- 5.000 lei/zi catre o entitate (pentru platile catre persoane juridice, liber profesionsti si persoane autorizate sa desfasoare activitati independente) dar nu mai mult de 10.000 lei/zi.

- 10.000 lei/zi plati catre magazinele cash&carry

- 5.000 lei/zi/persoana plati reprezentand avansuri spre decontare

- 10.000 lei/zi/persoana pentru platile catre persoane fizice (contravaloare dividende, livrari de bunuri si prestari de servicii, cesiuni de creanta, restituiri de imprumuturi s.a.).

3. Tranzactiile intre persoane fizice vor fi plafonate la 50.000 lei/tranzactie.

4. Plati neplafonate:

- decontarea cheltuielilor de deplasare
- plata salariilor

Atentie! Nu sunt admise plati fragmentate efectuate in zile diferite pentru o tranzactie unitara, in scopul evitarii plafoanelor impuse de lege. Virarea sumelor ce depasesc plafoanele se va face prin intermediul instrumentelor bancare.

Amenda pentru incalcarea limitarilor este de 10% din suma ce depaseste plafonul, dar nu mai putin de 100 lei.

Vezi aici prevederile legii

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: AnalizaLa care banci pot sa-mi fac un cont online

Un numar de 11 banci romanesti ofera posibilitatea persoanelor fizice sa-si deschida un cont bancar 100% online, fara a merge la banca, pe site-urile bancilor sau din aplicatiile bancare de mobile/internet banking, conform analizei realizata de Bancherul.ro. Alte 11 banci nu au in oferta detalii

Platile cu cardurile au crescut cu 60% in timpul pandemiei

Valoarea și numărul tranzacţiilor de plată cu cardurile emise de prestatorii de servicii de plată rezidenţi au crescut cu 60%, în iunie 2021 comparativ cu iunie 2019, accelerându-se astfel procesul de digitalizare în sistemul bancar pe detalii

Utilizatorii BT Pay, vizati de o tentativa de frauda tip phishing, prin e-mail

Utilizatorii aplicatiei de plati mobile BT Pay, de la Banca Transilvania (BT), sunt vizati de o tentativa de frauda tip phishing prin e-mail, prin care se incearca accesul la datele personale ale cardurilor, in vederea furtului banilor din conturi. Iata modul de actiune al detalii

IRCC, indicele pentru creditele noi in lei cu dobanda variabila, scade la 1,25%

IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), indicatorul care face parte din componenta dobanzilor variabile in lei, alaturi de marja fixa a bancii, scade de la 1,67% la 1,25% de la 1 iulie 2021, cel mai redus nivel din ultimii trei ani (11 luni), conform datelor publicate de detalii

  

Ultimele Comentarii