BANCI | Ultima Ora

Propunere-bomba a ANPC: Predam bancii casa ipotecata si scapam de toate datoriile!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-02-18 08:30

Protectia Consumatorilor (ANPC) anvanseaza in proiectul de lege prin care transpune Directiva 17 privind creditele ipotecare un scenariu-bomba, care incalca prevederile directivei si ar putea avea consecinte importante pe piata bancara: clientul pune bancii in brate casa luata prin credit si scapa de datorii! Chiar daca valoarea casei nu mai acopera valoarea creditului ramas de rambursat!

Daca ne gandim ca pretul locuintelor a scazut cam cu jumatate, in medie, de la izbucnirea crizei din 2008, iar multe credite au fost luate cu un avans mic, de 25% sau chiar mai redus, atunci foarte multi oameni ar fi fericiti sa scape de datorii si sa dea bancii casa inapoi.

Pentru ca in foarte multe cazuri valoarea casei sau apartamentului a devenit mult mai mica decat valoarea creditului ramas de rambursat.

Ce vor face bancile cu milioanele de case primite de la consumatori? Ce consecinte ar puea avea aceasta prevedere? Greu de anticipat.

Directiva 17 prevede posibilitatea ca vanzarea garantiei sa fie suficienta pentru rambursarea creditului doar daca partile convin in mod explicit in contract acest lucru. Ceea ce este altceva. Pentru ca, in mod normal, un credit trebuie rambursat indiferent de ceea ce se intampla cu garantiile aferente iar banca este interesata doar de recuperarea creditului, nu de ceea ce se intampla cu garantia.

Atunci cand evalueaza riscurile unui client, banca se uita in primul rand la capacitatea de rambursare a creditului din veniturile clientului, nu din garantiile aduse. Tocmai pentru ca garantia ipotecara prezinta riscul de devalorizare, si atunci banca nu-si mai poate recupera creditul dat daca se bazeaza doar pe garantie.

ANPC justifica propunerea spunand ca "riscul de creditare se imparte intre creditor si consumator", ceea ce este o aberatie, intrucat riscul de creditare nu poate sa revina decat celui care acorda un credit, cum este si logic, de altfel.

O astfel de propunere ar trebui justificata prin alte argumente, precum cele de protectie sociala a consumatorilor.

In plus, ANPC ar trebui sa evalueze si consecintele unei astfel de prevederi legislative asupra pietei bancare si a contradictiei cu legislatia existenta, care obliga un debitor si inclusiv clientul unei banci sa-si achite datoria indiferent de ceea ce se intampla cu garantia.

Cu alte cuvinte, daca in urma vanzarii locuintei, sumele incasate nu acopera creditul ramas de rambursat, banca sau orice creditor poate executa silit alte bunuri ale datornicului, inclusiv veniturile sale, pana la achitrea integrala a imprumutului.

Ce prevede proiectul ANPC

Art.47. - (1) In orice situatie, riscul de creditare se imparte intre creditor si consumator iar returnarea sau transferarea catre creditor a garantiei sau a veniturilor obtinute din vanzarea garantiei este suficienta pentru rambursarea totala a creditului.

(2) In cazul in care pretul obtinut pentru bun imobil afecteaza suma datorata de catre consumator, creditorii si executorii judecatoresti depun toate eforturile in vederea obtinerii celui mai bun pret pentru bunul imobil care face obiectul executarii silite.

Ce spune Directiva nr.17

(4) Statele membre nu împiedică părțile la un contract de credit să convină în mod explicit că returnarea sau transferul către creditor al garanției sau al veniturilor obținute din vânzarea garanţiei este suficient pentru a rambursa creditul.

(5) În cazul în care prețul obținut pentru bun imobil afectează suma datorată de către consumator, statele membre instituie proceduri sau măsuri pentru a se permite depunerea tuturor eforturilor în vederea obținerii celui mai bun preț pentru bunul imobil care face obiectul executării silite.

În cazul în care rămâne datorie de rambursat în urma procedurii de executare silită, statele membre asigură instituirea de măsuri în vederea facilitării rambursării, cu scopul de a proteja consumatorii.

Comentarii

cosming
mda
E natural ca aceasta masura sa fie implementata! Banca are deja in garantie ipoteca asociata contractului asta inseamna ca a evaluat-o la acordarea creditului si ca si-a asumat riscul de depreciere a garantiei asa cum si clientul si-a asumat risc-ul de crestere a dobanzii. Este echitabil ca in momentul in care banca executa garantia datoria sa fie stinsa deoarece cf. contractului ipoteca a acoperit valoarea creditului.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraBCR trimite in SUA opt firme din InnovX-BCR in cautare de investitii

8 businessuri de tehnologie din cadrul InnovX-BCR vor participa în perioada 26-29 iunie la cel mai important eveniment dedicat investițiilor străine directe din Statele Unite: SelectUSA Investment Summit. Cele opt companii fac parte din toate grupele acceleratorului InnovX-BCR detalii

BNR nu-l lasa pe inventatorul creditului doar cu buletinul sa-si faca banca

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu este de acord ca inventatorul creditului doar cu buletinul din urma cu 15 ani, Dan Ostahie, proprietarul magazinelor Altex, sa-si faca banca, prin preluarea Porsche Bank. Motivul este lipsa de experienta a lui Ostahie in domeniul bancar, conform detalii

Dobanda de 8% la depozitele online pe 2 ani la Patria Bank

Patria Bank continuă să încurajeze economisirea și anunță dobânzi de top la depozitele în lei. În plus, 4 din 5 clienți noi de depozite accesează produsul 100% online, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Patria Bank a detalii

Preluarea Porsche Bank de Dan Ostahie a fost aprobata de Consiliul Concurentei

Dan Ostahie controlează Grupul Altex, care este organizat pe mai multe linii de activitate, respectiv: retail, servicii IT, import, producție și distribuție produse electro-IT&C, service, servicii financiare nebancare, transport, automotive, imobiliare, conform unui comunicat al detalii

  

Ultimele Comentarii