BANCI | Interviu

BNR a trecut de partea poporului: e de acord ca bancile sa imparta povara creditelor in franci, starnind admiratia deputatiei PSD Ana Birchall. Problema e ca bancile nu vor, se plange ANPC

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-02-03 19:11

Un reprezentant al BNR a declarat, cu putine momente in urma, intr-o comisie de specialitate a Camerei Deputatilor care dezbate un proiect de lege privind conversia creditelor din valuta in lei, ca si bancile, nu doar clientii, ar trebui sa suporte o parte din povara deprecierii leului fata de francul elvetian, starnind admiratia deputatei PSD Ana Birchall, unul dintre initiatorii proiectului de lege.

Problema este ca bancile nu sunt deloc dispuse la concesii, a venit replica sefului ANPC, precum si a parlamentarilor.

Iata ce a spus Ion Dragulin, seful directiei de stabilitate financiara din banca centrala, confirmand declaratia recenta a guvernatorului Mugur Isarescu: “In ceea ce priveste cursul pentru conversie, BNR este in favoarea unor solutii care sa usureze povara individuala de rambusare a creditelor. Ca atare cursul este o posibila solutie pe care individual bancile pot sa o aiba in vedere. O a doua solutie, pe care bancile de asemenea negociind cu clientii o pot avea in vedere, este reducerea poverii pe alte canale, cum ar fi dobanda sau marja dobanzii. Ca atare, problema principala este diminuarea poverii pe caile disponibile caz cu caz si  discutate intre creditori si debitori”.

Asadar BNR nu este de acord cu aplicarea unei masuri administrative, printr-o lege, pentru rezolvarea problemei creditelor in franci, ci gasirea de solutii individuale negociate intre banci si clienti. 

Reprezentantul Ministerului Finantelor a precizat ca sustine pozitia BNR in aceasta problema.

Negocierile individuale banci-clienti, greu de convenit, permit parlamentarilor sa mearga inainte cu legea de conversie a creditelor in CHF

Numai ca, dupa cum era previzibil, aceste solutii sunt greu de convenit si necesita timp pentru a fi incheiate, ca sa nu mai amintim si de procesele in derulare pe aceasta tema, ceea ce inseamna o prelungire a agoniei si a crizei. Fapt care permite politicienilor sa mearga inainte cu legile care sa sustina conversia la un curs vaforabil pentru clienti.

“Salut atitudinea extrem de constructiva a BNR, pentru ca bancile trebuie sa vina sa gaseasca solutii realiste la aceasta problema sociala a creditelor in franci elvetieni”, a venit raspunsul admirativ al Anei Birchall, care a propus in proiectul de lege solutionarea problemei creditelor in CHF prin convertirea acestora in lei, la un curs mediu istoric CHF/RON, calculat ca o medie a acestuia dintre momentul acordarii creditelor pana in prezent.

Aceasta ar insemna o convertire a creditelor la un curs de aproximativ 3 lei pentru un franc, care este undeva la mijloc intre cursul de 2 lei din momentul acordarii creditelor, in 2007-2008, si cel de peste 4 lei pentru un franc din prezent.

Aplicarea acestui curs ar fi echivalentul reducerii datoriei, adica a valorii creditului, cu aproximativ 30%, inainte de efectuarea conversiei la cursul zilei, conform normelor europene, exact cat se propunea in varianta de conversie a creditelor Volksbank, avansata anul trecut dar abandonata intre timp.

Pe de alta parte, Birchall a sustinut ca masurile propuse de banci nu prea sunt realiste si a amenintat ca "daca bancile nu au intels sa imparta povara, atunci vom reglementa."

"Daca aceasta criza a francului nu ese rezolvata profesionist si corect, impartind riscurile, bancile trebuie sa inteleaga ca se pune in pericol si creditarea pe viitor, intrucat oamenii nu vor mai avea incredere in banci", a adaugat ea.

Si Marius Dunca, seful Autoritatii Nationale pentru Protectiei Consumatorului (ANPC), care a precizat ca este de acord cu conversia la cursul mediu istoric pentru creditele in CHF si la cursul zilei pentru euro, asa cum a propus Ana Birchall, s-a plans ca bancile nu sunt dispuse sa cedeze: “ANPC a incercat o mediere intre banci si consumatori, cu rezultate 0, pentru ca bancile nu cedeaza deloc, nicio banca nu cedeaza. Bancile pot umbla si la dobanda, pentru ca de la 6% initiala le-au crescut pana la 12%. Patronatul bancilor, va rog din suflet, fiti mai flexibili, nu pot plati doar consumatorii! Eu m-am intalnit cu toate bancile, dar niciuna nu cedeaza”.

ARB nu concepe alta varianta decat conversia la cursul zilei

In replica, Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a specificat ca bancherii nu pot fi de acord cu conversia la orice alt curs in afara de cel al zilei in care se efectueaza conversia, intrucat asta prevede Directiva europeana privind creditele.

"Nu putem vedea o alta varianta decat conversia la cursul zilei. In Directiva se spune clar ca rata de schimb pentru conversie este aceea din ziua aplicarii conversiei. In plus, se spune ca statele pot aduce modificari, insa atat timp cat nu se aplica cu efect retroactiv", a spus Danescu.

Parlamentarii vor insa ca legea sa se aplice si creditelor in derulare, intrucat doar astfel poate fi de ajutor celor care sunt afectati de aprecierea puternica a francului elvetian, cu peste 20%, de la inceputul anului.

ANPC si BNR pregatesc separat legi de transpunere a Directivei 17 privind creditarea

Pe de alta pare, seful ANPC, Marius Dunca, a precizat ca pana in 15 februarie va fi finalizat si supus dezbaterii publice un nou proiect de lege pe tema creditelor, care sa transpuna in legislatia nationala Directiva 17 din 2014, avand in vedere ca proiectul de lege discutat in prezent la Comisie nu reprezinta o transpunere a normei europene, fiind o initiativa care doar "s-a inspirat" din aceasta.

De altfel, proiectul de lege discutat in prezent  de parlamentari incalca prevederile directivei europene, atat in privinta modului de conversie cat si a aplicarii retroactive, dupa cum a precizat seful ARB.

Seful ANPC a precizat, pentru Bancherul.ro, ca in acest proiect conversia va fi posibila la cursul zilei, conform spiritului directivei, iar aplicarea se va face doar pentru creditele noi, nu si pentru cele in derulare.

Pe de alta parte, reprezentantii BNR au spus ca lucreaza si ei, impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe, la un proiect de lege care sa transpuna directiva europeana, insa lucrul la acest proiect este inca in stadiul de pregatire.

Comisia parlamentara urmeaza a discuta luni si cu delegatia FMI iar marti il va audia pe guvernatorul Mugur Isarescu. Intre timp, pana vineri, bancile si BNR urmeaza sa inainteze comisiei parlamentare solutii concrete si realiste de conversie a creditelor din franci in lei, dupa ce parlamentarii au acuzat bancile ca in prezent conversia creditelor practic nu este posibila si nici nu este avantajoasa pentru clienti, in special din cauza devalorizarii imobilelor cu care sunt garantate creditele.

Comentarii

marius
BNR?
Imi pare rau, dar Isarescu a dat bancilor un cu totul alt semnal. Public, la ora de varf!

MARIUS2
VOLKSBANK/ BT
Daca la anuntul din decembrie la semnarea agreementului dintre BT/Volksbank -se zicea ca BT va continua actiunea de refinantare credite din CHF in RON (FIINDCA ERAU DEJA BANII DE LA ACTIONARIATUL AUSTRICA)acum dupa cursul a crescut desi are derogare si poate incepe aceasta actiune BT a inceput sa o lase mai moale.O fi costul prea dureros sau mai tragem un pic de timp ?

gicu
bla-bla-bla
Vrajeala de-a camatarilor din bnr. Pe astia si pe politicieni nu trebuie sa-i crezi nici cand mor, sigur se prefac si apoi iti "umfla" portofelul. Daca ar fi scazut francul sau euro sigur se convertea creditul in lei la cursul din ziua acordarii.

george
Banca Transilvania pregăteşte soluţii pentru clienţii Volksbank România care au credite în franci
Banca Transilvania pregăteşte un set de măsuri pentru clienţii Volksbank România care au credite în franci elveţieni şi care sunt afectaţi de aprecierea puternică a monedei elveţiene, estimând că va putea oferi soluţii viabile în aproximativ trei luni, după finalizarea preluării Volksbank http://www.zfcorporate.ro/banci-asigurari/banca-transilvania-pregateste-solutii-pentru-clientii-volksbank-romania-care-au-credite-in-franci-13793999

george
Pozitia BNR - impartirea poverii
http://bancherul.ro/mugur-isarescu-spune-ca-singura-solutie-realista-pentru-rezolvarea-crizei-francului-elvetian-este-impartirea-poverii-intre-banci-si-clienti-prin-negocieri-individuale,-chiar-daca-asta-inseamna-prelungirea-agoniei--13822

cosming
in strada se transeaza astea
Deci dupa cum spuneam ar trebui sa pichetam BNR-ul in fiecare zi vreo 2 spatamani sa le facem reclama la modul in care inteleg ei sa faca management la moneda Leu!

marian
chf
Bnr egal niste gunoaie ordinare ar trebui ca încrederea in bnr sa scadă la zero, sub cea a politicienilor, sunt de fapt oameni ai băncilor, bnr egal banci adică ar face orice sa omoare consumatorul roman pt bunăstarea bancherilorAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: InterviuIn ce data intra pensiile pe carduri, in fiecare luna: precizari de la banci si Ministerul Muncii

Mai multi cititori Bancherul.ro s-au plans ca in aceasta luna le-au intrat mai tarziu pensiile pe carduri, motiv pentru care am intrebat Ministerul Muncii si bancile daca au existat intarzieri privind virarea pensiilor si in ce data se alimeneaza cardurile, in fiecare luna. Ministerul detalii

BRD despre colaborarea cu CSALB: ne ajuta sa demonstram clientilor ca banca este oricand deschisa comunicarii directe si transparente

Datorita colaborarii cu CSALB (Centrul de Solutionare a Litigiilor din domeniul Bancar), BRD a reusit sa solutioneze extrajudiciar si dosare unde banca era deja chemata in instanta, consumatorii renuntand la procedura judiciara in favoarea unei solutii ce stinge litigiul intr-un timp exponential detalii

Cum gestioneaza Garanti BBVA reclamatiile clientilor si rezolvarea amiabila a acestora, prin CSALB

Garanti Bank a primit putine cereri de la clienti privind rezolvarea amiabila a litigiilor prin intermediul CSALB, dat fiind ca banca isi doreste solutionarea si gasirea unei solutii satisfacatoare pentru clienti inca din momentul in care acestia se adreseaza initial bancii, detalii

CEC Bank acorda o deosebita importanta solutionarii amiabile a litigiilor cu clientii prin intermediul CSALB

CEC Bank acorda o deosebita importanta solicitarilor de solutionare amiabila a litigiilor cu clientii venite prin intermediul CSALB, intrucat reprezinta o procedura alternativa cu multe avantaje pentru ambele parti, spune Mirela Iovu – Director – Vicepresedinte al Comitetului de detalii

Ultimele Comentarii

 • Ifn

  Bună seara. Vreau sa știu dacă dintr un salariu de 3600 cu rata la Raiffeisen de 1900 dar cu ... detalii

 • Poprire

  Buna ziua.Mama mea are o datorie de 24000 lei la BCR.As vrea sa stiu daca banca poate sa scoata ... detalii

 • Acces la articol

  Bună ziua, am dori să acccesăm conținutul articolului "Consiliul Concurentei face precizari ... detalii

 • curs valutar

  Va rog sa ne spuneti care date sunt eronate, pentru a corecta ... detalii

 • Date eronate

  Cine a facut articolul nu stie ca bancile au diferite cursuri in timpul programului si altele dupa ... detalii