BANCI | Interviu

Care sunt avantajele cardurilor de masa fata de bonurile de masa. Interviu cu Cosmin Vladimirescu, seful MasterCard

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-01-21 09:50

Cei care primesc de la serviciu bonuri de masa au acum alternativa de a folosi in paralel si carduri de masa, care functioneaza ca un card bancar obisnuit, dar care se pot utiliza doar pentru a cumpara alimente la magazine, nu si pentru retrageri de bani sau pentru alte operatiuni.

Cardul de masa are cateva avantaje importante fata de bonul de masa pe hartie: de exemplu, chiar daca-l pierzi, il poti bloca si reface ulterior; de asemenea, poti plati cu cardul orice suma doresti la POS-ul magazinelor, fara a fi obligat sa te incadrezi in suma fixa de pe bon.

Exista beneficii atat pentru comercianti, cati si pentru emitentii de carduri de masa, dar si pentru stat, dupa cum precizeaza in interviul de mai jos Cosmin Vladimirescu (foto), General Manager pentru Romania in cadrul MasterCard:

- Cum vor arata cardurile de masa si de cine vor fi eliberate?

Partenerul nostru Edenred a lansat deja pe piata primul card de masa, cu marca Ticket Restaurant. Este vorba despre un card dezvoltat sub sigla MasterCard, care incorporeaza cea mai noua tehnologie ce confera securitate sporita si viteza. Aceste carduri de masa pot fi folosite si in modul Contactless, fara necesitatea introducerii codului PIN pentru plati sub 100 lei.

- Cum vor functiona si cum vor putea fi utilizate aceste carduri, in comparatie cu un card bancar?

Ca si tichetele pe hartie, aceste carduri de masa vor putea fi folosite pentru cumparaturi de produse alimentare sau pentru achitarea meselor, la magazinele si restaurantele din reteaua de acceptare, atat online, cat si in locatiile fizice.

Spre deosebire de cardurile bancare, nu vor putea fi insa folosite pentru retrageri de numerar de la bancomat sau transferuri de fonduri, ori pentru cumparaturi de alcool, tutun sau produse nealimentare. In acelasi timp, e bine de stiut ca nu exista niciun fel de comisioane pentru utilizatori asociate acestor carduri de masa.

- Care sunt avantajele unui card de masa in comparatie cu un tichet de masa de hartie?

Avantajele sunt numeroase, atat pentru utilizatori, cat si pentru angajatori si comercianti.

In primul rand, cardul de masa este sigur – daca il pierzi, poti sa il blochezi imediat, telefonic sau online, sau anuntand emitentul, si vei primi altul, beneficiind in continuare de valoarea ramasa pe card.

Un alt avantaj important este faptul ca platesti exact suma de pe bonul de casa – fara sa adaugi rest in cash si fara sa tii in loc pe toata lumea de la coada ca sa cauti produse de valoare mica pentru a intregi suma. In plus, iti poti verifica oricand soldul ramas, prin telefon sau online si stii in permanenta ce ai cumparat de suma cheltuita.

Un avantaj comun pentru utilizatori si comercianti este ca plata se face chiar si de 3 ori mai repede decat in cazul tichetelor de hartie, acest card avand facilitatea de plata contactless. Cardurile de masa sunt compatibile cu POS-urile deja existente in magazine, deci nu e nevoie de investitii suplimentare din partea comerciantilor.

Angajatorii au avantajul unei distributii simplificate, mai rapide, dar si pe cel al eficientizarii costurilor, pentru ca nu mai este nevoie de emiterea unor tichete noi luna de luna, cardurile fiind reincarcabile

Nu in ultimul rand, si statul are beneficii de pe urma introducerii cardurilor de masa: asigura un si mai bun control al modului in care sunt folosite facilitatile acordate companiilor pentru furnizarea alocatiei zilnice de hrana si contribuie la dezvoltarea obiceiului de plata cu carduri in general, ceea ce, pe termen mediu si lung, va conduce la reducerea economiei nefiscalizate.

- De cand se vor putea elibera aceste carduri, care sunt costurile si cate astfel de carduri ar putea fi utilizate?

Companiile care colaboreaza cu partenerul nostru Edenred vor putea comanda pentru angajatii lor aceste carduri imediat ce procedurile de autorizare de catre Ministerul Finantelor Publice vor fi finalizate.

Este foarte important de precizat, pentru o acomodare cat mai simpla si treptata cu acest nou mijloc de plata, ca ele vor putea fi folosite de companii in paralel cu tichetele de hartie, in functie de preferintele fiecarei categorii de salariati din cadrul firmei.

Asa cum spuneam, cardurile de masa nu presupun niciun comision din partea utilizatorilor, nici un efort in plus. Nu trebuie sa mearga la banca pentru a-si deschide vreun cont sau pentru alte operatiuni. In plus, ele pot fi folosite imediat, deoarece infrastructura de acceptare este aceeasi ca pentru cardurile bancare.

Comentarii

Gelu
?
Alo!, cu asta ce facem Bancherule punct.ro-ule? http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2015/01/capping-fees-for-card-based-payments-council-confirms-deal-with-ep/Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: InterviuIn ce data intra pensiile pe carduri, in fiecare luna: precizari de la banci si Ministerul Muncii

Mai multi cititori Bancherul.ro s-au plans ca in aceasta luna le-au intrat mai tarziu pensiile pe carduri, motiv pentru care am intrebat Ministerul Muncii si bancile daca au existat intarzieri privind virarea pensiilor si in ce data se alimeneaza cardurile, in fiecare luna. Ministerul detalii

BRD despre colaborarea cu CSALB: ne ajuta sa demonstram clientilor ca banca este oricand deschisa comunicarii directe si transparente

Datorita colaborarii cu CSALB (Centrul de Solutionare a Litigiilor din domeniul Bancar), BRD a reusit sa solutioneze extrajudiciar si dosare unde banca era deja chemata in instanta, consumatorii renuntand la procedura judiciara in favoarea unei solutii ce stinge litigiul intr-un timp exponential detalii

Cum gestioneaza Garanti BBVA reclamatiile clientilor si rezolvarea amiabila a acestora, prin CSALB

Garanti Bank a primit putine cereri de la clienti privind rezolvarea amiabila a litigiilor prin intermediul CSALB, dat fiind ca banca isi doreste solutionarea si gasirea unei solutii satisfacatoare pentru clienti inca din momentul in care acestia se adreseaza initial bancii, detalii

CEC Bank acorda o deosebita importanta solutionarii amiabile a litigiilor cu clientii prin intermediul CSALB

CEC Bank acorda o deosebita importanta solicitarilor de solutionare amiabila a litigiilor cu clientii venite prin intermediul CSALB, intrucat reprezinta o procedura alternativa cu multe avantaje pentru ambele parti, spune Mirela Iovu – Director – Vicepresedinte al Comitetului de detalii

Ultimele Comentarii

 • Ifn

  Bună seara. Vreau sa știu dacă dintr un salariu de 3600 cu rata la Raiffeisen de 1900 dar cu ... detalii

 • Poprire

  Buna ziua.Mama mea are o datorie de 24000 lei la BCR.As vrea sa stiu daca banca poate sa scoata ... detalii

 • Acces la articol

  Bună ziua, am dori să acccesăm conținutul articolului "Consiliul Concurentei face precizari ... detalii

 • curs valutar

  Va rog sa ne spuneti care date sunt eronate, pentru a corecta ... detalii

 • Date eronate

  Cine a facut articolul nu stie ca bancile au diferite cursuri in timpul programului si altele dupa ... detalii