BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu vrea sa dezghete electorata, ca alternativa la alte facilitati de usurare a poverii clientilor bancilor care “gafaie”, precum conversia creditelor din valuta in lei sau falimentul persoanelor fizice

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-01-07 22:17

Guvernatorul Mugur Isarescu a declarat, in cadrul unui briefing la BNR, ca ar trebui rediscutat cu bancile programul de reducere a ratelor la credite cunoscut drept electorata, initiat la inceputul anului trecut de fostul ministru al bugetului, Liviu Voinea, in prezent viceguvernator la banca centrala, si sustinut de prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, fost ministru de finante in guvernul PSD. Guvernatorul chiar a criticat bancile pentru ca nu au sustinut programul lansat din 1 iulie 2014, dar care nu este functional.

Electorata, care prevede acordarea unui credit fiscal de pana la 300 de lei lunar celor cu salarii mai mici de 1600 de lei, prin reducerea impozitului pe venit, bani destinati achitarii ratelor la credite, a intrat in vigoare de la 1 iulie 2014, inaintea alegerilor, insa nu a mai fost implementata pentru ca nu a fost pe placul bancilor, dar nici a sefului supravegherii din banca centrala, Nicolae Cinteza. Acesta a spus ca programul este inaplicabil, intrucat presupune costuri mai mari pentru client in final, chiar daca temporar acestuia i se reduc ratele lunare la credit.

Cred ca trebuie sa iesim din anumite emotii care ne-au stapanit in anul precedent si sa rediscutam cu bancile, fara incarcatura emotionalo-electorala, facilitati de usurare, cu plata clarificata, deci nu usurari din acelea ca nu stim cine plateste diferenta, ci reesalonari, intinderi de scadente, regandiri la noile rate de bodanda, intrucat ROBOR a coborat cu cateva procente, iar asta pentru un credit pe cativa ani are impact major”, a spus Isarescu.

Usurarile “din acelea ca nu stim cine plateste diferenta” despre care vorbeste Isarescu sunt proiectele de lege promovate in Parlament tot anul trecut, inaintea alegerilor prezidentiale, tot de catre reprezentanti ai PSD, privind conversia creditelor din valuta in lei la un curs mai mic decat in prezent, chiar la cel din data acordarii creditului, precum si legea insolventei persoanelor fizice, care prevede o iertare de datorii.

Insa tot Cinteza a fost cel care a declarat in Parlament, in cadrul dezbaterii legilor, ca acestea trebuie sa prevada si cine plateste diferentele rezultate in urma reducerii dobanzilor ca efect al conversiei creditelor fara costuri suplimentare, asa cum prevedea proiectul de lege. Cinteza a avertizat ca daca legea se aplica in acea forma, patru banci au amenintat cu proceduri de infringement impotriva Romaniei.

Isarescu: sunt suficienti cei care gafaie si vor sa-si reduca povara lunara, chiar daca platesc mai mult in final

Isarescu a mai spus ca eletorata este o solutie de usurare a poverii ratelor nu doar pentru clientii bancilor care nu-si mai pot achita ratele si creditele devin neperformante, ci si “a celor care gafaie”, chiar daca in final costul imprumutului devine mai mare.

Isarescu: “Sunt suficiente persoane care, neavand cum sa-si sporeasca veniturile cu sume atat de mari, avand acum foarte clar in minte ca s-au ambalat la o rata lunara care le depaseste posibilitatile, sa accepte prelungirea perioadei de rambursare, pentru a avea o povara lunara mai mica, chiar daca, apropo de discutiile de anul trecut, suma totala a dobanzilor, pentru ca platesti pe mai multi ani, s-ar putea sa fie mai mare. Aici este problema. Daca ai un salariu de 1000 de lei si ti-ai pus o rata de 600 de lei, gafai, chiar daca platesti, te mai ajuta mama, bunica. Si tunci mergi cu rata spre 300 de lei, dobanzile sunt regandite ai o alta curba a costurilor si chiar daca platesti 6 ani in loc de 3 ani, probabil ca platesti mai multa dobanda, dar o faci, nu te obliga nimeni, te duci si negociezi cu bana, si consideri ca acesta este optimul tau personal.

Isarescu: Bancile au facut prea multe nazuri la electorata

Guvernatorul Isarescu sustine ca programul electorata este o initiativa buna, insa a fost impiedicata din considerente electorale, iar acum, odata depasite alegerile, trebuie repusa in practica. El chiar a criticat bancile pentru faptul ca nu sustinut programul si i-au gasit prea multe defecte.

Isarescu: “Si scoatem toata povestea asta dintr-o disputa electorata, care cred eu ca a blocat o initiativa buna. Ea s-a umplut de fum, nu a mai inteles nimeni despre ce este vorba...am subliniat atunci si subliniez si acum. Era o optiune la nivelul fiecarui debitor si creditor. Optiune. Optiunile nu pot fi electorale, sunt neutre, e libertatea omului. Noi am deschis o optiune de discutie, cu o anumita garantie a statului. Bancile au spus ca e prea multa birocratie, dar se putea discuta: mai reduceti din birocratie. Bancile au mai spus ca trebuie sa se mai gandeasca, ca garantia statului nu era clara. Dar hai sa vedem care sunt garantiile clare. Garantiile pe care le-ai luat si ai pierdut 30 de milioane de euro pe un teren plin de maracini era o garantie clara?! Da, era clara. Cum era clara? La un pret cat in mijlocul Parisului? Exagerez bineinteles:)”.

Relansarea electoratei se face pe fondul disparitiei altor masuri de usurare a poverii electoratului

Guvernatorul a propus relansarea electoratei mentinonand in acelasi timp ca s-au mai atenuat presiunile existente tot anul trecut, inaintea campaniei, de acordare a diverse facilitati clientilor bancilor, dar fara a fi mentionate cine trebuie sa suporte costurile implicate de acestea.

Isarescu: “Asistam la o atenuare a acestor incercari de a gasi alte cai de reducere a costurilor pentru cei care s-au imprumutat in valuta, nu prin negocieri bilaterale. Probabil ca si aici s-a creat o iluzie ca vine cineva si le ia o greutate din spinare. Nu s-a inteles ca acel cineva vine cu sfaturi, iar daca vrea sa-i ajute, vine cu bani. Si cand vine vorba de bani, fiecare dam din colt in colt. De unde bani? Si cand ajungem la problema: de unde aducem banii? E ca intr-o familie. Toate sunt frumoase pana apare intrebarea: de unde vii cu banul? Eu la randul meu am fost intrebat de dumneavoastra: de ce nu s-a usurat povara? Si am repetat intrebarea simpla: de unde? Cu ce, cine sa-i ajute? Daca dumneavoastra gasiti solutia, luati un premiu Nobel si scrieti si un articol frumos.

Ce se face ca nu stie Isarescu: Noi suntem cei care platim electorata

Isarescu trece insa cu vederea, intentionat sau nu, ca in cazul electoratei cei care platesc sunt contribuabilii romani, intrucat programul prevede o reducere a impozitului pe venituri si directionarea resurselor aferente dinspre bugetul public catre banci.

Se pune deci intrebarea daca acum, dupa alegeri, guvernul mai este interesat sa cheltuie bani publici pe acest program care nu-i mai aduce capital electoral.

Asadar Isarescu ar trebui acum sa convinga mai degraba guvernul decat bancile pentru a dezgheta electorata.

Istoria electoratei

Presedintele Basescu a criticat dur si BNR dupa anuntarea programului electorata.

In replica, BNR a emis un comunicat, in care precizeaza ca schema de stimulare a consumului prin reducerea ratelor la credite apartine ministrului Liviu Voinea iar banca centrala doar a fost consultata, dandu-si acordul, intrucat schema nu implica din partea BNR niciun fel de decizii de politica monetara sau bancara.

Ulterior, viceguvernatorul Florin Georgescu, a venit cu argumente detaliate in favoarea electoratei.

Mai mult, Georgescu a propus un nou ajutor de stat, doar pentru CEC Bank, in vederea reesalonarii creditelor clientilor bancii de stat cu venituri mici. In acest fel, arata Georgescu, fost deputat PSD, rata creditelor neperformante ale bancii de stat va scadea, dar va fi stimulat si consumul si cresterea economica.

Programul anuntat de guvern privind acordarea unui credit fiscal de pana la 300 de lei lunar celor cu venituri sub 1600 de lei, angajati sau pensionari, in vederea reducerii ratelor lunare la banca pentru o perioada de 2 ani, s-ar putea dovedi benefic, intrucat poate duce la reducerea creditelor neperformante din portofoliile bancilor, precum si la stimularea consumului.

Vezi aici detalii

Comentarii

cosming
ha ha
Ce lipseste din piata este o reglementarea mai stricta a acordarii de credite! De exemplu: - gradul de indatorare trebuie calculat pe nivele stabilite in functie de salariul mediu pe tara (ex: la 1 salar mediu sa ai grad de indatorare 50%, la 2 salarii medii - 60%... si tot asa); - acordare de credit sa nu fie conditionat direct/indirect de achizitia unor alte servicii de la banca (acum, pentru a rambursa creditul catre o banca ai nevoie de un cont curent deshis la banca...., in cadrul IFN-urilor nu este nevoie ?! de ce se poate la IFN si la banca nu?!); - plata creditului sa poata sa fie realizata si cu card-ul : de ce bancile sunt singurele societati comerciale a caror servicii nu pot fi achitate cu card-ul ???Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: „am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?”

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii