PENSII PRIVATE | Opinie

Romanii nu vor sa-si faca pensii private, chiar daca sunt scutite de impozit si le asigura un venit sigur la batranete, suplimentar pensiei de stat

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-12-09 00:56

Chiar daca atat angajatii cat si firmele sunt scutite de impozitele aferente unei contributii de 400 de euro anual pentru o pensie privata facultativa (Pilonul III), putini romani sunt atrasi de aceasta facilitate care le-ar permite sa-si asigure un venit important si sigur la batranete, suplimentar pensei de stat.

“De vina sunt salariile mici, precum si mentalitatea romanilor de a trai pe termen scurt, preferand sa cheltuie azi putinii bani pe care-i au decat sa economiseasca pe termen lung pentru a-si asigura o pensie decenta”, crede Marius Popescu, directorul general al ING Asigurari de Viata, care detine aproape jumatate (45%) din piata pensiilor private facultative din Romania.

Cei care si-au facut o pensie privata depun lunar o suma de aproximativ 100 de lei in medie, ceea ce inseamna in jur de 300 de euro anual, adica sub valoarea deducerii fiscale de pana la 400 de euro, precizeaza Popescu. Ceea ce inseamna ca stimulii pentru cresterea numarului pensiilor private tin mai degraba de mentalitate, de educatia financiara si de constientizarea importantei asigurarii unui venit sigur la batranete, decat de valoarea deducerii din impozitul pe venit.

Doar 336.456 de romani au o pensie privata facultativa, in crestere cu numai 7% in acest an, conform ultimelor statistici publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Valoarea activelor nete înregistrate de fondurile de pensii private a fost de 976,27 milioane lei (221 milioane euro), în creștere cu 20,29% față de 31 decembrie 2013.

Valoarea medie a unui cont în Pilonul III a fost de 2.902 lei (aproximativ 658 euro), în creștere cu 12% față de 31 decembrie 2013.

Marius Popescu, director general al ING Asigurari de Viata:
Marius Popescu, director general al ING Asigurari de Viata:

"Aproape jumătate dintre persoanele care au încheiat un contract în 2014 au ales un fond ING, iar ponderea participanților cărora angajatorii le oferă acest beneficiu extrasalarial este tot mai mare. Astfel, dacă în primele nouă luni din 2013, pentru 30% dintre noii participanți contribuțiile pentru pensia facultativă erau plătite exclusiv de angajator, în 2014, ponderea acestora este mai mare cu 10pp."

Ce inseamna o pensie privata

Apetitul redus al romanilor pentru o pensie privata facultativa ar trebui sa fie mult mai ridicat daca ne gandim si la benficiile fiscale, mai exact o deducere in limita a 400 de euro lunar din impozitul pe salariu.

De exemplu, daca din salariul tau virezi anul urmator in contul de pensie privata facultativa suma de 400 de euro (33 de euro lunar), esti scutit de plata impozitului pe salariu de 16% aferent respectivei sume, adica 64 de euro.

Cu alte cuvinte, castigi 64 de euro, care in mod normal ar fi trebuit sa ajunga la stat sub forma de impozit.

Este adevarat, vei avea mai putin cu 400 de euro la salariu (33 de euro lunar), insa acestia sunt bani economisiti, nu pierduti, sau mai degraba investiti, intrucat vor produce dobanda, bani ce-i vei putea utiliza la pensie.

Daca vei face la fel timp de 10 ani, castigul tau din impozit se va ridica la 640 de euro iar suma economisita pentru pensie va fi de 4.000 de euro plus dobanzile ce se vor fi strans intre timp.

Nu doar tu castigi, ci si firma la care esti angajat, intrucat aceasta nu va plati nici impozit pe profit nici contributiile sociale aferente sumei livrate in contul de pensie privata.

Pensiile private obligatorii (Pilonul II) la 30 septembrie 2014

In ceea ce priveste pensiile private obligatorii (Pilonul II), care inseamna administrarea de catre firme private a 4,5% din contributiile pentru asigurari sociale, situatia este mult mai buna, din simplul motiv ca este vorba de o obligativitate. 

Astfel, conform datelor ASF, la data de 30 septembrie 2014, erau înregistrate 6,2 milioane de persoane ca participanți în sistemul pensiilor administrate privat (+4,19% față de perioada similară a anului trecut). Din cele 6,2 milioane persoane înregistrate, aproximativ 171 mii de persoane nu au avut nicio contribuție virată de la începutul Pilonului II în România (mai 2008), numărul participanților cu cel puțin o contribuție fiind de 6,02 milioane.

Valoarea activelor nete înregistrate de fondurile de pensii private aferente Pilonului II a fost de 17,78 miliarde lei (4,03 miliarde euro), în creștere cu 27,52% față de 31 decembrie 2013.

Un numar de 3,19 milioane de participanți au avut contribuții repetitive, în perioada mai 2008 – septembrie 2014, iar numărul participanților cu contribuții lunare, în luna septembrie 2014, a fost de 3,76 milioane (60,68% din total participanți) în scădere ușoară față de 31 decembrie 2013 (61,55% din total participanți). Contribuția medie în luna septembrie a celor 3,76 milioane de participanți a fost de 89,84 lei.

Valoarea medie a unui cont în Pilonul II a fost de 2.953 lei (aproximativ 669 euro).

Valoarea medie a unui cont în Pilonul II pentru cei 3,19 milioane participanți care au avut contribuții lunare repetitive, în perioada mai 2008 - septembrie 2014, este de 4.189 de lei (aproximativ 950 euro), în creștere cu 25% față de 31 decembrie 2013.

Aproximativ 569.000 de persoane aveau valori ale contului cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. Aproximativ 266.000 de persoane aveau valori ale contului de peste 10.000 de lei.

De la 1 ianuarie 2014, cota de contribuție pentru Pilonul II este de 4,5 puncte procentuale (din contribuțiile pentru asigurări sociale), cu 0,5 puncte procentuale mai mult față de cota din anul 2013. Primele contribuții majorate virate au fost cele pentru luna martie 2014 (calculate la salariile brute aferente lunii ianuarie 2014).

Comentarii

cosming
mda
Mentalitatea romanilor de a trai astazi si nu maine este de laudat! Adica de ce sa lucrezi ca un dobitoc 50 de ani din viata ca la pensie sa ai un pahar cu lapte asigurat si sa tot trebuiasca sa dai spaga la portar/medic/fisc/cas/cass si altii?! cea mai buna calea : nu platesti nimic la pensii, iti pui banii la banca si cheltui cat poti pe datorie :)



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii