BANCI | Interviu

Mugur Isarescu: Statutul Eximbank se poate regandi, pentru a deveni banca de dezvoltare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-11-06 13:56

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat astazi, in cadrul conferintei in care a prezentat raportul asupra inflatiei, ca statutul Eximbank ar putea fi regandit pentru ca aceasta sa devina banca de dezvoltare, cu scopul sustinerii mai puternice a finantarii IMM-urilor, in contextul in care ritmul de creditare a firmelor este “mai rau decat firav”.

Ideea unei banci de dezvoltare este sustinuta de doi reprezentanti ai guvernului Ponta: Eugen Teodorovici, ministrul pentru fondurile europene si Florin Jianu, ministrul pentru IMM-uri.

Intrebat de catre Bancherul.ro daca sustine ideea unei banci de dezvoltare, Mugur Isarescu a raspuns:

“Eu am nu retineri, dar am cateva intrebari. Exista Eximbank, care a fost conceputa acum 20 de ani, am lucrat la acest proiect, pentru ca s-a capitalizat cu bani de la BNR, prin reevaluarea rezervei de aur a BNR, deci a fost gandita pe model american. Pentru ca atunci, in 91-92, era greu sa te orientezi spre ceva european, Uniunea Europeana fiind inca in formare, inante de tratatul de la Maastricht. Dupa 25 de ani se poate regandi statutul Eximbank, poate sa devina banca de dezvoltare.
Sa faci acum o banca noua, cu capital de stat...cu toate ca exista un “mood”, o tendinta in Uniunea Europeana pentru a se crea sisteme de stimulare a creditului.

Raspunsul meu este: hai sa discutam, sa aprofundam problema, nu am cum sa va raspund asa direct. E cazul ca si economistii din Romania sa-si dea cu parerea, pentru ca nu este o decizie pe care sa o ia numai banca nationala, in principal o ia guvernul, daca se doreste o banca de dezvoltare.

Si dincolo de orice, e vorba de oameni: ca sa faci o noua banca cu capital de stat, iti trebuie soliditate. Numai daca ne uitam la trecut si incep discutiile. Nu avem un trecut prea glorios aici”.

Florin Jianu, ministrul pentru IMM-uri, a declarat recent ca va propune Guvernului infiintarea unei banci de dezvoltare pentru sustinerea creditarii firmelor mici. De asemenea, ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, a declarat ca una dintre cele doua banci de stat, CEC Bank sau Eximbank, ar putea deveni, in acest an, banca pentru dezvoltare, petru a se implica in atragerea fondurilor europene.

Problema infiintarii unei banci de dezvoltare a aparut in contextul in care creditarea firmelor de catre banci este cu mult sub asteptari, “mai rau decat firava”, dupa cum s-a exprimat guvernatorul, in principal din cauza neincrederii reciproce.

Creditarea IMM-urilor, "mai rau decat firava"

Mugur Isarescu, intrebat de Bancherul.ro daca este multumit de ritmul creditarii in lei pentru companii, in scadere in ultimele 3 luni, creditarea in lei fiind sustinuta in principal de programul Prima Casa:

“Nu ma multumeste evolutia creditarii in lei, desi nu poti fi ingrijorat daca totusi creste creditarea in lei. Intr-adevar, aveti dreptate, si ma bucur ca va uitati cu atentie nu numai la cifrele agregate dar si la detalii. Creditarea in lei, in buna parte, a crescut datorita efortului Prima Casa. Dar avem si aici un sambure de echilibru a la long. Si anume domeniul care era cel mai sensibil, neincrederea in creditul in lei (“Cum sa-mi iau un credit pe termen lung intr-o moneda instabila, cum era leul?”). Ei bine, in acest domeniu a revenit increderea sa iei credite pe 10-15 ani in moneda nationala. Iar pentru banca centrala, care emite moneda respectiva, este un act de mare incredere, sa nu-i spun succes. Deci e o parte pozitiva categorica pe care nu trebuie sa o neglijam.

Spre deosebire de creditarea imobiliara, alte domenii ale creditarii in lei au pornit mult mai firav, si in special in cazul Intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM) este mai rau decat firav, ca sa folosesc o exprimare poate cam dura. Pentru ca nu exista incredere, exista in continuare acuze reciproce. Iar banca nationala reitereaza mesajul dat in ultima jumatate de an, in special catre banci: sa se apropie mai mult de clienti, sa inchida disputa cu clientii, nu este razboi, ci disputa."

Subcapitalizarea IMM-urilor nu este un motiv pentru a nu le credita

Bancherii au dreptate cand spun ca IMM-urile sunt subcapitalizate si nu pot fi creditate, insa asta nu inseamna ca trebuie sa devina si mai subcapitalizate, in lipsa finantarilor, a spus guvernatorul.

Mugur Isarescu: "Unii spun ca IMM-urile sunt subcapitalizate. Au dreptate, dar asta nu inseamna ca trebuie sa fie si mai tare subcapitalizate. Trebuie ajutate sa se capitalizeze cu proiecte bune.

IMM-urilor li se mai reproseaza ca nu au manageri buni. De partea cealalta, bancilor li se reproseaza ca au conditii greoaie, nu fac analize corecte, etc. Pe scurt, raspunsul este ca personal nu sunt multumit, si am si date din economia reala, de jos, de acolo de la talpa tarii, ca sa spun ca nu sunt multumit de maniera in care merge creditarea in lei. De aceea, eforturi trebuie facute pe multiple planuri. E mult de facut.

Apropierea de clienti inseamna a citi un bilant si a evalua riscuri

Guvernatorul BNR a cerut din nou bancilor sa se apropie mai mult de clientii companii, adica sa-si asume responsabilitatea intelegerii bilanturilor acestora si evaluarea adecvata a riscurilor.

Mugur Isarescu: "Cand spun bancilor apropiati-va de clienti, inseamna altceva. De exemplu, reteaua teritoriala a bancilor era pentru credite din acestea de tip scoring: luai omul de pe strada, il intrebai ce venit are si alte elemente pe care le introduceai in calculator...dar cand dai credit unei intreprinderi, e mult mai greu. In acest caz, bancherul nu este numai vendor, vanzator de credite pentru persoane fizice. Trebuie sa stie sa citeasca un bilant, chiar daca e o intreprindere mica.

A citi un bilant inseamna sa fi facut cativa ani de ASE. Acesta e adevarul. Bancile au angajat mai degraba persoane care vorbesc o limba straina, pentru ca avem banci cu capital strain...cand dai un credit unei firme, chiar daca e mica, mai mult decat sa-i citesti bilantul trebuie sa stii sa evaluezi riscurile, sa intri in programe. Vedeti ca si cofinantarea cu fonduri europene nu merge cum trebuie, pamantul nu este luat inca drept colateral. Colateralele, adica garantiile, sunt extrem de rigide, nu exista incredere, deci nu am cum sa fiu multumit aici.”

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: InterviuIn ce data intra pensiile pe carduri, in fiecare luna: precizari de la banci si Ministerul Muncii

Mai multi cititori Bancherul.ro s-au plans ca in aceasta luna le-au intrat mai tarziu pensiile pe carduri, motiv pentru care am intrebat Ministerul Muncii si bancile daca au existat intarzieri privind virarea pensiilor si in ce data se alimeneaza cardurile, in fiecare luna. Ministerul detalii

BRD despre colaborarea cu CSALB: ne ajuta sa demonstram clientilor ca banca este oricand deschisa comunicarii directe si transparente

Datorita colaborarii cu CSALB (Centrul de Solutionare a Litigiilor din domeniul Bancar), BRD a reusit sa solutioneze extrajudiciar si dosare unde banca era deja chemata in instanta, consumatorii renuntand la procedura judiciara in favoarea unei solutii ce stinge litigiul intr-un timp exponential detalii

Cum gestioneaza Garanti BBVA reclamatiile clientilor si rezolvarea amiabila a acestora, prin CSALB

Garanti Bank a primit putine cereri de la clienti privind rezolvarea amiabila a litigiilor prin intermediul CSALB, dat fiind ca banca isi doreste solutionarea si gasirea unei solutii satisfacatoare pentru clienti inca din momentul in care acestia se adreseaza initial bancii, detalii

CEC Bank acorda o deosebita importanta solutionarii amiabile a litigiilor cu clientii prin intermediul CSALB

CEC Bank acorda o deosebita importanta solicitarilor de solutionare amiabila a litigiilor cu clientii venite prin intermediul CSALB, intrucat reprezinta o procedura alternativa cu multe avantaje pentru ambele parti, spune Mirela Iovu – Director – Vicepresedinte al Comitetului de detalii

Ultimele Comentarii

 • Ifn

  Bună seara. Vreau sa știu dacă dintr un salariu de 3600 cu rata la Raiffeisen de 1900 dar cu ... detalii

 • Poprire

  Buna ziua.Mama mea are o datorie de 24000 lei la BCR.As vrea sa stiu daca banca poate sa scoata ... detalii

 • Acces la articol

  Bună ziua, am dori să acccesăm conținutul articolului "Consiliul Concurentei face precizari ... detalii

 • curs valutar

  Va rog sa ne spuneti care date sunt eronate, pentru a corecta ... detalii

 • Date eronate

  Cine a facut articolul nu stie ca bancile au diferite cursuri in timpul programului si altele dupa ... detalii