BANCI | Stirea Zilei

Banca Mondiala este pregatita sa ajute Romania in contextul crizei financiare mondiale

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-31 10:17

Banca Mondială este pregătită să ajute RomÔnia ţn ţmbunătăţirea sectoarelor financiare şi de administraţie publică, pentru a-şi ţndeplini priorităţile de dezvoltare şi de convergenţă la zona euro, ţn actualul context financiar, a spus directorul Bancii Mondiale pe RomÔnia, Benoit Blarel.

"Banca Mondială este pregătită să ajute RomÔnia ţn ce priveşte conceperea şi implementarea unei strategii extinse, pe termen lung, prin care să ţşi modernizeze administraţia publică şi conducerea din domeniul financiar, pentru a se asigura că sectorul public are capacitatea de a-şi ţndeplini priorităţile de dezvoltare şi obiectivul de a converge la zona euro", a declarat Blarel.

Din cauza ţnăspririi condiţiilor de creditare şi a unei cereri externe reduse, cele mai noi zece state din Uniunea Europeană (UE), din care face parte şi RomÔnia, se vor confrunta cu o temperare a creşterii economice atÔt anul acesta, cÔt şi ţn 2009, după ce au ţnceput să simtă efectele crizei financiare mondiale, se arată ţn ultimul raport al Băncii Mondiale.

"Turbulenţele financiare s-au extins rapid către cele zece state din UE, iar tranzacţiile pe piaţa riscului de ţncetare de plăţi (CDS) (de tipul contractelot swap, n.r.), s-au ţnmulţit. Totodată, unele ţări din regiune se confruntă cu lipsa lichidităţii care se reflectă ţn creşteri abrupte ale dobÔnzilor pe piaţa interbancară", conform comunicatului instituţiei.

Banca Mondială se aşteaptă, ţn condiţiile ţnăspririi condiţiilor de creditare şi a scăderii cererii externe, la o un declin al exporturilor şi o temperare a creşterii economice.

Cu toate că inflaţia s-a temperat ţn majoritate statelor EU10 (cele mai noi zece state din UE), rămÔne ţncă la un nivel ridicat, consideră Banca Mondială. Ţările sunt ţnsă ajutate de un an agricol bun şi de scăderea preţurilor pentru importurile de energie de la jumătatea acestui an, se mai arată ţn comunicatul instituţiei.

"Creşterea temperată va pune presiune pe condiţiile de trai, mai ales asupra ţărilor sărace din EU10. Din aceste motive, finanţările corecte şi ţndreptarea mai bună a sistemelor de protecţie socială devin din ce ţn ce mai importante", a spus autorul raportului, Ivailo Izvorski.

Deficitele de cont curent din Estonia şi Letonia s-au adÔncit puternic anul acesta, dar ţările baltice, Bulgaria şi RomÔnia ţncă mai au deficite externe mari. ╬n aceste condiţii, pentru a contracara efectele crizei financiare mondiale, este necesară o disciplină fiscală introdusă prin gestionarea prudentă a bugetului şi ţmbunătiţirea calităţii şi eficienţa serviciilor publice din RomÔnia, se mai arată ţn raport.

Raportul Băncii Mondiale a fost realizat ţn contextul ajutorului care va fi oferit Ungariei de către Fondul Monetar Inernaţional (FMI), după ce ţara a fost lovită de criza financiară mondială. Banca Mondială va contribui cu un miliard de euro ţn cadrul acestui program.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB c─âtre consumatori este s─â apeleze doar în ultim─â instan╚Ť─â la amânarea pl─â╚Ťii ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaug─â imprevizibilitatea situa╚Ťiei economice din momentul relu─ârii detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank ╚Öi Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele ╚Öase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) ╚Öi Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 b─ânci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le g─âsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Româneasc─â, Garanti BBVA ╚Öi CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un num─âr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii