BANCI | Stirea Zilei

7 banci-mama prezente in Romania au picat testele de stres derulate de BCE si Autoritatea Bancara Europeana (EBA). Vezi topul bancilor cu cele mai bune note

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-10-26 20:55

Un numar de 7 banci europene cu sucursale sau subsidiare in Romania nu au reusit sa treaca testele de stres realizate de Autoritatea Bancara Europeana (EBA), in urma exercitiului de evaluare a activelor (Asset Quality Review – AQR) derulat de Banca Centrala Europeana (BCE). Cele 7 banci sunt, in ordinea notelor primite: Piraeus Bank, Millennium BCP, Veneto Banca, Volksbank, Bank of Cyprus, National Bank of Greece – NBG, actionarul majoritar la Banca Romaneasca, si Eurobank, care detine Bancpost.

Aceasta din urma banca greceasca a obtinut cele mai slabe note la testele de stres, cu mult sub cele ale celorlalte mari banci grecesti.

Astfel, Eurobank a obtinut o rata de capitalizare CET 1 negativa, de – 6,42%, in scenariul advers de scadere economica si crestere a somajului in urmatorii trei ani, fata de o rata minima de trecere impusa de EBA, de 5,5%.

Si NBG a obtinut o rata negativa, de -0,42%, in timp ce Piraeus Bank a fost cu peste un punct (4,39%) sub pragul minim.

Cele trei banci grecesti care au picat testele de stres au fost evaluate si in varianta indeplinirii planurilor de restructurare aprobate de Comisia Europeana, caz in care doua dintre ele, NBG si Piraeus, au trecut testele. (Vezi aici detalii)

Pe de alta parte, este surprinzatoare prestatia foarte buna a celei de-a treia banci grecesti, Alpha Bank, clasata pe locul 10 in topul celor mai bune note la testul de stres, cu 8,07%, peste Raiffeisen si Erste Bank, actionarul majoritar al BCR.

In privinta Erste Bank, despre care agentia spaniola de stiri EFE pretindea saptamana trecuta ca ar fi picat testele de stres, aceasta a obtinut rezultate destul de bune, mai solide decat ale Raiffeisen si UniCredit.

Cea mai bine capitalizata banca ramane OTP Bank, cu o CET 1 ratio de aproape 12% in conditii economice adverse, aceasta plecand, de altfel, de la cea mai buna rata de capitalizare la finalul lui 2013, de aproape 16%.

5 banci au picat testul de stres la conditii normale si 4 nu au trecut de evaluarea BCE

In cazul testelor de stres cu scenariul de baza privind evolutia economica, pentru care se cere o rata de capitalizare de minim 8%, acestea au fost picate de doar 5 banci prezente in Romania, testul fiind trecut de Piraeus Bank si Millennium.

Iar in cazul testului AQR al BCE, care impune tot un CET 1 ratio de 8%, acesta a fost picat de numai patru banci: Piraeus, Millennium si Volksbank reusind sa-l treaca.

Testele de stres au fost realizate pentru ca BCE, care preia supravegherea directa a bancilor de luna viitoare, sa afle cat de rezistenta este o banca, daca dispune de suficient capital pentru a rezista in cazul unor socuri severe, precum scaderea PIB-ului cu pana la 7% in 2016 si cresterea somajului cu 2,9%, acesta fiind scenariul advers al ratei de capital CET 1 ratio.

In scenariul de baza, CET 1 ratio masoara rata de capitalizare a bancilor in urmatorii 3 ani in conditiile de evolutie normala a economiei, conform prognozelor Comisiei Europene.

CET 1 ratio ajustata dupa AQR reprezinta rata de capitalizare a bancilor dupa ce BCE le-a controlat activele si a dispus ajustarile de risc necesare, in urma exerticiului de evaluare a activelor - AQR.

Bancile care au picat testele de stres vor avea la dispozitie 6 luni pentru a completa capitalul necesar in urma aplicarii AQR si a scenariului de baza al testului de stres si 9 luni pentru completarea capitalului lipsa in urma aplicarii scenariului advers al testului de stres.

Vezi aici prezentarea pe intelesul tuturor a testelor de stres, iar aici cum se citesc si cum se inteleg rezultatele testelor.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: „am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?”

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii