FONDURI DE INVESTITII | Stirea Zilei

Fondurile de investitii au ajuns abia dupa 14 ani la acelasi numar de investitori pe care-i avea FNI in 2000

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-09-14 12:54

Fondurile mutuale din Romania au ajuns la un numar de aproape 300.000 de investitori in vara acestui an, adica exact cati erau in primul trimestru din anul 2000 la fostul FNI, care s-a dovedit un fel de joc piramidal si o escrocherie in care mii de romani si-au pierdut banii, iscand un scandal public care a afectat multi ani dupa aceea increderea oamenilor in fondurile de investitii.

Acum insa, spre deosebire de FNI, care era o firma privata detinuta de controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vantu si condusa de persoane dubioase, cele mai mari fonduri mutuale din Romania sunt parte a unor puternice grupuri financiare europene sau locale, precum Erste Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania sau OTP Bank.

Iar legislatia dupa care functioneaza fondurile si modul in care sunt supravegheate, in acord cu normele europene, este acum total diferita de ceea ce se intampla in anii '90.

In consecinta, romanii au tot mai multa incredere in societatile de administrare a fondurilor de investitii, in conditiile in care cele mai multe fac parte din grupuri financiare puternice care le confera astfel o garantie si incredere cu privire la siguranta banilor investiti in titluri de stat, obligatiuni sau actiuni.

"In iulie au fost 296.000 de investitori in fondurile mutuale, iar in aceasta luna cu siguranta numarul acestora va ajunge la peste 300.000, ceea ce inseamna ca este pentru prima data cand reusit sa depasim varful precedent, din primul trimestru al anului 2.000, cand existau 300.000 de investitori la FNI", a spus Dragos Neacsu, seful Erste AM, liderul industriei fondurilor mutuale, in cadrul simpozionului "Un week-end cu presa economica", organizat de Finmedia.

Conform ultimelor date ale Asociatiei Administratorilor de Foduri, in luna august numarul investitorilor in fonduri mutuale era de 299.817, adadar sensibil sub pragul de 300.000.

Activele nete ale fondurilor locale de investitii au ajuns la finalul lunii august la 3,7 miliarde euro, in crestere cu 2,8% fata de luna precedenta si cu 26% fata de anul 2013.

Cei mai mari jucatori sunt Erste Asset Management, cu o cota de piata de aproape 30%, urmata de Raiffeisen Asset Management, cu 20%, iar la o distanta destul de apreciabila se regasesc BRD Asset Managemeent, cu 8%, ING Asset Management, cu 6%, BT Asset Management, cu 5%, OTP Asset Management, cu 1,5%.

Ce-i atrage pe romani la fondurile mutuale: castigurile mai mari decat depozitele bancare

Un alt element care-i determina pe tot mai multi romani sa-si investeasca banii intr-un fond mutual este castigul mai mare pe care-l obtin in comparatie cu un depozit, precum si costurile mai mici cu comisioanele (de exemplu, nu exista comision de cumparare a unitatilor de fond si nici de retragere a banilor investiti).

Iar acum, cand dobanzile la depozite au coborat spre minime de 2-3% pe an, randamentele ce le obtin fondurile, duble sau chiar mai mari, devin tot mai atractive.

Potentialul pietei fondurilor mutuale: 1 milion de investitori

De altfel, cresterea numarului romanilor care investesc in fondurile mutuale este o tendinta fireasca, in acord cu ceea ce se intampla la nivel european, unde averea financiara a locuitorilor investita in fonduri mutuale este mult mai mare decat la noi.

"De exemplu, in Suedia, 75% din averea financiara a familiilor din aceasta tara se afla in fonduri mutuale, ceea ce inseamna ca o pondere mult mai mica se afla in depozite bancare, care la noi sunt predominante", adauga Neacsu.

In Romania, adauga el, depozitele bancare se ridica la aproximativ 50 de miliarde de euro, detinute de 5 milioane de persoane, in timp ce activele fondurilor mutuale au ajuns la numai 3,5 miliarde euro detinute de 300.000 de oameni.

In aceste conditii, potentialul de crestere a fondurilor mutuale este foarte mare, dupa cum estimeaza reprezentantii Erste Asset Management: "Potentialul pietei este de 1 milion de investitori in industria fondurilor mutuale, cu o valoare a investitiilor de peste 10 miliarde de euro, din care noi vrem sa ne pastram cota de peste 40% pe care o avem in prezent", adauga Dragos Neacsu.

Iar modul cum evolueaza piata, in continua crestere, este incurajator pentru atingerea acestor obiective.

Mihnea Barbulescu, directorul de vanzari la Erste Asset Management:
Mihnea Barbulescu, directorul de vanzari la Erste Asset Management: "Incercam sa convingem clientii sa investeasca mai mult in actiuni, macar 1% din portofoliu"

De exemplu, cei de la Erste AM si-au indeplinit deja, la jumatatea acestui an, obiectivul pentru intregul an, de 20 de milioane ero, la vanzarile noilor tipuri de fonduri lansate de la inceputul anului.

"Este un succes in regiune, tinand cont ca aceleasi produse au fost lansate in acelasi timp de colegii din Viena, din Ungaria si din toata regiunea in care este prezenta Erste AM", spune Mihnea Barbulescu, directorul de vanzari de la Erste AM.

Singura problema este ca oamenii sunt inca prea reticenti in a investi si in actiuni, nu doar in instrumente cu venituri fixe, precum titluri de stat sau obligatiuni, asta si pentru ca romanii inca nu au experienta si cultura suficient de ridicata pentru a avea incredere in Bursa, adauga Mihnea Barbulescu.

"Incercam sa ridicam ponderea investitiilor in actiuni la minim 1% dintr-un portofoliu de investitii, o strategie recomandata pentru a se echilibra nivelul castigurilor si riscurilor", adauga el.

Dar odata cu cresterea volumului de investitii alocate de romani in actiuni bursiere, apare o alta problema: numarul redus al titlurilor sau obligatiunilor emise de companiile locale disponibile pentru investitori.

Cu alte cuvinte: exista tot mai multi bani disponibili pentru a fi investiti, insa nu prea exista unde. O oportunitate la care firmele romanesti ar trebui sa se gandeasca tot mai mult, piata de capital putand reprezenta o alternativa viabila de finantare la creditarea bancara, tot mai greu de obtinut.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiLa Raiffeisen Bank nu se mai pot face depozite in lei la ghisee

Dupa ce in 2019 a eliminat din oferta depozitele in euro, Raiffeisen Bank devine acum prima banca din Romania care nu accepta depozite in lei la ghisee si nici pe termene mai scurte de un an. La Raiffeisen Bank se poate face acum un depozit in lei doar din aplicatia de mobile/internet detalii

Raiffeisen Bank a inchis unitatea din Piata Unirii, in centrul Capitalei

Nici macar unitatile bancare situate in centrul marilor orase nu mai sunt de interes pentru banci, care se bazeaza acum tot mai mult pe furnizarea de produse si servicii online. De exemplu, Raiffeisen Bank a inchis recent o unitate situata chiar in centrul Capitalei, in Piata Unirii detalii

Numarul restantierilor raportati de banci si IFN-uri la Biroul de Credit este in scadere, in ciuda crizei coronavirusului

Numarul persoanelor fizice care inregistreaza restante mai mari de 30 de zile la creditele obtinute de la banci si IFN-uri este in scadere, in ciuda crizei coronavirusului, arata datele statistice publicate de Biroul de Credit si de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Astfel, in luna detalii

Ce faci daca nu poti sa platesti ratele la credite, dupa ce le-ai amanat? Ghid lansat de Provident

Clienții care au decis să-și amâne plata ratelor au la dispoziție, începând de astăzi, un Ghid pentru revenirea la plata ratelor. Provident Financial România lansează un ghid care să ajute consumatorii să se pregătească pentru revenirea la plata ratelor, detalii

  

Ultimele Comentarii