BANCI | Ultima Ora

Inflația din Cehia se accentuează din cauza măsurilor guvernamentale

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: GhiseulBancar.ro
2008-02-09 16:07

Preturile de consum din Cehia au crescut în luna ianuarie cu 3%, peste estimările pietei, din cauza taxelor impuse de guvern si a costurilor pentru asigurările de sănătate, diminuând sansele unei reduceri a dobânzii de politică monetară în acest an, informează Reuters.

Biroul de Statistică din Cehia a anuntat vineri că această crestere bruscă a dus inflatia anuală la un nivel maxim al ultimilor nouă ani, de 7,5%, apreciind moneda natională (coroana) până la o cotatie maximă.

Piata anticipa o crestere lunară a preturilor de consum de 1,9% si o crestere anuală de 6,2%.

Biroul de statistică a anuntat că aproape toate cresterile înregistrate în luna ianuarie - 2,9% - ar putea fi atribuite măsurilor administrative.

"Probabil că acest nivel al inflatiei a surprins banca centrală si poate că îi va schimba perspectiva asupra politicii monetare", a spus analistul sef al Patria Finance, David Marek.

Guvernul a majorat TVA-ul în ianuarie pentru produse de bază cum ar fi alimentele - de la 5% la 9% - si a introdus si o taxă de 30 de coroane (1,71 dolari) pentru controalele medicale.

Statisticile cu privire la inflatie au fost publicate după cresterea de joi a dobânzii de politică monetară de la 3,50% la 3,75% pe an, dar rata dobânzii cheie a continuat să fie mult sub rata inflatiei. Banca centrală a anuntat joi că următoarea miscare în privinta dobânzii cheie ar putea lua orice directie.

Pentru prima dată, banca a publicat si previziuni pentru ratele dobânzilor de pe piată. Aceasta indică faptul că politica monetară s-ar putea relaxa până la sfârsitul anului, coborând nivelul coroanei si al dobânzilor de pe piată.

Coroana s-a apreciat până la 25,53 coroane/euro de la cotatia de 25,71 coroane/euro - înregistrată după publicarea statisticilor, îmbunătătind nivelul record al tuturor timpurilor de 25,545 coroane/euro, atins înaintea comentariilor făcute joi de reprezentantii băncii centrale.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraING Bank va emite carduri din plastic reciclat

Începând cu luna septembrie a acestui an, ING Bank va începe tranziția portofoliului de carduri către o alternativă sustenabilă și prietenoasă cu mediul, din plastic reciclat. Astfel, banca va reduce amprenta de carbon a cardurilor nou-emise cu 75%, dar și energia detalii

Aplicatiile Raiffeisen nu functioneaza (actualizat)

Nu functioneaza aplicatiile de mobile banking si internet banking Raiffeisen Smart Mobile pentru clienți persoane fizice, Raiffeisen Online pentru clienți persoane fizice și Raiffeisen Smart Business, a anuntat Raiffeisen Bank, in jurul orei 18,20, pe detalii

ROBOR: 5,5%, EURIBOR: - 0,4%. Ce bine ca am credit in euro!

"Ce bine ca am credit in euro! Daca-l aveam in lei, acum as fi avut probleme, cu ROBOR-ul la peste 5%, in timp ce Euribor-ul este -0,4%", se bucura un cititor. L-am intrebat daca nu este afectat, in schimb, de cursul valutar leu/euro. "Deloc, a raspuns el. Am aceeasi rata de ani detalii

First Bank si-a sporit semnificativ profitul

First Bank raportează un profit de 57,1 milioane de lei pentru anul 2021, o creștere semnificativă față de perioada similară precentă, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Veniturile operaționale nete ale băncii au crescut cu 7% față detalii

  

Ultimele Comentarii