BANCI | Stirea Zilei

De ce si-a scos BCR scheletele din dulap: ne demonstram puterea financiara si disponibilitatea de a sustine economia romaneasca prin accelerarera creditarii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-07-08 01:04

BCR a scos la vanzare doua pachete uriase de credite neperformante, in valoare de 4 miliarde de lei, reprezentand o treime din volumul total de "schelete" din dulapul sau de neperformante, in valoare de 12 miliarde de lei. Cum va fi afectata cea mai mare banca din Romania si clientii sai de aceasta initiativa, tinand cont si de faptul ca in paralel banca a fost nevoia sa constituie provizioane de 400 de milioane de euro pentru respectivele neperformante, ceea ce i-ar putea provoca pierderi? Va mai avea BCR suficiente resurse pentru a respecta cerintele prudentiale de capital si pentru acordarea de noi imprumuturi populatiei si firmelor?

Anuntul bancii-mama din Austria, Erste Bank, privind potentiale pierderi de 1,2 miliarde euro in acest an, cauzate in principal de amortizarea fondului comercial si de cresterea provizioanelor pentru credite neperformante la BCR, a ridicat semne de intrebare cu privire la capacitatea cele mai mari banci romanesti de sustine in continuare economia prin creditare.

Reprezentantii BCR spun insa ca procesul de curatare a portofoliului istoric de neperformante, care a depasit 30% din totalul creditelor, (iesirea scheletelor din dulap) nu are legatura cu activitatea noua de creditare, care, de altfel, a accelerat semnificativ in primele 5 luni din acest an.

Dimpotriva, prin acest semnal puternic dat de BCR, de asumare clara a pierderilor vechi si de a separa problemele vechi de activitatea curenta, un moment zero de restart, banca isi demonstreaza puterea financiara a actionarilor, capacitatea de a trece peste problemele unui recesiuni severe, dar si disponibilitatea de a sustine in continuare economia romaneasca.

Erste a anuntat ca la BCR s-a initiat un proces de reducere accelerata a creditelor neperformante, a caror volum a fost diminuat deja in acest an cu 800 de milioane de euro, consecinta fiind o scadere a ratei creditelor neperformante (NPL) de la 30% la 25%. Pentru aceste noi credite neperformante scoase din bilant, BCR a facut provizioane de 400 milioane euro. (Vezi aici detalii)

Totodata, BCR a decis va vanda doua pachete uriase de credite neperformante in acest an, in valoare de 4 miliarde lei (Vezi aici detalii). Daca va intrebati de ce ne dau bancile pe mana recuperatorilor de creante, gasiti aici doua explicatii.

Curatarea portofoliului de credite neperformante nu are legatura cu activitatea noua, mai ales ca BCR a fost printre primele banci care au separat total activitatile de management al creditelorneperformante (450 de oameni angajati intr-o unitate speciala) de partea activa de creditare”, spune purtatorul de cuvant al BCR, Ionut Stanimir.

El precizeaza ca acum banca a trasat o linie clara intre administrarea vechilor credite neperformante si activitatea noua, sanatoasa: “Uzina de prelucrare a creditelor neperformante deja a semnalizat punerea unei bariere intre portofoliul istoric neperformant si activitatea bancara sanatoasa din prezent si viitor.

La randul sau, presedintele BCR, Tomas Spurny, precizeaza ca “BCR înregistrează în acest moment o cotă de piaţă respectabilă pe segmentul creditărilor noi, precum şi o consolidare semnificativă a bazei de depozite.

Intrăm în a doua jumătate a anului 2014 cu intenţia clară de a curăţa bilanţul şi de a consolida capacitatea de a livra rezultate în viitor. În contextul strategiei noastre, recomandările de reglementare reprezintă o oportunitate de a accelera rezolvarea portofoliului istoric de credite neperformante”, adauga Spurny.

Privit în contextul general, accelerăm redresarea băncii, îmbunătăţind capacitatea noastră de a livra rezultate financiare puternice, generate de baza sănătoasă şi solidă a băncii. Iar această bază, activitatea comercială curentă, prezintă semne de îmbunătăţire continuă, considerând estimări prudente şi capital suficient de puternic”, adauga el.

Dispune insa BCR de resurse pentru accelerarea creditarii?

Se pune insa intrebarea daca BCR, avand in vedere volumul semnificativ de noi provizioane si cerintele de capital suplimentare, va dispune de resurse suficiente pentru accelerarea creditarii.

Creditarea se sustine din resurse si din disponibilitate de creditare (tradusa in pozitie solida de capital pentru a indeplini nivelurile de adecvarea la activele ponderate la risc). Suntem lideri sistemului in ceea ce priveste volumul de resurse disponibile. In mod special capitalizarea excelentă a băncii va permite absorbţia fără dificultate a măsurilor de curăţare a bilanţului şi va rămâne, în acelaşi timp, puternică, susţinând creşterea sănătoasă pe toate segmentele de afaceri”, spune Stanimir.

Afirmatiile sunt sustinute si de cifrele anuntate recent de banca: In primele 5 luni ale acestui an, BCR si-a majorat de 4 ori fata de anul trecut vanzarile de credite ipotecare in lei, in timp ce la numarul de creditele de consum negarantate, cresterea a fost de 70%, respectiv 65.000 de credite.

Cu toate acestea, volumele totale de noi credite, inclusiv cele acordate companiilor, nu reusesc sa acopere iesirile din bilant a creditelor vechi, o parte rambursate de clienti iar o alta parte in categoria neperformantelor, pe care BCR incearca acum sa le curete accelerat. Astfel ca, la finalul primului trimestru, activele totale ale bancii au scazut cu 6,8% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

In acelasi timp, banca isi mentine stabile resursele necesare pentru finantare, in principal din depozite, care s-au mentinut in jur de 37,4 miliarde lei la finalul primului trimestru. BCR precizeaza ca se bucura, in privinta resurselor de finantare, si de sprijinul sustinut al bancii-mama, precum si de finantarile de la institutiile internationale.

In acest moment dorim sa sustinem un ritm alert de creditare tocmai pentru a face uz de resursele masive pe care le avem la dispozitie”, precizeaza Stanimir.

In privinta capitalizarii, BCR preciza in raportul trimestrial ca dispune de baza de capital si lichiditate puternice, mult superioare minimelor reglementate: la finalul anului trecut, rata capitalului de tip 1+2 pentru grupul BCR (conform IFRS) era de 24,9% în decembrie 2013 iar rata de solvabilitate de 14,7% (standarde locale, doar banca).

Suplimentar faţă de măsurile de curăţare a bilanţului, avem în plan investiţii semnificative în capacitatea noastră de a fi competitivi pe segmentele retail şi corporate. Deşi implementarea acestor măsuri afectează profitabilitatea pe termen scurt, suntem pe calea cea bună”, mai spune seful BCR, Tomas Spurny.

BCR va continua investitiile in dezvoltarea de solutii IT orientate in produse, in campaniile de abordare a segmentelor, renovarea sucursalelor sau training de personal.

Cine sunt scheletele din dulapurile bancilor

Scheletele din dulapul bancilor sub forma creditelor neperformante nu sunt altceva decat banii imprumutati de banci romanilor care nu le-au mai putut rambursa. Din ce motive? Criza financiara e pe primul loc, dar sa nu uitam si de “tepele” trase de multi prin procedurile de insolventa sau procesele impotriva bancilor in care cer anularea dobanzilor si comisioanelor la credite si nu restabilirea unui echilibru firesc si legal intre obligatiile partilor si costurile unui imprumut.

Asadar, prin asumarea procesului de curatare a vechiului portofoliu de neperformante, o banca isi demonstreaza puterea actionarilor de a digera o recesiune severa, urmata de pierderea increderii din partea clientilor si un mediu politic, social si juridic impotriva sa, in principal din ratiuni populiste si financiare.

In acelasi timp, decizia unei banci de a-si asuma pierderile, indiferent de context, demonstreaza disponibilitatea sa reala de a finanta economia. Ramane de vazut, de aceea, daca si alte banci confruntate cu o rata ridicata de neperformanta vor avea forta de a face acelasi lucru.

Comentarii

Afara cu Erste din tara
BCR = CAMATARUL #1 AL ROMANIEI !!!
Mai ziaristul lui peste, iar mananci ciocolata in astfel de articole? Banca asta este camatarul numarul 1 al romaniei, banca cu cele mai multe contracte de credit pline de clauze abuzive. Daca dai banca asta in judecata inseamna ca ii provoci pierderi ziaristule? Sau este un drept garantat prin constitutie de a-ti face dreptate in instanta? Restabilirea echilibrului se face prin aplicarea legii, iar consecinta in astfel de situatii de abuzuri este eliminarea acestora. Mergi si citeste Legea 193/2000. Daca banca asta a fost hoata, ar trebui sa avem mila fata de ea? Cine face reparatia morala si financiara celor care au fost furati ani la rand de acesta banca? Celor care au falimentat, au ajuns in strada, datorita clauzelor abuzive? Sa fim seriosi, romanii prea prosti, nu au dat bancile in judecata. Doar o mica parte au rezistat abuzurilor si astazi se judeca. Restul sunt aici in cei 1.4 miliarde euro, si cifra este cu mult mai mare. Retineti ziaristule si toti camatarii din banci, ati vrut sa treceti criza pe banii romanilor. Ceea ce ati facut este un atentat la siguranta nationala, a scazut consumul, au falimentat un milion de debitori. Ati provocat un genocid economic, care vreti sa ne facem ca nu-l vedem, sa-l ascundem sub pres, dar el pute.

Robert Tanase
Schelete identificate incorect
... sunt constituite de fapt din credite de milioane de euro date aiurea in tramvai pe criterii unele mai proaste decat altele. Sclavii mititei - persoanele fizice, cetatenii de rand - doar tin in spate tot sistemul asta de frauda si mita.

eu
dati-ne banii care i-ati furat
Bcr nu a vrut un echilibru firesc si legal in privinta dobânzilor vrea sa fure cat mai mult,nu am dat banca in judecata pentru a nu plăti dobânzi,am dat-o pt ca dobânzile pe care le percep nu sunt legale.HOTII

Marin
ipocrizie
Mai mare ipocrizie ca pe site-ul asta de rahat n-am vazut in viata mea . Rusine sa-ti fie pentru modul in care prezinti lucrurile.Daca voi cei din presa n-ati mai scrie la comanda altfel ar sta lucrurile . Se spune ca presa este a patra putere in stat intr-o democratie solida numai ca presa se face si cu oameni competenti ,responsabili si bine documentati in vreme ce voi ,cei care scrieti pe fituica asta, nu aveti niciunul din atributele de mai sus. HUUUUUUUUUOOOOOOOOOO SLUGILOR.

Andrei Timofte
Minciuni
Acum săraca BCR dorește restabilirea unui echilibru firesc în contracte? Pai bine mai... (a se înlocui cu epitete peiorative)... după ce că timp de X ani (între 8 și 5) ne-ați băgat mâna în buzunar cu dobânda voastră constatată abuzivă în repetate rânduri de către instanțe, vreți să nu fiți sancționați sub nici o formă și tot voi pișati ochii prin presa? Restituiți tot ce ați FURAT, recunoașteți public faptul că sunteți HOȚI, plătiți pentru neajunsurile la care ne-ați supus ani la rând și pentru deteriorarea stării de sănătate datorate lipsei banilor și apoi vă puteți numi BANCA. Până atunci sunteți HOȚI și locul vostru este în închisoare.

ROMAN
LINGAI PUTUROSI CU LIMBA IN DOSUL BANCHERILOR
E CLAR PENTRU ORICINE A CITIT CHIAR SI 2 RANDURI DIN ACEASTA MIZERIE ZGAMAITA SI CUFURITA DE UN LIMBIST OCUPAT CU POPOURILE DE BANCHER, ORICAT DE JEGOASE AR FI ACESTEA (SI CHIAR SUNT SPURCATI IN INTREGIME) CA ORICATE GAOAZE AR LINGE, NICIODATA NU VOR REFUZA UN POPOU MARO DE BANCHER CU DIAREE VERBALA, GEN STANIMIR, BOUL DE SERVICIU AL BCR-ULUI, CEA MAI TEPARA BANCA DIN ROMANIA SI NU NUMAI!!!...

gogu
wcr
Bcr = banca de rahat Bancherul = o armata de pupatori in cur

client bcr
CAPETENIILE BCR LA BRUTARIE !
vise, precum o curva vrea sa fie fata mare. bagati conducerea la zdup, cei precum oana petrescu sau bruynseels v-au bagat in sicriu, astia v-au pus clientii in cap prostilor. daca lasati ordonanta 50 in pace, acum erati fara probleme, o mica restructurare si erati in piata. vai mama voastra de manageri care ati distrus banca dar v-ati luat bonusurile.

Analyst
Sinking
Instead of the wonder manager capable to turn around the ship in record time, BCR ended up at the helm with a petty tyrant unworthy to run a hot dog stand. No wonder they are sinking... A good case study for management school students.

marius
sa terminam odata cu wcr-ul
daca nici aceasta banca bcr, nu a avut parte de un mediu politic si juridic favorabil apoi nu stiu ce alta companie mai este asa pupata in poponet de catre statul roman, Fura cat poate de mult, apoi raporteaza credite neperformnte si de vina sunt clientii care nu accepta un echilibru, bravo ma.

SILVIU
Furtul bancar
Când va binevoi BNR să facă ordine în sistemul bancar şi va lua măsuri împotriva acestor bănci care au clauze abuzive în contracte? Când va lua măsuri guvernul pentru aprobarea Legii insolvenţei pentru persoanele fizice? Românii care plătesc lună de lună toate abuzurile ce aşteaptă pentru a ieşi în stradă?

papastratos
LEGEA E LEGE SI PENTRU BANCI - DAR AICI E FURT PE FATA
Noi nu cerem anularea dobanzilor Bancherule ci Legea precizeaza anularea Dobanzii de Referinta Variabila asa zisul DRV de la BCR daca aceasta nu este transparenta adica descrisa in contract exact cum se calculeaza ca sa poata si omul ce a luat creditul sa -si faca calculele si sa o poata plati nu sa fie mereu la discretia bancii si sa nu stie niciodata cat va fi urmatoarea rata. In cazul acesta contractul ramane fara dobanda conform legii protectiei consumatorului si nu pe comerciala cum ar vrea bine mersi BCR sa fie judecata si interpretata speta de ca si cum ai fi firma si nu persoana fizica. Din trei cereri facute la banca nu mi s-a dat niciodata un raspuns clar in care sa se poata intelege calculul acestei dobanzi DRV de la BCR. Daca esti asa de tare bavncherule si le iei partea de ce nu te ocupi tu de partea cu calculul magic al acestei dobanzi. Hai sa te vad daca ai muschi calculeaza tu sau raspunde tu cum se calculeaza acest DRV si pe urma vorbeste! BCR nu poate raspunde la aceasta intrebare intelege odata si chiar nici Isarescu -NU LE IESE SI DEVIN HILARI CU CE RASPUND. Iar Dl. DANILA actionar majoritar BCR si membru in consiliul de administratie al BNR ar putea sa-i ajute in a da un raspuns la aceasta intrebare fiindca sigur stie raspunsul !!!! :-))))))) F..K

gogu
mananci rahat Bancheru lu\' sapte savarine cu cacao
Pai bine mai cacatule cu ochi, tot clientii suntde vina. Ce pula mea a facut bcr de 8 ani incoace pentru restabilirea echilibrului contractual? Dupa ce m-a furat 8 ani cu o dobanda abuziva de 10% scoasa din joben, caci in contract scrie dobanda de referinta plus 1,5%, se mira ca solicit anularea si inapoierea banilor furati prin clauza abuziva de dobanda. Sa se bucure directorii bcr daca nu fac si puscarie pentru inselaciune. Iar tu cacat mic de ziarist le sugi pula la acesti hoti si acuzi clientii ca falimenteaza banca? Cacatul ala de Spurny a tirat-o? Tu si ceilalti camatari ce mai asteptati?

Pantera Gaoz
Legea este lege
Cat cacat in articolul asta nesimtit care pute de la o posta. Am formula de dobanda variabila in contract "Dobanda de Referinta Variabila, care se afiseaza la sediile BCR, plus 1.5%". Jupane bancher, astazi Euribor are valoarea de 0.03%, dobanda ceruta de banca este 9.29%. In 2009 Euribor era 5.6% dobanda ceruta de banca fiind 10.4%. Cum ma bancherule scade Euribor cu 5.57% si dobanda ceruta de banca doar cu 1.11%? Unde este diferenta de 4.46%? Ma uit in contract nu vad explicat in clar, cu formula, ce inseamna Dobanda de Referinta Variabila, ca sa pot intelege mecanismul dobanzii. Jupane, asta este o incalcare flagranta a legislatiei protectiei consumatorului, informarea, mergi le la OG21/1992, legea consumului, L193/2000 a clauzelor abuzive. O astfel de clauza care nu este explicata daca n-a fost negociata, incalca buna credinta si creaza dezechilibru intre parti este o clauza abuziva. Consecinta este eliminarea sa din contract si restituirea cu daune (dobanda legala) a tuturor sumelor incasate in aceasta clauza. Practic contractul ramane fara dobanda. Ca sa se puna inapoi ceva in acest contract, trebuie ca partile sa negocieze. De ce ar mai face-o consumatorul abuza? Doar pentru ca banca sa incaseze profit? Nu prietene, incalci legea, furi un om, il desconsideri si umilesti, il agresezi mental, asta este sanctiunea. Contract fara dobanda, iar banca poate sa faca n actiuni de reziliere ca o sa fie poate si cu daune morale. Iti dau o tema dragul meu, cauta in dictionarul bancar ce reprezinta sintagma "Dobanda de Referinta Variabila". Nu cumva dobanda de referinta a monedei in care s-a luat creditul? Inseamna ca DRV = Euribor. Dar nu vrea banca, pentru ca a pus in continuarea "care se afiseaza la sediile BCR", tocmai pentru a controla acest indicator intr-un act unilateral, abuziv. Daca esti inteligent bancherule o sa sesizezi corectitudinea comentariului meu. Sunt unul dintre multii care stiu cum sta treaba juridic.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii