BANCI | Ultima Ora

BNR a scazut rezervele minime obligatorii in valuta ale bancilor si a mentinut dobanda de politica monetara la 3,5%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-07-01 12:41

BNR a scazut nivelul rezervelor minime obligatorii in valuta ale bancilor de la 18% la 16%, conform asteptarilor pietei, dupa ce informatia a aparut saptamana trecuta in presa ca fiind furnizata pe surse de reprezentantii bancii centrale, o practica neobisnuita la nivelul bancii centrale, utilizata de obicei pentru a testa in avans reactia pietei.

Analistii bancilor apreciaza ca prin reducerea rezervelor in valuta, BNR va elibera bancilor lichiditati in valuta de aproximativ o jumatate de miliard de euro, pe care acestea le vor putea utiliza pentru continuarea procesului de dezintermediere controlata.

De ce a redus BNR rezervele in valuta, inaintea celor in lei?

Ce inseamna aceasta dezintermediere controlata, despre care guvernatorul Isarescu a spus de mai multe ori in ultimul timp ca este inevitabila si afecteaza reluarea creditarii, si de ce nu au fost scazute si rezervele in lei, care ar sustine creditarea, cu preponderenta in moneda locala?

Inseamna ca unele banci, in special cele straine, vor putea sa-si reduca in continuare expunerile in Romania, conform strategiilor grupurilor-mama din Europa de a-si reconfigura strategiile si prezenta in unele tari, dar si pentru a se conforma noilor cerinte de capital impuse de Banca Centrala Europeana (BCE), ce urmeaza sa preia in aceasta toamna supravegherea celor mai mari banci europene.

Pe de alta parte, bancile romanesti au nevoie de mai multa valuta pentru a-si achita imprumuturile luate de la bancile-mama in perioada de euforie dinainte de criza, pentru acordarea de credite.

Si BNR are un interes in reducerea rezervelor in valuta,  inaintea celor in lei, care se afla la un nivel mai mic, de numai 12%, si care ar stimula creditarea: este vorba de costul suportat cu dobanzile platite bancilor pentru aceste rezerve, care a ajuns sa fie mai mare decat dobanzile primite de banca centrala din bondurile si depozitele pe care le are in strainatate.

Si, sa nu uitam, BNR trebuie sa recupereze pierderea record de anul trecut, de peste 1,2 miliarde de lei. 

Pe de alta parte, BNR a anuntat ca mentine nivelul dobanzii de politica monetara la 3,5%, o decizie anticipata, de asemenea, de catre analisti.

Comunicatul BNR:

"În şedinţa din 1 iulie 2014, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele:

- Menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,5 la sută pe an;

- Gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar;

- Reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit la nivelul de 16 la sută de la 18 la sută începând cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2014, concomitent cu menţinerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei la nivelul de 12 la sută.

BNR reiterează că utilizarea adecvată a tuturor instrumentelor de care dispune în condiţiile monitorizării atente a evoluţiilor interne şi ale mediului economic internaţional va asigura îndeplinirea obiectivului privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu, şi menţinerea stabilităţii financiare."

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraOferte de credite cu dobanzi mai mici la Banca Transilvania

Banca Transilvania (BT) deruleaza in perioada 3-17 decembrie o campanie promotionala (BTFLEX) cu dobanzi reduse la creditele de nevoi personale, creditele ipotecare, overdraft si carduri de cumparaturi. De exemplu, creditul de nevoi personale cu dobanda fixa si detalii

Raiffeisen Bank inchide toate ghiseele, din 1 februarie 2022: persoanele fizice vor putea face operatiuni doar cu cardul sau online

Raiffeisen Bank va elimina, din 1 februarie 2022, operatiunile cu numerar la ghisee pentru persoane fizice, care-si vor putea utiliza conturile bancare pentru retrageri/depuneri de numerar sau plati doar prin intermediul cardurilor. "Orice operațiune de detalii

CEC Bank obtine un imprumut subordonat de la Ministerul Finantelor si pregateste emiterea de obligatiuni, pentru consolidarea capitalului

- Împrumutul este necesar pentru a asigura conformarea la cerințele europene privind capitalizarea băncilor (MREL) și a fost inclus în Planul de Afaceri aprobat de Comisia Europeană în 2019, plan care a stat la baza majorării capitalului social al băncii și detalii

Profit record al sistemului bancar in primele noua luni din 2021

Sistemul bancar romanesc, format din 34 de institutii de credit, dintre care o cooperativa de credit (Creditcoop) si doua banci pentru locuinte, a obtinut in primele trei trimestre din 2021 un profit reecord de aproximativ 6,6 miliarde lei, conform indicatorilor agregati publicati de Banca detalii

  

Ultimele Comentarii