BANCI | Interviu

Seful Garanti Bank: Nu negociem preluarea vreunei banci, vrem sa crestem organic cota de piata

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-06-25 11:58

Ufuk Tandogan, presedintele Garanti Bank, spune ca banca sa nu este implicata in niciun proces de due-diligence in vederea preluarii vreunei banci scoase la vanzare pe piata, insa are in plan sa-si majoreze cota de piata printr-o crestere organica, pe termen lung.

"Strategia noastra de principiu este sa crestem organic, nu tinem sa preluam nici macar portofolii de active, desi am primit astfel de oferte", a spus Tandogan (foto: al doilea din stanga), pentru Bancherul.ro, cu ocazia listarii la BVB a unei emisiuni de obligatiuni emise de banca.

El a precizat insa ca banca sa are ca obiectiv majorarea cotei de piata, intrucat "size matters", fara a preciza care este tinta. "As putea spune ca 5%, 10%, 15%, insa nu aceasta conteaza, ci o crestere stabila si prudenta, fara sa excludem posibile preluari in cazul aparitiei unei oportunitati", a precizat seful Garanti.

In vederea sustinerii cresterii activelor, in special prim majorarea volumului de credite, Garanti a emis obligatiuni in lei in valoare de 300 milioane lei, instrumente de finantare care se tranzactioneaza de astazi si la BVB.

Obligatiunile, cumparate de investitori locali si staini, dintre care cel mai important este BERD, cu o cota de 20-25%, reprezinta si o modalitate de diversificare a resurselor de finantare ale bancii din punct de vedere al scadentelor.

Astfel, banca are acum la dispozitie fonduri in lei la termen de 5 ani, mai lung decat resursele atrase din depozite, pe termene in general de sub 1 an.

Garanti plateste pentru aceste obligatiuni o dobanda anuala de 5,47%.

Seful Garanti a mai spus ca in acest an banca si-a bugetat o crestere a creditarii cu aproximativ 15% mai mare decat anul precedent, cand a acordat imprumuturi in valoare de 1,1 miliarde euro.

In 2013, Garanti a avut o rata de crestere a creditarii mai redusa, de doar o cifra.

Garanti are un portofoliu de credite relativ tanar, astfel ca rata creditelor neperformante este de doar 16%, cu 6 puncte mai redusa decat media sistemului bancar. Iar indicatorul va creste si mai mult, precizeaza Tandogan, ca efect al noilor reglementari adoptate recent de BNR, care permit scoaterea neperformantelor in afara bilantului, prin write-off.

Pentru sustinerea creditarii, banca are de gand sa deschida in acest an 7 noi sucursale, dintre care 4 in Bucuresti si cate una in Brasov, Timisoara si Cluj. Tandogan estimeaza ca extinderea retelei va necesita investitii de aproximativ 200.000 de euro.

In acelasti timp, Garanti si-a majorat anul trecut personalul cu aproximativ 69 de persoane, de la 900 la 960 de angajati.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: InterviuIdea Bank va fi o entitate separata, de tip banca digitala, in cadrul Grupului Banca Transilvania

Idea Bank, banca poloneza preluata de Banca Transilvania (BT), nu va fuziona cu banca-mama ci va ramane o entitate separata, care va fi transformata intr-o banda digitala, "un hub de digital banking, depasind sfera bancilor tranditionale", conform informatiilor furnizate de banca din Cluj, cea detalii

Acord pentru accelerarea absorbtiei fondurilor europene prin PNDR intre Eximbank si AFIR

EximBank și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) au semnat un acord de colaborare cu scopul de a sprijini – prin finanțarea companiilor eligibile – accelerarea procesului de absorbție a fondurilor europene alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală detalii

CSALB: incep sa apara cazuri de solutionare amiabila a cererilor de dare in plata

"Încep să apară și cazuri de soluționare amiabilă a cererilor de dare în plată... Ținând cont de clarificările termenului de impreviziune acceptate de CCR ca fiind constituționale, recomandăm băncilor să fie mai deschise față de solicitările de detalii

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: Nu ne gandim sa majoram dobanzile, dar nici sa le mai scadem

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat, in cadrul briefingului de presa dupa sedinta de politica monetara, in care dobanda de referinta a fost mentinuta la 1,25%, ca perioada dobanzilor mici a luat sfarsit, odata cu criza coronavirusului. El a precizat detalii

  

Ultimele Comentarii