BANCI | Profil

Cum isi dezvolta polonezii bancile cu ajutorul bursei: miliardarul Leszek Czarnecki, care a cumparat recent banca romaneasca RIB, vrea sa listeze si Idea Bank, specializata in finantarea IMM-urilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-06-01 13:00

Miliardarul polonez Leszek Czarnecki (foto), noul proprietar al micutei banci romanesti Romanian International Bank (RIB), pe care a cumparat-o in decembrie 2013 prin intermediul grupului sau, Getin Holding, stie cum sa profite de finantarea prin bursa. A dovedit-o inca din 2000, cand si-a listat la London Stock Exchange firma de leasing pe care a infiintat-o in 1991 si pe care a facut-o cea mai mare din Polonia.

Anul urmator, a vandut-o francezilor de la Credit Agricole, pentru 200 de milioane de dolari, devenind astfel unul dintre mogulii adevarati din Polonia, care si-au cladit singuri averea, nu prin afaceri oneroase sau preluarea activelor statului comunist, cum s-a intamplat in alte tari din zona.

Ulterior a cladit si o puternica banca, Getin Noble Bank, a patra banca din Polonia, pe care a listat-o la bursa din Varsovia in 2012, precum si o banca dedicata IMM-urilor, Idea Bank, cu care s-a extins in tari din regiune, precum Rusia, Belarus, Ucraina si mai nou in Romania, prin achizitia RIB (Romanian International Bank).

Acum, vrea sa listeze la Bursa din Varsovia, in acest an sau in prima parte a anului viitor si Idea Bank, desi aceasta face parte din grupul Getin Holding, listat la bursa inca din 2001. “Prin aceasta listare vrem sa majoram semnificativ capitalul bancii”, a declarat seful Idea Bank, citat de publicatia poloneza Parkiet.

 

Idea Bank, banca cu cont gratis pentru IMM-uri

Idea Bank si-a majorat profitul anul trecut cu 30%, la 21 de milioane de dolari.

Idea Bank a fost cladita pe fundatia unei banci care initial opera doar pe internet, GMAC Bank, preluata in 2010. Ulterior, a devenit o banca dedicata IMM-urilor, un sector neglijat de bancile mari inaintea crizei, cum s-a intamplat si in Romania, deschizand sucursale in cele mai mari orase din Polonia.

Succesul bancii s-a datorat, dupa cum se precizeaza pe site-ul Getin Holding, faptului ca a fost prima banca ce a oferit clientilor un cont gratis, fara niciun fel de comisioane, unic pe piata bancara poloneza. Clientii bancii pot, de asemenea, sa retraga bani fara comision de la orice ATM din Polonia.

 

Leszek Czarnecki, mogulul polonez care si-a facut singur averea cladind banci si firme de leasing

Leszek Czarnecki este nascut in 9 mai 1962 in Varsovia, fiind de profesie inginer constructor, absolvent al Facultatii de instalatii a Universitatii tehnice din Varsovia si doctor in economie, absolvent al unui program AMP la Harvard Business School.

Pasiunea pentru scufundari in pesteri si spiritul antreprenorial l-au determinat sa infiinteze prima sa firma de scufundari, in 1986.

Apoi, in 1991, dupa Revolutie, a infiintat prima firma de leasing din Polonia, care urma sa devina si cea mai mare din tara (European Leasing Fund), pe care in anul 2000 a listat-o la Bursa din Londra. Un an mai tarziu,  in 2001, a vandut-o bancii franceze Credit Agricole in schimbul a 900 de milioane de zloti (200 milioane dolari), devenind, de asemenea, presedintele executiv al Credit Agricole Polonia.

A ramas, in acelasi timp, seful altor 5 companii pe care le detinea, printre care Lukas Bank sau Getin Service Provider si firma de asigurari TU Europa. Ulterior, a condus o alta banca, Polbank iar din 2004 a devenit presedintele Getin Holding, care detine grupul de banci Idea Bank, la care detine aproape 56% din actiuni.

Cu Getin Holding s-a extins in cateva tari din regiune, inclusiv in Romania, prin achizitii: Idea Bank in Ucraina, Idea Bank in Rusia, Idea Bank Belarus, Belarusian Bank of Small Business si Romanian International Bank (RIB) in Romania.

Leszek Czarnecki detine si actiunile majoritare la Getin Noble Bank, a patra banca dupa marime din Polonia, cu active de 13 miliarde de euro. 

Czarnecki este actionarul majoritar a cinci companii listate la Bursa din Varsovia: Getin Holding, Getin Noble Bank, LC Corp, MW Trade si Open Finance.

Actiunile Getin Holding de la Bursa din Varsovia (GTN), unde a fost listata inca din 2001, au avansat puternic in a doua parte a anului precedent, de la 2,62 la 4,55 zloti, insa in prima parte a acestui an au coborat la 3,36 zloti pe o actiune, firma fiind evaluata astfel la 2,4 miliarde zloti.

Fondurile de pensii, actionari importanti in banci

Czarnecki are aproape 56% din actiunile Getin Holding, iar ceilalti doi actionari majoritari sunt fondurile de pensii Aviva, cu 9,8% din actiuni, si ING, cu 5% din actiuni.

Getin Noble Bank (GNB), listata in 2012, are o capitalizare bursiera mult mai mare, de 8,5 miliarde zloti, actiunile bancii fiind in crestere cu aproape 80% pe perioada ultimului an, avansand de la 1,73 la 3,68 zloti pe actiune. La fel ca la Getin Holding, Czarnecki are aproape 56% din actiunile bancii, iar ceilalti doi actionari majoritari sunt fondurile de pensii ING, cu 8% din actiuni, si Aviva, cu 6,5% din actiuni.

Averea lui Czarnecki a fost evaluata in 2010 la 1,4 miliarde de dolari, fiind clasat pe locul 721 in topul miliardarilor lumii de catre World's Billionaires. Este al treilea mare bogatas din Polonia, cu o avere estimata de Forbes in 2014 la 2 miliarde de dolari.

Ziarul Wall Street Journal i-a acordat in 1998 premiul pentru cel mai bun CEO in Europa Centrala, iar in 2004, Financial Times l-a inclus intr-o lista a celor mai importanti 25 de oameni de afaceri care definesc dezvoltarea pietelor financiare din regiune.

Comentarii

Eu
verficati mai bine
reprezentantii acestui grup mint si falsifica indicatorii. au declarat deja profit, in conditiile in care nu-si incaseaza doua treimi din venituri. asta doar ca sa atraga depozite,pentru ca nu au capitalul cu care se lauda.. va grabiti prea tare sa laudati managementul adus din Polonia si cel recrutat de aici sunt de cea mai proasta calitate.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



ING Bank majoreaza comisioanele pentru retrageri de numerar si plati la jocuri de noroc

ING Bank majoreaza, din 14 iunie 2024, comisioanele pentru retragerile de numerar de la bancomate, cele pentru cresterea limitelor zilnice, precum si pentru platile destinate jocurilor de noroc. Clientii ING Bank care retrag bani de la bancomatele bancii vor fi detalii

Banca Transilvania pregateste o noua premiera in relatia cu clientii, cu ajutorul noilor tehnologii

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România și din sud-estul Europei, colaborează cu Evam, care oferă platforma de top MarTech, pentru a crea experiențe în timp real, pe toate canalele, pentru clienții săi, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Este o detalii

Cont cu comisioane reduse pentru femeile de afaceri, la Patria Bank

Patria Bank lansează “Pachetul Patria pentru Femeile Antreprenor”, un pachet care include o serie de avantaje financiare personalizate pentru a sprijini afacerile conduse de femeile din România, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Un cont bancar poate fi folosit in comun de 4 persoane

ING Bank anunta ca titularii de conturi pot sa permita altor trei persoane sa gestioneaze in comun banii, din aplicatia Home Bank. Persoanele imputernicite pot sa-si comande carduri fizice sau virtuale, sa faca plati sau detalii

 



 

Ultimele Comentarii