BANCI | Ultima Ora

BRD a revenit pe profit in primul trimestru din 2014, cu un castig net de 37 milioane lei. Rata creditelor neperformante se mentine ridicata, la 24,9%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-05-07 08:02

BRD a anuntat ca a revenit pe profit in primul trimestru al acestui an, cu un castig net de 37 milioane lei, dupa ce la finalul lui 2013 raportase pierderi uriase, de 385 milioane lei. In comparatie cu primul trimestru al anului anterior, cand BRD a facut un profit de doar 13 milioane de lei, rezultatul din acest an este mult mai bun.

Si asta in ciuda faptului ca rata creditelor neperformante conform IFRS a ajuns la 24,9% la sfârşitul lunii martie 2014, in usoara crestere faţă de 24,8% la 31 decembrie 2013). Rata creditelor neperformante conform definiţiei Băncii Naţionale (Pierdere 2), a fost de 21,8% la martie 2014, în linie cu media sistemului bancar, precizeaza banca intr-un comunicat.

BRD a beneficiat insa de reducerea costului net al riscului cu 29,7% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2013, la 298 puncte de bază (faţă de 393 puncte de bază la sfârşitul primului trimestru al anului 2013).

Rata de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante conform IFRS s-a îmbunătăţit, ajungând la 70,9% la martie 2014 (faţă de 68,9% la finalul anului 2013).

Venitul net bancar a scăzut cu 12,3% în comparaţie cu primul trimestru al anului 2013, evoluţie determinată, în principal, de scăderea marjei nete de dobândă, generată de ponderea mai mică a creditelor nete în total active şi de creşterea rezervei de lichiditate, precizeaza BRD.

Comisioanele nete au avut o evoluţie pozitivă (+1,7%), susţinute de creditele sindicalizate, vânzarea de pachete de retail, serviciile de custodie şi intermediere pe piața de capital.

Banca precizeaza ca a continuat procesele de optimizare a costurilor, fapt ce a condus la o reducere cu 2,8% a cheltuielilor operaţionale comparativ cu primul trimestru al anului 2013.


BRD si-a majorat volumul de credite pentru persoane fizice, dar le-a scazut semnificativ pe cele pentru firme

Soldul creditelor brute acordate de BRD persoanelor fizice a atins 17,2 miliarde lei, în creştere cu 1,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (în comparaţie cu -1,1% pentru întreaga piaţă).

Soldul creditelor imobiliare a crescut cu 16,4% faţă de martie 2013, semnificativ peste media pieţei (+9,4%), grație pozitiei de lider a băncii în cadrul programului “Prima Casă”, precizeaza banca in comunicat.

Pe de alta parte, BRD si-a diminuat cu 8,8% față de martie 2013 volumul creditelor brute acordate companiilor, până la 16,4 miliarde lei.

"Activitatea de finanţare a companiilor rămâne sub influența unei cereri scăzute, însă o creştere economică mai amplă în următoarele luni ale anului ar trebui să constituie un factor de contrabalansare. In acest sens vor conta, printre altele, apetitul investitorilor, existenţi sau noi, pentru economia românească şi absorbţia fondurilor europene pentru finanţarea de noi proiecte în zona companiilor publice şi private", sustine BRD in comunicat.

Banca precizeaza ca sistemul bancar românesc a continuat să înregistreze în ultimele 12 luni o scădere a volumului creditelor (-2,9%), cauzată de evoluţia negativă a segmentului corporate, în timp ce depozitele şi-au menţinut tendinţa pozitivă (+5,5% faţă de martie 2013), în special datorită clientelei persoane juridice (+8,4% faţă de martie 2013).

Depozitele la BRD, in crestere cu 6,9%

Depozitele au crescut cu 6,9% în comparaţie cu luna martie a anului 2013, susţinute de evoluţiile la nivelul ambelor categorii de clientelă. În acest context, raportul credite nete/depozite s-a îmbunătăţit, ajungând la 79,5%, faţă de 94,6% la sfârşitul lunii martie 2013.

BRD mai precizeaza ca menţine un nivel confortabil al indicatorului de solvabilitate, respectiv de 15,8%, conform Basel III.

“Vom continua să lucrăm la normalizarea costului riscului şi vom continua eforturile de implementare a măsurilor de optimizare a costurilor. Concomitent, rafinarea proceselor de acordare a creditelor va crea premisele creșterii activității de creditare atât pentru persoane fizice, cât și pentru companii”, a spus Philippe Lhotte, Preşedintele – Director General al BRD, citat in comunicatul bancii.

Vezi in Fisiere Sumarul rezultatelor trimestriale ale BRD

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraING Bank este a treia banca la care se pot face plati catre un numar de telefon, in locul IBAN

ING Bank devine a treia banca, dupa Banca Transilvania si CEC Bank, care permite clientilor persoane fizice sa efectueze plati pe baza numarului de telefon mobil, in locul contului IBAN, prin serviciul AliasPay al Transfond, lansat in septembrie 2020. Începând cu această detalii

OTP Bank: fraudele prin furtul datelor de pe carduri au o rata de succes ridicata: 59%

OTP Bank anunta ca tentativele de fraude prin furtul datelor cardurilor clientilor au o rata de succes ridicata, de 59%, iar hotii reusesc sa fure peste jumate din sumele existente pe carduri. Comunicatul OTP Bank: OTP Bank avertizează detalii

Patria Credit: 1 milion de producatori agricoli au nevoie de microfinantare

- Anul acesta, instituția financiară nebancară va sprijini proiecte prin care peste 240 de fermieri se vor organiza în structuri asociative - Prin extinderea programelor de dezvoltare, alți 2.000 de fermieri vor fi creditați pentru diverse detalii

Finantare sindicalizata pentru Grupul Rodbun de la BCR, CEC Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank si Banca Romaneasca

Banca Comercială Română a aranjat un credit sindicalizat în valoare de 278 milioane de lei pentru Grupul Rodbun, una din cele mai importante companii de agribusiness din România, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Această nouă tranzacție detalii

  

Ultimele Comentarii