BANCI | Stirea Zilei

CNP anticipeaza incetinirea puternica a constructiilor in 2009

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-27 13:49

Comisia Naţională de Prognoză a revizuit īn scădere estimarea privind creşterea economică din 2009, de la 6,5% la 6%, anticipānd īncetiniri ale activităţii īn toate sectoarele, cu un declin mai puternic īn cazul construcţiilor, unde se aşteaptă, totuşi, un avans de 12,8%, faţă de 28,8% īn acest an.

Rectificarea a fost anunţată la īnceputul săptămānii trecute şi de premierul Călin Popescu Tăriceanu, care a mai arătat că datele prezentate de economiştii cu care a discutat la Guvern pe tema crizei financiare globale indică pentru anul viitor o creştere economică de 4-6%, dacă nu vor fi operate majorări salariale.

Varianta finală a prognozei de toamnă publicată de CNP indică pentru anul viitor o creştere cu 4,7% a industriei şi cu 5,8% a serviciilor, īn timp ce agricultura va avea o dinamică de 3,5%, pe fondul unei producţii bune şi īn 2008.

Faţă de varianta preliminară a prognozei, publicată la sfārşitul lunii septembrie, CNP a revizuit īn scădere estimările privind sectorul industrial atāt pentru 2009, dar şi pentru 2008. Pentru acest an, industria este creditată cu un avans de 4,8%, faţă de 5,4% īn prognoza precedentă.

De asemenea, CNP anticipează o temperare semnificativă a consumului populaţiei, de la o creştere cu 10% īn 2008 la 7,1% īn 2009. Şi īn acest caz, datele au fost revizuite sensibil īn scădere, varianta preliminară arătānd o creştere cu 11% pentru acest an şi 7,6% anul viitor.

Comisia a modificat uşor şi prognoza privind inflaţia de la finele anului, de la 5,8% la 6%, dar a menţinut estimarea pentru anul viitor, la 4,5%, şi pentru următorii cinci ani.

Īn ceea ce priveşte deficitul de cont curent, prognoza CNP arată o īmbunătăţire mai accentuată pentru acest an, 13,2% din PIB, faţă de 13,4% din PIB īn varianta preliminară, dar o performanţă mai puţin bună īn 2009, cānd deficitul va coborā la 12,2% din PIB, comparativ cu estimarea iniţială de 11,8% din PIB.

CNP a menţinut celelalte estimări anuale privind creşterea economică, respectiv 9,1% īn 2008, 6,3% īn 2010, 6,3% īn 2011, 6% īn 2012 şi 6% īn 2013.

Anul trecut, Romānia a avut o creştere economică de 6%, faţă de 7,9% īn 2006.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDana Dima, BCR: Nu trebuie sa va fie frica sau rusine cand aveti probleme cu banii, ci sa mergeti la banca sa cereti ajutorul (video)

Dana Dima - vicepreședinte BCR, în dialog cu Valentin Cocean - conciliator CSALB și avocat, și Irina Chițu – analist financiar. (vezi video la finalul articolului) - „70% din portofoliul BCR de credite imobiliare are dobânzi fixe. detalii

Bancile transmit un mesaj consumatorilor, prin intermediul CSALB: va puteti baza pe noi, in aceasta perioada de scumpiri si cresteri de dobanzi

Sistemul bancar propune mai multe soluții de rezolvare a dificultăților financiare cu care se confrunta consumatorii. (vezi video la finalul articolului)  Una dintre soluțiile pe care o propun băncile consumatorilor este detalii

Schimbarea ROBOR cu IRCC la credite: ce e bine sa stim

ROBOR este un indice de dobanda utilizat la acordarea de credite noi in lei cu dobanda variabila pentru persoane fizice, doar pana in luna mai 2019. Dupa aceasta data, conform OUG 19/2019, dobanda variabila la creditele noi in lei pentru persoane fizice, nu si pentru persoanele juridice, detalii

Banca Transilvania majoreaza la 4% dobanda la depozitele pe 6 luni si 1 an. Vezi topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei

Banca Transilvania (BT) a majorat la 4% dobanda pentru un depozit in lei pentru persoane fizice la termene de 6 luni si un an, aceasta fiind cea mai mare dobanda platita de bancile mari pentru economiile in lei. (vezi topul dobanzilor, in detalii

  

Ultimele Comentarii