BANCI | Analiza

Pretul locuintelor din Romania continua sa scada, dar in ritm moderat, arata statisticile Eurostat

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-04-11 16:50

Pretul locuintelor din Romania au scazut cu 0,7% in ultimul trimestru din 2013 fata de trimestrul anterior, dar fata de aceeasi perioada a anului precedent au fost in usoara crestere, de 0,2%, conform indicelui pretului caselor, House Price Index (HPI) masurat de Eurostat, oficiul european de statistica.

Ajustarea pretului caselor in T4 a fost insa mult mai redusa fata de scaderea de 2,4% din T3. In trimestrul 2 din 2013 s-a inregistrat o scadere de 0,8% a pretului locuintelor, dupa o crestere importanta, de 4,3% in primele 3 luni ale anului. (Vezi evolutia preturilor in Foto 2)

Pretul locuintelor din Uniunea Europeana au stagnat pe parcursul ultimului an, inregistrand o crestere marginala, de doar 0,1% in medie in ultimul trimestru din 2013, fata de aceeasi perioada a anului precedent. In comparatie cu trimestrul 3 din 2013, pretul caselor din Uniunea Europeana a fost insa in scadere cu 0,3% in ultimele trei luni ale anului precedent.

Se constata, asadar, mai degraba o stagnare a pretului caselor, cu o tendinta de usoara scadere, ceea ce inseamna ca inca nu am terminat cu criza economica.

Se pune insa intrebarea daca nu cumva pretul locuintelor ar trebui sa se ajusteze si mai mult decat pana acum, mai ales daca ne uitam la evolutia din ultimii ani de dupa criza.

In graficul alaturat se vede clar cocoasa creata de bula imobilara in perioada 2005-2008, pana in momentul izbucnirii crizei. A urmat apoi o ajustare brusca in 2009, dupa care a urmat o stagnare a preturilor pana in 2012, cand a urmat o noua cadere a valorii locuintelor.

In 2013 a fost un nou an de stagnare a preturilor caselor, tendinta fiind insa de scadere a valorii acestora. Ramane de vazut ce se va intampla in continuare, in conditiile in care toata lumea se asteapta la o revenire treptata a cresterii economice.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: AnalizaLa care banci pot sa-mi fac un cont online

Un numar de 11 banci romanesti ofera posibilitatea persoanelor fizice sa-si deschida un cont bancar 100% online, fara a merge la banca, pe site-urile bancilor sau din aplicatiile bancare de mobile/internet banking, conform analizei realizata de Bancherul.ro. Alte 11 banci nu au in oferta detalii

Platile cu cardurile au crescut cu 60% in timpul pandemiei

Valoarea și numărul tranzacţiilor de plată cu cardurile emise de prestatorii de servicii de plată rezidenţi au crescut cu 60%, în iunie 2021 comparativ cu iunie 2019, accelerându-se astfel procesul de digitalizare în sistemul bancar pe detalii

Utilizatorii BT Pay, vizati de o tentativa de frauda tip phishing, prin e-mail

Utilizatorii aplicatiei de plati mobile BT Pay, de la Banca Transilvania (BT), sunt vizati de o tentativa de frauda tip phishing prin e-mail, prin care se incearca accesul la datele personale ale cardurilor, in vederea furtului banilor din conturi. Iata modul de actiune al detalii

IRCC, indicele pentru creditele noi in lei cu dobanda variabila, scade la 1,25%

IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), indicatorul care face parte din componenta dobanzilor variabile in lei, alaturi de marja fixa a bancii, scade de la 1,67% la 1,25% de la 1 iulie 2021, cel mai redus nivel din ultimii trei ani (11 luni), conform datelor publicate de detalii

  

Ultimele Comentarii