BANCI | Analiza

Pretul locuintelor din Romania continua sa scada, dar in ritm moderat, arata statisticile Eurostat

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-04-11 16:50

Pretul locuintelor din Romania au scazut cu 0,7% in ultimul trimestru din 2013 fata de trimestrul anterior, dar fata de aceeasi perioada a anului precedent au fost in usoara crestere, de 0,2%, conform indicelui pretului caselor, House Price Index (HPI) masurat de Eurostat, oficiul european de statistica.

Ajustarea pretului caselor in T4 a fost insa mult mai redusa fata de scaderea de 2,4% din T3. In trimestrul 2 din 2013 s-a inregistrat o scadere de 0,8% a pretului locuintelor, dupa o crestere importanta, de 4,3% in primele 3 luni ale anului. (Vezi evolutia preturilor in Foto 2)

Pretul locuintelor din Uniunea Europeana au stagnat pe parcursul ultimului an, inregistrand o crestere marginala, de doar 0,1% in medie in ultimul trimestru din 2013, fata de aceeasi perioada a anului precedent. In comparatie cu trimestrul 3 din 2013, pretul caselor din Uniunea Europeana a fost insa in scadere cu 0,3% in ultimele trei luni ale anului precedent.

Se constata, asadar, mai degraba o stagnare a pretului caselor, cu o tendinta de usoara scadere, ceea ce inseamna ca inca nu am terminat cu criza economica.

Se pune insa intrebarea daca nu cumva pretul locuintelor ar trebui sa se ajusteze si mai mult decat pana acum, mai ales daca ne uitam la evolutia din ultimii ani de dupa criza.

In graficul alaturat se vede clar cocoasa creata de bula imobilara in perioada 2005-2008, pana in momentul izbucnirii crizei. A urmat apoi o ajustare brusca in 2009, dupa care a urmat o stagnare a preturilor pana in 2012, cand a urmat o noua cadere a valorii locuintelor.

In 2013 a fost un nou an de stagnare a preturilor caselor, tendinta fiind insa de scadere a valorii acestora. Ramane de vazut ce se va intampla in continuare, in conditiile in care toata lumea se asteapta la o revenire treptata a cresterii economice.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: AnalizaIRCC, indicele pentru creditele noi in lei cu dobanda variabila, scade la 1,25%

IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), indicatorul care face parte din componenta dobanzilor variabile in lei, alaturi de marja fixa a bancii, scade de la 1,67% la 1,25% de la 1 iulie 2021, cel mai redus nivel din ultimii trei ani (11 luni), conform datelor publicate de detalii

Creditele noi acordate de banci, mai mare cu o treime fata de anul trecut

Creditele noi acordate de băncile din România populației și companiilor au crescut cu 32% în primele patru luni din anul 2021, în pofida contextului pandemic, la 34 miliarde lei, comparativ cu aceeași perioadă din 2020, când s-au acordat împrumuturi în detalii

Bugetul si obiectivele Raiffeisen in 2021: contracaram prin volume mai mari dobanzile in scadere

Evolutia pe parcursul anului 2021 a ratei somajului, a numarului companiilor care vor intra in insolventa si a volumului creditelor neperformante prezinta un grad ridicat de incertitudine, apreciaza Raiffeisen Bank. Este de asteptat ca eliminarea pe parcursul acestui an a masurilor de detalii

Raiffeisen Bank a pierdut 100.000 de clienti in 2020

Numarul clientilor Raiffeisen Bank a scazut anul trecut la 2,2 milioane, de la 2,3 milioane cati erau in urma cu un an, conform raportului anual prezentat de banca-mama din Austria. In aceeasi perioada, banca a inchis 17 unitati teritoriale, a caror numar a ajuns la 337 la finalul lui detalii

  

Ultimele Comentarii