BANCI | Interviu

Criza din Ucraina si Rusia afecteaza Raiffeisen Bank: autoritatile refuza sa accepte rambursarea ajutorului de stat. Avem perceptii diferite despre Maidan, spune seful bancii, Karl Sevelda

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-03-27 16:38

Karl  Sevelda (foto), presedintele Raiffeisen Bank International, apreciaza ca situatia din Rusia si Ucraina se va imbunatati, el aducand ca argument comunicatul emis dupa recentul summit de la Haga pentru securitatea nucleara, in care semnalul liderilor tarilor occidentale a fost mai degraba de a restabili legaturile cu Rusia decat sa o izoleze.

Nu de aceeasi parere sunt si autoritatile austriece, care refuza sa accepte cererea Raiffeisen de a rambursa ajutorul de stat (capital participativ) in valoare de 2,5 miliarde euro primit dupa izbucnirea crizei din 2008, pentru care banca plateste dobanzi si dividende, costuri destul de ridicate, dupa cum apreciaza Sevelda.

Banca ar putea face economii de 200 de milioane de euro doar din plata dividendelor pentru capitalul statului, daca acesta ar fi rambursat.

Raiffeisen este prezenta cu subsidiare de dimensiuni importante in Rusia si Ucraina, astfel ca riscul inrautatirii disensiunilor dintre aceste tari in chestiunea Crimeei si sanctiunile impuse Rusiei de tarile occidentale ar putea afecta serios afacerile bancii austriece in zona.

De altfel, acesta este si motivul pentru care autoritatile din Austria nu au aprobat cererea Raiffeisen de a rambursa capitalul participativ al statului austriac, in valoare de 2,5 miliarde euro, pentru a o sustine dupa izbucnirea crizei din 2008, capital care este destul de scump, dupa cum a precizat Sevelda.

Perceptii diferite despre Maidan

De ce nu accepta autoritatile austriece ca Raiffeisen sa ramburseze participatia statului? Sevelda a raspuns: “As putea descrie intr-un singur cuvant motivele lor: Maidan” (Piata Independentei din Kiev, unde au inceput protestele care au condus la fuga fostului presedinte al Ucrainei si anexarea Crimeei in final).

Cu alte cuvinte, "autoritatile austriece au o perceptie a riscului  in privinta Ucrainei  diferita de a noastra", a adaugat seful Raiffeisen.

Totusi, el spera sa convinga, in urmatoarele saptamani, autoritatile austriece de supraveghere a pietei bancare, sa accepte rambursarea capitalului participativ.

Subsidiara Raiffeisen din Rusia, cea mai mare din cadrul grupului

Subsidiara Raiffeisen din Rusia este cea mai mare din grupul austriac, cu active de 15,5 miliarde euro, in comparatie cu cele 6,5 miliarde ale subsidiarei din Romania, in timp ce banca din Ucraina este mai mica decat cea romaneasca, cu active de 4,3 miliarde euro.

Cu toate acestea, Raiffeisen Bank a obtinut anul trecut in Ucraina un profit net asemanator cu cel din Romania, de 101 milioane euro, in timp ce subsidara din Rusia a obtinut un castig de 469 milioane euro.

Aceste profituri se vor subtia simtitor in acest an, odata cu izbucnirea crizei din Ucraina, unde moneda nationala, hrivna, s-a devalorizat masiv iar situatia economica s-a inrautatit, afectand clientii bancii.

Grupul Raiffeisen Bank International a raportat un profit net consolidat de 557 milioane euro in 2013, in scadere cu 23% fata de anul precedent.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: InterviuIn ce data intra pensiile pe carduri, in fiecare luna: precizari de la banci si Ministerul Muncii

Mai multi cititori Bancherul.ro s-au plans ca in aceasta luna le-au intrat mai tarziu pensiile pe carduri, motiv pentru care am intrebat Ministerul Muncii si bancile daca au existat intarzieri privind virarea pensiilor si in ce data se alimeneaza cardurile, in fiecare luna. Ministerul detalii

BRD despre colaborarea cu CSALB: ne ajuta sa demonstram clientilor ca banca este oricand deschisa comunicarii directe si transparente

Datorita colaborarii cu CSALB (Centrul de Solutionare a Litigiilor din domeniul Bancar), BRD a reusit sa solutioneze extrajudiciar si dosare unde banca era deja chemata in instanta, consumatorii renuntand la procedura judiciara in favoarea unei solutii ce stinge litigiul intr-un timp exponential detalii

Cum gestioneaza Garanti BBVA reclamatiile clientilor si rezolvarea amiabila a acestora, prin CSALB

Garanti Bank a primit putine cereri de la clienti privind rezolvarea amiabila a litigiilor prin intermediul CSALB, dat fiind ca banca isi doreste solutionarea si gasirea unei solutii satisfacatoare pentru clienti inca din momentul in care acestia se adreseaza initial bancii, detalii

CEC Bank acorda o deosebita importanta solutionarii amiabile a litigiilor cu clientii prin intermediul CSALB

CEC Bank acorda o deosebita importanta solicitarilor de solutionare amiabila a litigiilor cu clientii venite prin intermediul CSALB, intrucat reprezinta o procedura alternativa cu multe avantaje pentru ambele parti, spune Mirela Iovu – Director – Vicepresedinte al Comitetului de detalii

Ultimele Comentarii

 • Ifn

  Bună seara. Vreau sa știu dacă dintr un salariu de 3600 cu rata la Raiffeisen de 1900 dar cu ... detalii

 • Poprire

  Buna ziua.Mama mea are o datorie de 24000 lei la BCR.As vrea sa stiu daca banca poate sa scoata ... detalii

 • Acces la articol

  Bună ziua, am dori să acccesăm conținutul articolului "Consiliul Concurentei face precizari ... detalii

 • curs valutar

  Va rog sa ne spuneti care date sunt eronate, pentru a corecta ... detalii

 • Date eronate

  Cine a facut articolul nu stie ca bancile au diferite cursuri in timpul programului si altele dupa ... detalii