BANCI | Stirea Zilei

BNR a modificat norma privind functionarea pietei monetare interbancare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-23 17:42

Banca Naţională a RomÔniei (Comunicat de presă):

╬n contextul recentelor evoluţii de pe pieţele monetară şi valutară, Direcţia de Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a RomÔniei a invitat la discuţii conducătorii şi directorii de trezorerie din şase bănci comerciale. Acestora li s-au solicitat explicaţii legate de operaţiunile de pe pieţele interbancare, precum şi cu privire la cotaţiile excesive ale ratelor dobÔnzilor.

╬n acelaşi timp, au fost invitaţi la discuţii conducătorul şi trezorierul unei alte bănci, pentru clarificări privind operaţiunile de clearing pe care aceasta le-a efectuat cu instituţii financiare nerezidente, precum şi referitor la poziţiile rămase deschise ţn cadrul operaţiunilor realizate pe piaţa interbancară.

Băncilor invitate la discuţii li s-a solicitat imperativ reintrarea ţn normalitate.

Banca Naţională a RomÔniei afirmă ţncă o dată că recentele evoluţii ale cotaţiilor ROBID/ROBOR constituie o situaţie temporară şi izolată.

Precizăm că menţinerea unei relaţii funcţionale pe termen lung, ţntre bănci şi clienţii lor, presupune evitarea transferării nejustificate asupra acestora din urmă a creşterilor de dobÔnzi rezultate indirect din cotaţiile care reflectă disfuncţionalităţi ale pieţei interbancare.

╬n scopul asigurării utilizării normale a indicilor pieţei monetare interbancare şi al evitării apariţiei unor situaţii similare, Consiliul de administraţie al BNR a decis modificarea normei privind funcţionarea pieţei monetare interbancare după cum urmează:

- ╬n cazul ţn care nivelul ratei dobÔnzii ROBOR depăşeşte cu mai mult de 25% nivelul ratei dobÔnzii pentru facilitatea de credit a Băncii Naţionale a RomÔniei, banca centrală poate suspenda temporar publicarea indicilor ROBID/ROBOR calculaţi pe baza cotaţiilor băncilor participante.
- ╬n această situaţie, Banca Naţională a RomÔniei va publica indicii ROBID/ROBOR stabiliţi astfel: ROBID pe toate scadenţele, la nivelul ratei dobÔnzii pentru facilitatea de depozit a băncii centrale; ROBOR pe toate scadenţele, la nivelul ratei dobÔnzii pentru facilitatea de credit a băncii centrale.

Modificarea va intra ţn vigoare ţn ziua lucrătoare următoare publicării ţn Monitorul Oficial.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB c─âtre consumatori este s─â apeleze doar în ultim─â instan╚Ť─â la amânarea pl─â╚Ťii ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaug─â imprevizibilitatea situa╚Ťiei economice din momentul relu─ârii detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank ╚Öi Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele ╚Öase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) ╚Öi Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 b─ânci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le g─âsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Româneasc─â, Garanti BBVA ╚Öi CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un num─âr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii