BANCI | Stirea Zilei

Isarescu castiga si lupa cu bancile: Dobazile interbancare s-au injumatatit

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-23 14:02

Dupa ce a castigat lupta cu speculatorii straini care doreau sa doboare leul, Isarescu pare a se detasa acum in castigator si in lupta cu bancile romanesti, acuzate de BNR ca ar fi vinovate pentru mentinerea dobanzilor de pe piata interbancara la niveluri foarte mari.

Dobânzile pe piaţa interbancară au scazut la jumatate fata de nivelurile din ultimele zile, dupa amenintarile dure de ieri ale reprezentantilor Bancii Centrale.

Astfel, dobanda pentru depozitele plasate (ROBOR) la trei luni a scazut de la niveluri de 40050% pe an la numai 25,55% astazi, conform informatiilor furnizate de BNR.

ROBOR la termen de 12 luni a fost cotat astazi de BNR la 24,34%, in timp ce dobanda overnight s-a situat la 27,81%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a acuzat ieri trei banci romanesti ca mentin artificial dobanzile de pe piata interbancara la niveluri foarte ridicate, cu scopul de a specula criza de lichiditati indusa de BNR pentru a proteja moneda nationala de speculatorii straini.

Analistii considera ca o contributie importanta la scaderea dobanzilor a avut-o si faptul ca joi a fost ultima zi din această lună în care băncile îşi pot constitui rezervele minime obligatorii, iar tranzacţiile din piaţă sunt relativ puţine.

"Se observă o scădere a dobânzilor, astăzi fiind ultima zi pentru rezervele minime obligatorii. Mâine (vineri, n.r.) şi zilele următoare se vor mai face plăţi către trezorerie, iar situaţia s-ar putea linişti în această perioadă", a declarat, pentru NewsIn, dealerul şef al Băncii Transilvania, Ioan Bîrle.

El a adăugat că dobânzile ar putea rămâne la acest nivel şi ulterior, "dacă băncile îşi vor regla cash-flow-urile, după această perioadă de plăţi".

Piaţa monetară este liniştită, iar băncile nu fac multe tranzacţii. Dobânzile la depozitele pentru o zi (de tip overnight) se menţin, totuşi, peste nivelul dobânzii de politică monetară, de 10,25% pe an, iar cele la depozitele la o săptămână au coborât tot până pe la 14-25% pe an.

De la sfârşitul săptămânii trecute, dobânzile de pe piaţa monetară au crescut puternic, depăşind în unele cazuri chiar şi 100% pe an la depozitele pentru o zi de tip overnight, ca urmare a cotaţiilor plasate în piaţă prin contracte swap de unii clienţi nerezidenţi care mizaseră pe deprecierea leului până la 4 lei/euro.

"Dobânzile interbancare overnight au scăzut ca urmare a anunţului făcut de BNR, care solicita băncilor să fie ponderate în dobânzile pe care le cotează", a mai explicat un dealer bancar.

Banca Naţională a României (BNR) a afişat, în prima parte a zilei de joi, un nivel mediu al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 14% pe an, sub cel de 18,89% pe an din şedinţa anterioară, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobânda a coborât la 27,81% pe an, de la 57% pe an, cât era miercuri.

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) se întâlneşte, joi, cu reprezentanţii BNR, să discute despre un nou mod de calcul al dobânzilor ROBOR, care să reflecte realităţile pieţei în contextul actual.

Economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, declara miercuri seară, într-o emisiune la The Money Channel, că actualul mod de calcul al ROBOR nu precizează ce se întâmplă "în situaţia de market failure, când dobânzile o iau razna complet, fie în sus fie în jos".

El a adăugat că BNR sugerează băncilor ca dobânzile pe care le percep populaţiei în astfel de situaţii la creditele contractate să fie cuprinse într-un interval similar celui dintre dobânda acordată de BNR la facilitatea de depozit şi cea percepută la facilitatea de credit, care se situează, în prezent, la 6,25-14,25% pe an.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDana Dima, BCR: Nu trebuie sa va fie frica sau rusine cand aveti probleme cu banii, ci sa mergeti la banca sa cereti ajutorul (video)

Dana Dima - vicepreședinte BCR, în dialog cu Valentin Cocean - conciliator CSALB și avocat, și Irina Chițu – analist financiar. (vezi video la finalul articolului) - „70% din portofoliul BCR de credite imobiliare are dobânzi fixe. detalii

Bancile transmit un mesaj consumatorilor, prin intermediul CSALB: va puteti baza pe noi, in aceasta perioada de scumpiri si cresteri de dobanzi

Sistemul bancar propune mai multe soluții de rezolvare a dificultăților financiare cu care se confrunta consumatorii. (vezi video la finalul articolului)  Una dintre soluțiile pe care o propun băncile consumatorilor este detalii

Schimbarea ROBOR cu IRCC la credite: ce e bine sa stim

ROBOR este un indice de dobanda utilizat la acordarea de credite noi in lei cu dobanda variabila pentru persoane fizice, doar pana in luna mai 2019. Dupa aceasta data, conform OUG 19/2019, dobanda variabila la creditele noi in lei pentru persoane fizice, nu si pentru persoanele juridice, detalii

Banca Transilvania majoreaza la 4% dobanda la depozitele pe 6 luni si 1 an. Vezi topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei

Banca Transilvania (BT) a majorat la 4% dobanda pentru un depozit in lei pentru persoane fizice la termene de 6 luni si un an, aceasta fiind cea mai mare dobanda platita de bancile mari pentru economiile in lei. (vezi topul dobanzilor, in detalii

  

Ultimele Comentarii