BANCI | Stirea Zilei

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu ameninta ca-i va destitui pe bancherii care maresc nejustificat dobanzile

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-23 09:01

Banca Naţională pune piciorul ţn prag. Oficialii BNR avertizează instituţiile bancare că vor fi dur sancţionate dacă măresc nejustificat dobÔnzile la credite.

╬n prezent, există trei bănci care joacă foarte agresiv pe piaţa din RomÔnia, anunţă oficialii BNR. Aceste instituţii au mizat săptămÔna trecută pe deprecierea leului şi au cumpărat masiv valută, potrivit Money Channel.

Din cauza creşterii monedei naţionale, cele trei instituţii bancare au ţnregistrat pierderi uriaşe. Pentru a-şi plăti datoriile, aceste bănci ţncearcă să facă rost de bani şi ţmprumută cÔt mai mulţi lei de pe piaţă, dar la o dobÔndă mult mai mare decÔt ar fi putut lua prin Banca Naţională. Pentru că achiziţionează lei la un preţ foarte ridicat, instituţiile financiare transferă aceste costuri mari asupra clienţilor. Totodată, spun reprezentanţii BNR, mai multe persoane se plÔng că sunt obligate să plătească comisioane care nu sunt incluse ţn contractul de credit.

Oficialii Băncii Centrale spun că vor sancţiona dur toate aceste scumpiri nejustificate. Sancţiunile, care vor fi reglementate prin lege, vor viza limitarea activităţii de creditare şi atragerii de depozite de la populaţie.

Isarescu ameninta ca va destitui bancheri

Guvernatorul Isărescu spune că poate modifica legislaţia astfel ţncÔt să ţi poată schimba din funcţii pe bancherii care pun ţn pericol siguranţa unei bănci.Miercuri băncile nu şi-au mai dat deloc ţmprumuturi, iar ţn piaţă, finanţările s-au făcut şi la dobÔnzi de 600%, pentru că acei speculatori preferă să forţeze ţn continuare o creştere a cursului.

Guvernatorul spune că tot blocajul pieţei creditelor este provocat de trei bănci mari, care ţin dobÔnzile sus pentru că au ţn spate speculatori cu pierderi mari ţn atacul asupra leului, potrivit Antena 3.

Isărescu este ţnsă hotărÔt să sancţioneze băncile care fac acest joc, pentru că, spune el, ţşi pun ţn pericol proprii clienţi, mărindu-le exorbitant dobÔnzile la credite.

La bănci oamenii sunt şocaţi. Cei care au avut rate de plătit ţn aceste zile s-au trezit cu majorări de pÔnă la 40%. Pe site-ul Antena3.ro au venit mii de plÔngeri de la cititorii care s-au trezit cu dobÔnzile majorate fără ştirea lor. De partea cealaltă bancherii şi-au cam ţnchis telefoanele. Bancpost, Banca RomÔnească şi Pireus sunt cÔteva dintre băncile care au astfel de credite. Doar cei de la Pireus au acceptat să vorbească. Susţin că n-au dobÔnzi de 40% şi că trebuie să fi fost o greşeală.

La BNR se pregătesc deja măsurile de pedepsire.

"Am avertizat băncile că deja curg reclamaţii de clienţi că au introdus comisioane care nu sunt prevăzute ţn contractele de creditare. Avertizez că vom sancţiona dur tentiva băncilor de a transfera pe umerii clienţilor nepriceperea lor." a declarat Nicolae Cinteză, şeful direcţiei de supraveghere a BNR.


ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB c─âtre consumatori este s─â apeleze doar în ultim─â instan╚Ť─â la amânarea pl─â╚Ťii ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaug─â imprevizibilitatea situa╚Ťiei economice din momentul relu─ârii detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank ╚Öi Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele ╚Öase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) ╚Öi Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 b─ânci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le g─âsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Româneasc─â, Garanti BBVA ╚Öi CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un num─âr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii

 • loan lender

  Ol├í a todos, aqui est├í uma oferta de empr├ęstimo acess├şvel que mudar├í sua vida para sempre, ... detalii

 • Defectiune atm braila

  Reclama faptul că atm-ul de pe str.Galati in Brăila este un dezastru întrucât atunci când este ... detalii

 • Cont ╚Öi acte

  Solicit programare personal pentru actualizare cont și ... detalii

 • Nr tel

  Va rog mult mi am pierdut nr de teldeclarat la banca .cu as putea sa atașez noul nr ... detalii

 • Credet

  ... detalii