BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu: Disfunctionalitatile de pe piata monetara sunt temporare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-20 15:39

Guvernatorul Băncii Naţionale Mugur Isărescu a declarat, luni, că disfuncţionalităţile apărute ţn ultima perioadă pe piaţa monetară, unde dobÔnzile interbancare au crescut cu mult peste rata Lombard, sunt temporare, iar piaţa le va corecta ţn timp.

CÔnd dobÔnzile depăşesc cu mult rata la creditul lombard, atunci piaţa monetară nu este funcţională, a afirmat guvernatorul BNR.

Lipsa de lei s-a resimţit puternic vineri, iar băncile au afişat dobÔnzi cuprinse ţntre 10% şi 46,13% pentru depozitele cu scadenţa la o zi şi de 16,88-46,25% pentru cele la o săptămÔnă.

Pe piaţa interbancară s-au realizat transferuri chiar şi la rate de peste 40%, pe fondul cererii foarte ridicate din partea străinilor.

DobÔnda la creditul lombard - facilitate de finanţare acordată de BNR pe termen foarte scurt băncilor - este de 14,25% pe an.

"S-au căutat lei şi aceştia nu s-au găsit pe piaţă (...) Nu se va coborţ imediat sub lombard, pentru că băncile care au fost prudente şi nu au căutat cote de piaţă nu vor să-şi dea acest avantaj. Cu toate acestea, aceste dobÔnzi nu au o viaţă lungă, sunt temporare", a spus Isărescu.

╬n ceea ce priveşte situaţia de vineri, cÔnd dobÔnzile pentru contractele swap au ajuns chiar şi pÔnă la 100%, Isărescu a precizat că a fost doar o chestiune tehnică, iar speculatorii care au anticipat greşit au avut de pierdut.

"Cei care au anticipat greşit şi-au primit porţia. Tehnic, este extrem de clar ce s-a ţntÔmplat. Toate aceste swap-uri nu au mai putut fi refinanţate, pentru că leii nu s-au mai găsit ţn piaţă", a arătat Isărescu.

Swap-ul valutar este o tranzacţie ţn care doi parteneri schimbă la ţnceput anumite sume exprimate ţn două valute diferite şi le returnează la o dată stabilită, conform unei reguli predeterminate ce reflectă plata dobÔnzii.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB c─âtre consumatori este s─â apeleze doar în ultim─â instan╚Ť─â la amânarea pl─â╚Ťii ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaug─â imprevizibilitatea situa╚Ťiei economice din momentul relu─ârii detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank ╚Öi Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele ╚Öase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) ╚Öi Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 b─ânci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le g─âsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Româneasc─â, Garanti BBVA ╚Öi CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un num─âr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii