BANCI | Stirea Zilei

Basescu cere bancilor sa colaboreze cu Guvernul pentru un plan comun de criza

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-17 15:30

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus reprezentanţilor BNR şi şefilor de bănci comerciale că eventualele decizii la nivel european privind criza financiară nu sunt doar recomandări pentru RomÔnia, ci ar putea fi obligatorii.

"Preşedintele Traian Băsescu, ţn dialogul purtat cu comunitatea bancară din RomÔnia, a arătat că ţn cadrul discuţiilor purtate la Consiliul European de la Bruxelles desfăşurat ţn zilele de 15 şi 16 octombrie, le-a explicat şefilor de stat şi de guvern prezenţi că RomÔnia a trăit ţn urmă cu zece ani ceea ce se ţntÔmplă acum ţn unele ţări din UE, şi că recomandă ca eventuala utilizare a banilor publici din statele europene pentru capitalizarea instituţiilor de credit cu probleme să fie făcută numai după ce acestea vor fi curăţate de activele neperformante", se arată ţn precizarea BNR, remisă NewsIn.

Preşedintele a prezentat guvernatorului Băncii Naţionale a RomÔniei (BNR), Mugur Isărescu, celorlaţi reprezentanţi ai băncii centrale şi şefilor de bănci comerciale principalele puncte de discuţie de la summitul european dedicat crizei financiare de la Bruxelles.

Joi, la finalul reuniunii de la Bruxelles, atÔt preşedintele Traian Băsescu, cÔt şi premierul Călin Popescu Tăriceanu au spus că, deşi criza financiară nu loveşte RomÔnia ţn mod direct, recesiunea economică ţn care intră Europa afectează deja ţara.

Băsescu a arătat, la ţntÔlnirea cu bancherii, că autorităţile de supraveghere a pieţelor financiare din UE vor trebui să colaboreze mai strÔns şi ţn mod constant, pentru a preveni agravarea problemelor financiare sau răspÔndirea acestora.

Aceleaşi surse au mai precizat că preşedintele le-a propus băncilor crearea unui plan comun ţn parteneriat cu Guvernul şi alte autorităţi lae statului pentru a acţiona ţmpotriva efectelor crizei financiare ţn RomÔnia.

"Preşedintele ne-a prezentat principalele puncte de discuţie de la Bruxelles şi ne-a propus un plan comun, ţn parteneriat cu autorităţile statului, cu Guvernul, pentru a trata efectele crizei financiare asupra economiei romÔneşti", a declarat un reprezentant al sistemului bancar prezent la discuţii, pentru NewsIn.

╬ntrebată dacă preşedintele sau guvernatorul au cerut aplicarea unor măsuri concrete de către bănci, aceeaşi sursă a precizat că nu au fost luate ţn discuţie probleme tehnice şi că dialogul a avut loc la un nivel general.

O altă sursă din domeniul bancar spune că, ţn cadrul ţntÔlnirii, a fost pusă problema ţnăspririi cerinţelor de prudenţialitate pentru băncile din RomÔnia, ţn caz de nevoie, iar guvernatorul Isărescu a ţndemnat ţncă o dată instituţiile de credit din RomÔnia la prudenţă.

Poziţia băncilor a fost exprimată la ţntÔlnire de preşedintele Asociaţiei RomÔne a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea.

Joi, la finalul reuniunii de la Bruxelles, Băsescu avertiza că o eventuală criză economică "nu va ţine nici de guvernare, nici de sistemul financiar, ci de realitatea mediului ţn care ne aflăm".

"De aceea, resursele financiare care există, care pot fi atrase, trebuie dirijate către producţie, către realizare de investiţii, nu către consum - dacă vrem să diminuăm la maxim etapa a doua a crizei financiare, care e criza economică", declara joi şeful statului.

"Efectele crizei economice mondiale se fac resimţite peste tot. Băncile nu mai au curajul să se ţmprumute ţntre ele. Una nu ştie de cealaltă dacă are produse toxice, toată lumea este blocată şi de aceea există riscul de gripaj al economiei reale. Aici trebuie să fim prudenţi şi să ţnţelegem că vor exista defecţiuni ţn ce priveşte investiţiile", explica preşedintele.

"Criza economică nu ne iartă dacă nu suntem prudenţi. Există un risc de gripaj ţn economie, pentru că băncile nu mai vor să se ţmprumute reciproc", a mai spus joi Băsescu, la Bruxelles.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB c─âtre consumatori este s─â apeleze doar în ultim─â instan╚Ť─â la amânarea pl─â╚Ťii ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaug─â imprevizibilitatea situa╚Ťiei economice din momentul relu─ârii detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank ╚Öi Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele ╚Öase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) ╚Öi Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 b─ânci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le g─âsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Româneasc─â, Garanti BBVA ╚Öi CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un num─âr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii