BANCI | Stirea Zilei

Basescu cere bancilor sa colaboreze cu Guvernul pentru un plan comun de criza

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-17 15:30

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus reprezentanţilor BNR şi şefilor de bănci comerciale că eventualele decizii la nivel european privind criza financiară nu sunt doar recomandări pentru Romnia, ci ar putea fi obligatorii.

"Preşedintele Traian Băsescu, n dialogul purtat cu comunitatea bancară din Romnia, a arătat că n cadrul discuţiilor purtate la Consiliul European de la Bruxelles desfăşurat n zilele de 15 şi 16 octombrie, le-a explicat şefilor de stat şi de guvern prezenţi că Romnia a trăit n urmă cu zece ani ceea ce se ntmplă acum n unele ţări din UE, şi că recomandă ca eventuala utilizare a banilor publici din statele europene pentru capitalizarea instituţiilor de credit cu probleme să fie făcută numai după ce acestea vor fi curăţate de activele neperformante", se arată n precizarea BNR, remisă NewsIn.

Preşedintele a prezentat guvernatorului Băncii Naţionale a Romniei (BNR), Mugur Isărescu, celorlaţi reprezentanţi ai băncii centrale şi şefilor de bănci comerciale principalele puncte de discuţie de la summitul european dedicat crizei financiare de la Bruxelles.

Joi, la finalul reuniunii de la Bruxelles, att preşedintele Traian Băsescu, ct şi premierul Călin Popescu Tăriceanu au spus că, deşi criza financiară nu loveşte Romnia n mod direct, recesiunea economică n care intră Europa afectează deja ţara.

Băsescu a arătat, la ntlnirea cu bancherii, că autorităţile de supraveghere a pieţelor financiare din UE vor trebui să colaboreze mai strns şi n mod constant, pentru a preveni agravarea problemelor financiare sau răspndirea acestora.

Aceleaşi surse au mai precizat că preşedintele le-a propus băncilor crearea unui plan comun n parteneriat cu Guvernul şi alte autorităţi lae statului pentru a acţiona mpotriva efectelor crizei financiare n Romnia.

"Preşedintele ne-a prezentat principalele puncte de discuţie de la Bruxelles şi ne-a propus un plan comun, n parteneriat cu autorităţile statului, cu Guvernul, pentru a trata efectele crizei financiare asupra economiei romneşti", a declarat un reprezentant al sistemului bancar prezent la discuţii, pentru NewsIn.

ntrebată dacă preşedintele sau guvernatorul au cerut aplicarea unor măsuri concrete de către bănci, aceeaşi sursă a precizat că nu au fost luate n discuţie probleme tehnice şi că dialogul a avut loc la un nivel general.

O altă sursă din domeniul bancar spune că, n cadrul ntlnirii, a fost pusă problema năspririi cerinţelor de prudenţialitate pentru băncile din Romnia, n caz de nevoie, iar guvernatorul Isărescu a ndemnat ncă o dată instituţiile de credit din Romnia la prudenţă.

Poziţia băncilor a fost exprimată la ntlnire de preşedintele Asociaţiei Romne a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea.

Joi, la finalul reuniunii de la Bruxelles, Băsescu avertiza că o eventuală criză economică "nu va ţine nici de guvernare, nici de sistemul financiar, ci de realitatea mediului n care ne aflăm".

"De aceea, resursele financiare care există, care pot fi atrase, trebuie dirijate către producţie, către realizare de investiţii, nu către consum - dacă vrem să diminuăm la maxim etapa a doua a crizei financiare, care e criza economică", declara joi şeful statului.

"Efectele crizei economice mondiale se fac resimţite peste tot. Băncile nu mai au curajul să se mprumute ntre ele. Una nu ştie de cealaltă dacă are produse toxice, toată lumea este blocată şi de aceea există riscul de gripaj al economiei reale. Aici trebuie să fim prudenţi şi să nţelegem că vor exista defecţiuni n ce priveşte investiţiile", explica preşedintele.

"Criza economică nu ne iartă dacă nu suntem prudenţi. Există un risc de gripaj n economie, pentru că băncile nu mai vor să se mprumute reciproc", a mai spus joi Băsescu, la Bruxelles.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



CSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB către consumatori este să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaugă imprevizibilitatea situației economice din momentul reluării detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank și Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele șase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) și Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 bănci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

 



 

Ultimele Comentarii