LEASING | Analiza

Piata de leasing financiar din Romania, in scadere cu 16% la 30 iunie 2013, la o valoare de 546 milioane euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-08-19 11:03

Piata de leasing financiar din Romania a inregistrat, la 30 iunie 2013, un volum total nou finantat in valoare de 546 milioane euro, in scadere cu 16% fata de aceeasi perioada a anului 2012, potrivit Asociatia Societatilor Financiare - ALB Romania.

"Un motiv obiectiv care a afectat negativ si direct finantarea pietei de leasing in domeniul vehiculelor rulate il constituie instituirea timbrului de mediu in baza OUG 9/2013. Un alt factor il constituie scaderea volumului de achizitii de vehicule noi, indiferent de sursa de finantare, in contextul in care finantarea domeniului transportatorilor ramane o nisa de interes major pentru societatile de leasing financiar", se arata in comunicatul asociatiei.

Astfel, finantarile acordate in primele 6 luni ale anului 2013 s-au indreptat catre diverse domenii, cel al mijloacelor de transport ramanand in continuare cu o pondere majoritara de 73%, 400 milioane euro, in comparatie cu finantarea echipamentelor in pondere de 24%, 133 milioane euro, si a sectorului imobiliar cu o pondere de 3%, 13 milioane euro.

Potrivit ALB Romania, in domeniul finantarii mijloacelor de transport se observa pastrarea unui interes relativ constant al pietei in finantarea majoritara a autoturismelor (56%) urmata de finantarea vehiculelor comerciale grele (peste 3,5 tone - 26% ), a vehiculelor comerciale usoare (sub 3,5 tone - 15%) precum si a altor categorii de vehicule (3%).

"In contextul economic si politic al anului 2013 finantarea echipamentelor agricole este in crestere de la 18% la 20% in trend similar cu finantarea echipamentelor destinate industriei de prelucrare a lemnului (crestere de la 2% la 5%), cu finantarea tehnologiei din domeniul energiei (crestere de la 8% la 15%, a echipamentelor office si IT (crestere de la 2% la 4%) si a service-urilor auto (crestere de la 1% al 4%). In acelasi context mentionat, ponderea finantarii altor sectoare industriale este in scadere dupa cum urmeaza: sectorul constructiilor de la 33% la 18%, linii tehnologice ale industriei alimentare de la 5% la 4%. Finantarea celorlalte sectoare ale economiei pastreaza o pondere relativ constanta (9% industria metalurgica, 2% industria tipografica , 1% industria de mobila), precum si alte domenii", se arata in comunicatul ALB Romania.

Reprezentantii asociatiei sustin ca finantarea sectorului imobiliar nu a depasit minimul istoric din 2012, fiind astfel in concordanta cu contextul general al pietei imobiliare din Romania.

De asemenea, potrivit ALB Romania, clientii persoane juridice au atras cea mai mare pondere (97%) din totalul finantarilor, urmati de persoanele fizice (3%).

"Estimam ca implementarea regulilor impuse prin Regulamentul 17 al BNR incepand cu luna ianuarie 2013 este un criteriu ce a condus la scaderea volumului finantarilor, mai ales a celor destinate persoanelor fizice", se spune in comunicat.

Durata de finantare cea mai des intalnita este de 4-5 ani (26%), urmata de 3-4 ani (25%), 2-3 ani (21%), 5-7 ani (11%), 1-2 ani (10%), 1 an (4%) si 7-15 ani (3%). Aceasta ultima perioada este caracteristica finantarii sectorului imobiliar.

Portofoliul total al pietei de leasing la iunie 2013 este de 2,525 miliarde euro din care companiile membre ALB detin 2,183 miliarde euro (86%), iar companiile neafiliate 342 milioane euro (14%). Cea mai mare cota de piata este inregistrata de sectorul companiilor subsidiare ale bancilor, cu 62% din total, urmat de sectorul companiilor captive producatorilor cu 24% si de sectorul companiilor independente, cu 14%.

ALB reprezinta 86% din piata de leasing financiar din Romania.

ALB este membra a Federatiei Europene a Asociatiilor Societatilor de Leasing - Leaseurope si coordoneaza Grupul de lucru CEE al Leaseurope prin Secretarul General.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii