BURSA | Analiza

Bursa si-a atins deja minimele saptamana trecuta, iar acum apar si cumparatori

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-17 09:02

Piaţa şi-a atins minimele odată cu scăderile de săptămâna trecută, iar şedinţa de joi a Bursei a arătat, potrivit brokerilor, că presiunea la vânzare s-a epuizat şi au apărut destui cumpărători atraşi de preţurile foarte mici ale titlurilor.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis şedinţa de joi cu scăderi puternice, sub efectul prăbuşirii pieţei americane, odată ce datele slabe din sectorul de vânzări cu amănuntul (retail) din Statele Unite au reaprins temerile legate de recesiune şi îngrijorările că eforturile de dezgheţare a pieţei de credit nu vor putea împiedica o recesiune severă.

Astfel, sectorul societăţilor de investiţii financiare (SIF) se prăbuşea cu 11,93% după primele tranzacţii de joi, iar indicele celor mai lichide 25 de acţiuni pierdea 8,69%. De altfel, în debutul şedinţei au fost atinse şi minimele zilei, pentru ca în cursul zilei să revină cumpărătorii, iar piaţa să revină treptat spre linia de plutire.

"Multă lume se aştepta în piaţă la scăderi şi probabil au fost investitori care au vândut încă din deschidere cu gândul ca piaţa se va prăbuşi din nou cu 15%, după scăderile masive de pe pieţele americane şi cele asiatice. De această dată se pare că au apărut cumpărători şi piaţa nu a mai fost lăsată să cadă prea puternic", a declarat pentru NewsIn Adrian Ceuca, director general adjunct la Broker Cluj.

El a adăugat că actualele cotaţii sunt mult prea jos pentru a mai vedea alte scăderi de 15%, cel mai pesimist scenariu fiind cel în care vom mai asista la alt dezastru pe pieţele internaţionale.

"La preţurile actuale sunt destui cumpărători încât să facă faţă vânzătorilor", a spus Ceuca.

Ordinele de cumpărare au revenit în prim plan încă de la jumătatea şedinţei de joi când scăderile pe indicii BVB se temperaseră, dar în continuare piaţa era foarte volatilă, fiind greu de preconizat o tendinţă.

"Am avut o nouă şedinţă cu volatilitate ridicată şi volume destul de bune. Era de aşteptat să avem fluctuaţii mari având în vedere evoluţiile din pieţele internaţionale şi afluxul de ştiri atât pozitive, cât şi negative", e de părere Marcel Murgoci, directorul de tranzacţionare de la casa de brokeraj EstInvest.

Totodată, dacă la mijlocul şedinţei majoritatea cotaţiilor erau pe roşu, presiunea la vânzare s-a epuizat şi, în cazul acţiunilor BRD şi a câtorva SIF-uri, am văzut cum au intrat în joc cumpărătorii.

Adrian Ceuca consideră că scăderile au fost deja prea mari pentru a ne da seama că în acest moment merită investiţiile, multe acţiuni fiind deja prea ieftine.

"Totodată au venit şi rezultatele la BRD care au dat un pic de încredere în piaţă. Acum sunt volume foarte mari şi cred că încet încet se vor epuiza în curând şi vânzările pe BRD", spunea cu puţin înainte de închiderea şedinţei Ceuca.

La închiderea şedinţei, acţiunile BRD SocGen (BRD) au consemnat o apreciere cu 5,98%, în vreme ce piaţa s-a apropiat de nivelul de referinţă şi a încheiat la minus 0,56%.

Totodată, şi bursele europene începeau să revină la ora închiderii BVB, după scăderile puternice din prima parte a şedinţei, în condiţiile în care indicele preţurilor de consum din Statele Unite a stagnat iar cererile de ajutor de şomaj au scăzut în septembrie, date ce au adus optimism în piaţă.

Minimele au fost atinse, dar piaţa încă nu s-a liniştit

"Consider că 'fundul gropii' a fost atins încă de săptămâna trecută şi nu ne vom mai întâlni prea curând cu acele minime, dar este posibil să mai asistăm la variaţii destul de mari ale cotaţiilor", a declarat pentru NewsIn Marcel Murgoci, directorul de tranzacţionare de la casa de brokeraj EstInvest.

Totodată, el apreciază că de abia în primăvară vom putea vorbi de o liniştire a pieţei şi se va contura o tendinţă bine determinată.

Criza financiară care a debutat la jumătatea anului trecut a adus indicii Bursei la nivelul anului 2004. Astfel, potrivit datelor de la închiderea şedinţei de joi, indicele BET care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) a pierdut de la începutul anului 63,17% din valoare.

Indicele compozit al pieţei, BET-C, care reflectă evoluţia acţiunilor listate la primele două categorii ale Bursei, cu excepţia SIF-urilor, a coborât în acest an 59,47%, iar indicele BET-FI, care arată evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), s-a prăbuşit cu 77,80%, de la începutul lunii ianuarie.

Unii brokeri cred că punctul culminant al scăderilor a fost atins săptămâna trecută, când indicii BVB s-au prăbuşit cu până la 44,75% (BET-FI), pe fondul panicii propagate din piaţa americană, care a spulberat 27,8 miliarde lei din capitalizarea Bursei în doar cinci zile.

Cu toate acestea, brokerii sunt reticenţi că am putea vedea creşteri puternice până la sfârşitul acestui an, piaţa având nevoie de o perioadă de stabilizare.

"Dacă vom avea parte de un trend ascendent, am putea asista la reveniri violente pentru că şi scăderile au fost foarte abrupte la noi. Cu toate acestea, este greu de crezut că până la sfârşitul acestui an vom vedea instaurat un trend ascendent", consideră Adrian Ceuca.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: AnalizaDobanzile la creditele pentru firme sunt cu un punct mai mari decat in urma cu trei ani, desi e criza

Desi ne aflam in criza coronavirusului, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut de doua ori dobanda de politica monetara, la 1,75%, dobanda medie la creditele noi in lei pentru firme este cu un punct mai mare decat in urma cu trei ani, in 2017, cand dobanda BNR era la acelasi nivel ca detalii

Creditarea si-a revenit in iunie, dupa doua luni de scadere, ajutata de Programul IMM Invest

Creditele obtinute de populatie si firme de la banci au revenit pe crestere in iunie, dupa doua luni de scadere, din cauza crizei COVID-19, cu exceptia creditelor pentru locuinte, care nu au fost afectate de pandemie, desi Programul Prima Casa este blocat de trei luni. Cea mai mare detalii

Programul Prima Casa este blocat de trei luni

Programul Prima Casa, prin care se pot obtine credite pentru locuinte cu un avans de 5% si o dobanda variabila plafonata la 2% + IRCC (2,14%), adica 4,14%, este blocat de peste trei luni, mai exact din 3 aprilie, cand a intrat in vigoare noua lege care modifica acest program si-l redenumeste "O detalii

Ce s-a intamplat cu dobanzile la credite si depozite, dupa ce BNR a scazut dobanda de referinta

Banca Nationala Romaniei (BNR) a redus dobanda de politica monetara cu o jumatate de punct, in 23 mai 2020, de la 2,5% la 2%, pentru a ajuta economia sa faca fata crizei COVID-19. Decizia BNR s-a transmis integral, in urmatoarele doua luni, la dobanzile pietei interbancare: ROBOR la 3 detalii

Ultimele Comentarii