BANCI | Interviu

Mesajul lui Mugur Isarescu catre bancheri: Profitul nu se mai face din marje mari de dobanda! Atentie, e un bumerang!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-07-02 00:05

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a retransmis astazi un mesaj catre bancheri, pe care a precizat ca l-a facut cunoscut si cu ocazia recentei intalniri trimestriale cu reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si care sunt astfel: mai bine sa ai in bilanturi credite cu dobanzi mai mici, dar care se ramburseaza, decat imprumuturi cu dobanzi mari, dar pe care nu le mai primesti inapoi.

"Eu cred că este în interesul bancherilor să aibă în bilanţuri dobânzi relativ mai mici, dar care sunt încasabile, decât să ţină în bilanţuri dobânzi mai mari, unde au probleme în ceea ce priveşte încasarea acestor sume", a spus Isărescu.

El a arătat că asigurarea profitabilităţii băncilor nu provine doar dintr-un ecart mare de dobândă ci dimpotriva, dintr-unul mai mic.

"Să fie atenţi (bancherii - n.r.), că un negustor bun trebuie să-şi facă calculele sub toate formele! Ideea că dacă ai un ecart mare, dobânzi mari la credite şi dobânzi mici la depozite, şi asta îţi asigură profitabilitate şi îţi acoperă cheltuielile, atenţie mare, e un bumerang!", a adăugat guvernatorul BNR.

"Banca Naţională a dat semnalul pentru reducerea dobânzilor la credite. Cred că este şi o chestiune de încredere, adică băncile trebuie să vadă că această tendinţă este de durată, nu este una accidentală. Şi prin faptul că, pe de o parte, de mai multe luni dobânzile pe piaţa monetară sunt sub 5,25%, iar pe de altă parte, acum coborând şi dobânda de politică monetară, inclusiv acest comunicat (comunicatul detaliat după şedinţa Consiliului de Administraţie al BNR - n,.r.), care are un accent pe mesajul pozitiv pe care-l dăm sistemului bancar, mediului de afaceri şi publicului din România, eu cred că transmisia ar trebui să se facă destul de repede", a declarat luni Isărescu într-un briefing de presă după şedinţa CA.

El a arătat că BNR nu poate impune băncilor să reducă dobânzile la credite, iar fiecare bancă are o autonomie, o gestiune, fiecare îşi face calculele de armonizare necesare.

"Pe de altă parte nici nu este bine să impui un trend dacă acesta nu este validat de către piaţă. Eu cred că băncile au început deja să-şi facă socotelile şi fiecare va adopta o strategie, care va pune la socoteală şi pe unde are dobânzile la depozitele bancare, ratele de dobândă la diversele categorii de credite", a spus Isărescu.

Guvernatorul a menţionat că există cel puţin patru-şase categorii de credite, iar la unele ratele dobânzilor sunt sub 10%.

"Eu cred că în vara asta, în ciuda concediului, se va vedea destul de concret. Din datele pe care le am eu, la câteva bănci deja s-a observat reducerea ratelor de dobândă la unele credite", a afirmat şeful băncii centrale.

Consiliul de Administraţie (CA) al BNR a decis luni să reducă rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 5,25% la 5%, prima scădere din martie 2012, precum şi rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) de la 8,25% la 8% pe an.

La şedinţa din luna mai, CA al BNR a păstrat dobânda cheie la 5,25% şi ratele RMO pentru lei şi valută, la 15%, respectiv 20%.

Isărescu a anunţat atunci că banca centrală intenţionează să înceapă un ciclu de reducere a ratelor dobânzii de politică monetară chiar de la următoarea reunire a CA (1 iulie), sperând ca acest ciclu să nu fie întrerupt de ştirile din economie.

Isărescu a spus atunci că scăderea inflaţiei se realizează mai repede decât s-a anticipat la începutul anului, cu minime istorice în februarie şi martie, şi cu o evoluţie similară chiar şi în aprilie, ceea ce va determina devansarea reducerii de dobândă, programată iniţial pentru a doua parte a anului.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: InterviuIn ce data intra pensiile pe carduri, in fiecare luna: precizari de la banci si Ministerul Muncii

Mai multi cititori Bancherul.ro s-au plans ca in aceasta luna le-au intrat mai tarziu pensiile pe carduri, motiv pentru care am intrebat Ministerul Muncii si bancile daca au existat intarzieri privind virarea pensiilor si in ce data se alimeneaza cardurile, in fiecare luna. Ministerul detalii

BRD despre colaborarea cu CSALB: ne ajuta sa demonstram clientilor ca banca este oricand deschisa comunicarii directe si transparente

Datorita colaborarii cu CSALB (Centrul de Solutionare a Litigiilor din domeniul Bancar), BRD a reusit sa solutioneze extrajudiciar si dosare unde banca era deja chemata in instanta, consumatorii renuntand la procedura judiciara in favoarea unei solutii ce stinge litigiul intr-un timp exponential detalii

Cum gestioneaza Garanti BBVA reclamatiile clientilor si rezolvarea amiabila a acestora, prin CSALB

Garanti Bank a primit putine cereri de la clienti privind rezolvarea amiabila a litigiilor prin intermediul CSALB, dat fiind ca banca isi doreste solutionarea si gasirea unei solutii satisfacatoare pentru clienti inca din momentul in care acestia se adreseaza initial bancii, detalii

CEC Bank acorda o deosebita importanta solutionarii amiabile a litigiilor cu clientii prin intermediul CSALB

CEC Bank acorda o deosebita importanta solicitarilor de solutionare amiabila a litigiilor cu clientii venite prin intermediul CSALB, intrucat reprezinta o procedura alternativa cu multe avantaje pentru ambele parti, spune Mirela Iovu – Director – Vicepresedinte al Comitetului de detalii

Ultimele Comentarii

 • Ifn

  Bună seara. Vreau sa știu dacă dintr un salariu de 3600 cu rata la Raiffeisen de 1900 dar cu ... detalii

 • Poprire

  Buna ziua.Mama mea are o datorie de 24000 lei la BCR.As vrea sa stiu daca banca poate sa scoata ... detalii

 • Acces la articol

  Bună ziua, am dori să acccesăm conținutul articolului "Consiliul Concurentei face precizari ... detalii

 • curs valutar

  Va rog sa ne spuneti care date sunt eronate, pentru a corecta ... detalii

 • Date eronate

  Cine a facut articolul nu stie ca bancile au diferite cursuri in timpul programului si altele dupa ... detalii