BANCI | Stirea Zilei

Curtea Constitutionala aproba cresterea salariilor profesorilor cu 50%. Reprezentantii BNR se crucesc

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-15 17:04

Inflaţia va sări la un nivel de două cifre, iar deficitul bugetar va ajunge la 7% din PIB ţn 2009, ţn urma deciziilor de miercuri ale Curţii Costituţionale privind majorarea salariilor profesorilor şi creşterea punctului de pensie, a spus pentru NewsIn un oficial din Banca Naţională a RomÔniei.

"Iartă-i, Doamne, că nu ştiu ce fac", a fost reacţia oficialului menţionat, care a adăugat că deficitul bugetar al RomÔniei nu va mai putea fi menţinut ţn acest an sub pragul de 3% din produsul intern brut (PIB), iar acest lucru ar putea atrage şi scăderea ratingului de ţară şi, implicit, diminuarea drastică a investiţiilor străine.

Mai mult, oficialul BNR atrage atenţia că presiunile pe cursul leu/euro vor spori foarte mult ţn urma majorării cheltuielilor salariale.

Banca centrală ţinteşte o inflaţie de 3,8%, plus sau minus un punct procentul, pentru sfÔrşitul acestui an, dar anticipează o inflaţie de 6,6%, ţn vreme ce pentru finalul lui 2009 ţinteşte o inflaţie de 3,5%, cu intervalul aferent de +/- 1 pp.

Marţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara ţn faţa Parlamentului că bugetul RomÔniei trebuie să aibă ţn perioada următoare deficite extrem de mici, pentru care este nevoie de o regÔndire a veniturilor şi cheltuielilor, iar politica monetară trebuie să rămÔnă prudentă şi adecvată.

"Dacă problema nivelului de trai ar fi rezolvată prin decizii politice, toate ţările din lume ar fi bogate. Exact acolo unde nu a fost respectată legătura ţntre salarii şi productivitate, ţările au intrat ţn declin agresiv", spunea Isărescu, dÔnd exemplul Argentinei, care a intrat ţn colaps ţn 2001.

Potrivit analiştilor economici, majorările salariale ale bugetarilor din această toamnă ar putea costa bugetul RomÔniei 10 miliarde euro.

Curtea Constitutuţională a decis, miercuri, că nu se ţncalcă legea fundamentală prin modificările privind legea Curţii de Conturi, mărirea salariilor cu 50% pentru profesori şi creşterea punctului de pensie pentru categoriile grele de muncă.

Sesizarea preşedintelui RomÔniei privind legea Curţii de Conturi s-a discutat, miercuri, la Curtea Constituţională, alături de sesizarea Guvernului privind modificările prin care s-a mărit cu 50% şi respectiv 25% punctul de pensie la categoriile I şi, respectiv, II de muncă.

A treia sesizare dezbătută miercuri a fost contestaţia Guvernului ţmpotriva Legii de majorare a salariilor profesorilor cu 50%.

La rÔndul său, primul ministrul Călin Popescu Tăriceanu a contestat la Curtea Constituţională legea de majorare a salariilor profesorilor, motivÔnd că nu există sursă de finanţare pentru creşterea salariilor dascălilor cu 50%.

Premierul Tăriceanu a declarat că, ţn unanimitate, conducerea PNL a decis să nu susţină punerea ţn aplicare a măririi salariilor cadrelor didactice cu 50%, indiferent de costurile politice, precizÔnd că are variante de a ţmpiedica această majorare.

Tot Guvernul a sesizat CCR de modificările operate ţn 23 septembrie de deputaţi, prin care a fost mărit cu 50%, respectiv cu 25%, punctul de pensie la categoriile I şi II de muncă, măsură aplicabilă de la 1 ianuarie 2009.

"Acest document nu precizează sursele de finanţare şi contravine principiului constituţional privind egalitatea cetăţenilor ţn faţa legii, declara, pe 2 octombrie, şeful SGG, Gabriel Berca, raţiunea contestării legii la CCR.

Actul normativ adoptat de Parlament nu precizează sursele bugetare de finanţare, aşa cum prevede articolul 138 aliniatul 5 din Constituţie, potrivit căruia "nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare", a declarat Berca. El a explicat că proiectul de act normativ a fost avizat negativ de Consiliul Legislativ, iar Guvernul a dat de asemenea un punct de vedere negativ din acelaşi motiv: iniţiatorii nu au precizat sursa de finanţare.

Secretarul general al Guvernului a precizat că sumele necesare majorării punctului de pensie pentru categoriile I şi II de muncă, potrivit Legii adoptate de Parlament, ar presupune un efort bugetar de 2,75 de miliarde de lei anual. Mai mult, casele de pensii ar avea nevoie de 1,98 de milioane de lei ţn plus, anual, pentru activităţi precum tipărirea şi transmiterea deciziilor de majorare a pensiilor.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB c─âtre consumatori este s─â apeleze doar în ultim─â instan╚Ť─â la amânarea pl─â╚Ťii ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaug─â imprevizibilitatea situa╚Ťiei economice din momentul relu─ârii detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank ╚Öi Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele ╚Öase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) ╚Öi Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 b─ânci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le g─âsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Româneasc─â, Garanti BBVA ╚Öi CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un num─âr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii