BANCI | Stirea Zilei

Curtea Constitutionala aproba cresterea salariilor profesorilor cu 50%. Reprezentantii BNR se crucesc

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-15 17:04

Inflaţia va sări la un nivel de două cifre, iar deficitul bugetar va ajunge la 7% din PIB n 2009, n urma deciziilor de miercuri ale Curţii Costituţionale privind majorarea salariilor profesorilor şi creşterea punctului de pensie, a spus pentru NewsIn un oficial din Banca Naţională a Romniei.

"Iartă-i, Doamne, că nu ştiu ce fac", a fost reacţia oficialului menţionat, care a adăugat că deficitul bugetar al Romniei nu va mai putea fi menţinut n acest an sub pragul de 3% din produsul intern brut (PIB), iar acest lucru ar putea atrage şi scăderea ratingului de ţară şi, implicit, diminuarea drastică a investiţiilor străine.

Mai mult, oficialul BNR atrage atenţia că presiunile pe cursul leu/euro vor spori foarte mult n urma majorării cheltuielilor salariale.

Banca centrală ţinteşte o inflaţie de 3,8%, plus sau minus un punct procentul, pentru sfrşitul acestui an, dar anticipează o inflaţie de 6,6%, n vreme ce pentru finalul lui 2009 ţinteşte o inflaţie de 3,5%, cu intervalul aferent de +/- 1 pp.

Marţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara n faţa Parlamentului că bugetul Romniei trebuie să aibă n perioada următoare deficite extrem de mici, pentru care este nevoie de o regndire a veniturilor şi cheltuielilor, iar politica monetară trebuie să rămnă prudentă şi adecvată.

"Dacă problema nivelului de trai ar fi rezolvată prin decizii politice, toate ţările din lume ar fi bogate. Exact acolo unde nu a fost respectată legătura ntre salarii şi productivitate, ţările au intrat n declin agresiv", spunea Isărescu, dnd exemplul Argentinei, care a intrat n colaps n 2001.

Potrivit analiştilor economici, majorările salariale ale bugetarilor din această toamnă ar putea costa bugetul Romniei 10 miliarde euro.

Curtea Constitutuţională a decis, miercuri, că nu se ncalcă legea fundamentală prin modificările privind legea Curţii de Conturi, mărirea salariilor cu 50% pentru profesori şi creşterea punctului de pensie pentru categoriile grele de muncă.

Sesizarea preşedintelui Romniei privind legea Curţii de Conturi s-a discutat, miercuri, la Curtea Constituţională, alături de sesizarea Guvernului privind modificările prin care s-a mărit cu 50% şi respectiv 25% punctul de pensie la categoriile I şi, respectiv, II de muncă.

A treia sesizare dezbătută miercuri a fost contestaţia Guvernului mpotriva Legii de majorare a salariilor profesorilor cu 50%.

La rndul său, primul ministrul Călin Popescu Tăriceanu a contestat la Curtea Constituţională legea de majorare a salariilor profesorilor, motivnd că nu există sursă de finanţare pentru creşterea salariilor dascălilor cu 50%.

Premierul Tăriceanu a declarat că, n unanimitate, conducerea PNL a decis să nu susţină punerea n aplicare a măririi salariilor cadrelor didactice cu 50%, indiferent de costurile politice, preciznd că are variante de a mpiedica această majorare.

Tot Guvernul a sesizat CCR de modificările operate n 23 septembrie de deputaţi, prin care a fost mărit cu 50%, respectiv cu 25%, punctul de pensie la categoriile I şi II de muncă, măsură aplicabilă de la 1 ianuarie 2009.

"Acest document nu precizează sursele de finanţare şi contravine principiului constituţional privind egalitatea cetăţenilor n faţa legii, declara, pe 2 octombrie, şeful SGG, Gabriel Berca, raţiunea contestării legii la CCR.

Actul normativ adoptat de Parlament nu precizează sursele bugetare de finanţare, aşa cum prevede articolul 138 aliniatul 5 din Constituţie, potrivit căruia "nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare", a declarat Berca. El a explicat că proiectul de act normativ a fost avizat negativ de Consiliul Legislativ, iar Guvernul a dat de asemenea un punct de vedere negativ din acelaşi motiv: iniţiatorii nu au precizat sursa de finanţare.

Secretarul general al Guvernului a precizat că sumele necesare majorării punctului de pensie pentru categoriile I şi II de muncă, potrivit Legii adoptate de Parlament, ar presupune un efort bugetar de 2,75 de miliarde de lei anual. Mai mult, casele de pensii ar avea nevoie de 1,98 de milioane de lei n plus, anual, pentru activităţi precum tipărirea şi transmiterea deciziilor de majorare a pensiilor.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



CSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB către consumatori este să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaugă imprevizibilitatea situației economice din momentul reluării detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank și Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele șase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) și Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 bănci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

 



 

Ultimele Comentarii