BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu: Politica monetara nu poate fi relaxata prea mult

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-15 08:10

Politica monetară trebuie să fie adecvată situaţiilor interne şi internaţionale şi nu poate fi relaxată prea mult, chiar dacă RomÔnia ţnchieie un ciclu de zece ani de creştere economică, a declarat, marţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Suntem după zece ani de creştere economică. Regula ciclurilor economice ne arată că urmează şi o slăbire. Să avem ţnţelepciunea să evităm situaţiile din '97, '98, '99 ca ţmprumutătorii să ne oblige la corecţii", a afirmat Isărescu la prezentarea ţn Parlament a raportului privind efectele crizei internaţionale asupra economiei romÔneşti.

El le-a spus parlamentarilor că ţnţelege neplăcerea de a vorbi de cumpătare şi echilibru ţn loc de promisiuni.

"Trebuie să o spun: dacă problema nivelurilor de trai şi a veniturilor s-ar rezolva prin decizii politice, toate ţările ar fi bogate. Unde nu s-au respectat aceste principii (corelarea ţntre productivitate şi venituri - n.r.) deteriorarea nivelului de trai a fost rapidă", a spus Isărescu.

El a dat ca exemplu parlamentarilor situaţia Argentinei, care la un moment dat se situa pe locul zece ţn lume şi unde politicile publice au avut ca efect ţn cele din urmă intrarea ţării ţn criză.

Isărescu a apreciat că politica de venituri va trebui să fie ţn următoarea perioadă mult mai prudentă decÔt ţn ultimii ani, ţn condiţiile ţn care, deşi RomÔnia a ţnregistrat creşteri de productivitate "nemaiţntÔlnite", salariile au crescut permanent cu un ritm mai ţnalt.

"Reechilibrarea venituri-productivitate este un imperativ ţn opinia BNR", le-a mai spus Isărescu parlamentarilor.

El consideră că ţn perioada următoare politicile publice trebuie să aibă ţn vedere continuarea reformelor structurale şi stimularea muncii şi a investiţiilor, mai ales ţn domeniile cu blocaje, cum ar fi agricultura.

De asemenea, RomÔnia va trebui să aibă ţn vedere o creştere a economisirii.

"Au fost analişti care au spus că am sărit calul cu creşterea dobÔnzilor. Aş vrea să vă spun că economisirea nu ţnseamnă doar depozite bancare", a mai arătat Isărescu.

El a mai afirmat că ţn perioada următoare bugetele RomÔniei ar trebui să fie construite pe deficite ţn scădere, chiar extrem de reduse.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB c─âtre consumatori este s─â apeleze doar în ultim─â instan╚Ť─â la amânarea pl─â╚Ťii ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaug─â imprevizibilitatea situa╚Ťiei economice din momentul relu─ârii detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank ╚Öi Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele ╚Öase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) ╚Öi Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 b─ânci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le g─âsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Româneasc─â, Garanti BBVA ╚Öi CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un num─âr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii