BURSA | Profil

Bursa din Bucuresti isi revine si creste cu 8,5%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-14 09:33

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a sărit luni pe verde, cu o creştere de 8,5% a indicelui BET şi pe o lichiditate sporită, după ce investitorii au intrat puternic la cumpărare, atraşi de preţurile derizorii la care au ajuns acţiunile īn urma unei săptămāni de scăderi masive.

Īn şedinţa de tranzacţionare de luni, lichiditatea pieţei reglementate a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a crescut cu o treime, la 26,12 milioane lei (6,93 milioane euro), după ce īn şedinţa precedentă rulajul īnsumase 19,42 milioane lei, īn condiţiile unei predeschideri prelungite pānă la ora 16.

"Creşterile īnregistrate azi (luni n.r.) vin pe fondul diminuării panici care a existat săptămāna trecută. Probabil că sfārşitul de săptămānă a adus un oarecare optimism sau probabil o parte dintre investitori şi-au refăcut calculele fundamentale, preferānd să achiziţioneze", a declarat pentru NewsIn Adrian Danciu, analist la Broker Cluj.

Indicele SIF-urilor urcă cel mai mult, după ce săptămāna trecută a pierdut circa 45%

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 8,49%, pānă la 3.458,38 puncte, īn timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 7,95%, pānă la 2.596,43 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), a cāştigat 10,90%, pānă la 16.857,42 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a crescut cu 6,05%, ajungānd la 8.249,00 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a cāştigat 8,40%, pānă la 340,73 puncte, iar indicele BET-NG, care reflectă evoluţia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursă, a crescut cu 10,52%, pānă la 461,66 puncte.

Bursele europene se apreciază puternic, īn urma veştilor privind noul plan de salvare a băncilor

Bursele europene creşteau semnificativ la ora īnchiderii Bursei de la Bucureşti, trase īn sus de acţiunile din sectorul bancar, care s-au scumpit puternic după ce oficialii europeni au anunţat măsuri de revigorare a sistemului financiar.

Astfel, indicele bursei londoneze, FTSE, creştea cu 5,15%, pānă la 4.134 puncte, cel al pieţei germane, DAX, cāştiga 7,89%, la 4.902 puncte, īn vreme ce indicele Bursei din Paris, CAC40, urca cu 6,88%, la nivelul de 3.394 puncte.

Optimismul a revenit īn pieţe după ce miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G7, grupul celor mai bogate şapte ţări, reuniţi vineri la Washington, au anunţat un "plan de acţiune" īn cinci puncte, prin care se angajează să īmpiedice falimentului oricărei bănci importante, īncercānd astfel să limiteze efectele crizei.

Textul G7 a deschis, de asemenea, calea pentru un plan european de salvare a băncilor. Şefii de stat şi de guvern din zona euro (Eurogrup) au adoptat duminică, după summitul extraordinar de la Paris, o declaraţie care conţine o serie de măsuri pentru susţinerea sistemului financiar.

Investitorii s-au aruncat la cumpărare, īncurajaţi de preţurile foarte joase ale titlurilor

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) au atras cea mai mare lichiditate inşedinţa de luni, de 4,54 milioane lei, iar preţul lor a crescut cu 7,50%, la 0,86 lei, īn timp ce titlurile Petrom (SNP) s-au apreciat cu 10,19%, pānă la cotaţia de 0,238 lei, īn urma unor schimburi de 3,9 milioane lei.

Acţiunile SIF Moldova (SIF2) s-au scumpit cu 10,29%, la preţul de 0,75 lei, pe o lichiditate de 3,82 milioane lei, īn vreme ce tranzacţiile cu acţiuni SIF Transilvania (SIF3) au īnsumat 2,99 milioane lei, iar titlurile s-au apreciat cu 8,44%, pānă la 0,437 lei.

Preţul titlurilor BRD SocGen (BRD) a urcat cu 14,86%, ajungānd la 8,5 lei, pe fondul unor schimburi de 2,43 milioane lei, iar acţiunile SIF Muntenia (SIF4) au atras o lichiditate de 2,15 milioane lei,şi s-au apreciat cu 14,15%, pānă la 0,605 lei.

Schimburile cu acţiuni Erste Bank (EBS) au totalizat 1,54 milioane lei, iar titlurile s-au scumpit cu 1,50%, pānă la 94,9 lei, īn timp ce acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) au cāştigat 14,69%, ajungānd la preţul de 0,82 lei, pe o lichiditate de 1,05 milioane lei.

Īn schimb, titlurile Azomureş (AZO) s-au ieftinit cu 9,16%, la preţul de 0,228 lei, pe o lichiditate de 759.100 lei, īn vreme ce tranzacţiile cu acţiuni SSIF Broker (BRK) au īnsumat 611.100 lei, iar titlurile s-au apreciat cu 14,97%, pānă la 0,215 lei.

"Īn acest moment cred că sunt investitori care au cumpărat pe o bază fundamentală, dar īn mare parte şi multe fonduri speculative, care profită de diferenţa de preţ favorabilă, pentru că este o volatilitate foarte ridicată īn piaţă", a observat Adrian Danciu.

"Au existat cāteva titluri care au rămas fără vānzători la un moment dat, cum ar fi Sicomed, Broker, Transelectrica. De aici putem trage concluzia că o parte dintre investitori preferă titlurile mai sigure şi au făcut investiţii pe termen mai lung, considerānd atractive preţurile actuale", a mai remarcat analistul.

Derivatele de la BVB au īnregistrat variaţii ample, īnsă pe rulaje modeste

Pe piaţa bondurilor a fost īncheiată o singură tranzacţie īn valoare de 25.600 lei, cu un pachet de 250 de obligaţiuni emise de Municipiul Oradea, care au fost transferate la preţul de 100,01 lei/titlu.

Īn sectorul instrumentelor derivate (futures) de la BVB, au fost īncheiate 93 de contracte la termen, īn valoare totală de 40.100 lei. Astfel, derivatele pe acţiuni SIF Oltenia au fost cotate la 0,93 lei, pentru contractele cu scadenţa īn decembrie, īn scădere cu 0,09 lei, īn timp ce derivatele pe titlurile SIF Moldova sunt estimate la 0,80 lei, pentru aceeaşi scadenţă, īn creştere cu 0,10 lei.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: ProfilRaiffeisen Bank continua razboiul in justitie cu Curtea de Conturi

Raiffeisen Bank, prin banca pentru locuinte, redenumita recent Aedificium Banca pentru Locuinte, a cerut judecatorilor de la Inalta Curt de Casatie si Justitie a Romaniei (ICCJ) sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) cu privire la legea de functionare a Curtii de Conturi, cu care detalii

Banca Transilvania sustine telemedicina prin solutia de plata cu cardul IPay BT

Medicii antreprenori care doresc să ofere de acum înainte consultaÅ£ii online pot apela la soluÅ£ia de telemedicină şi la soluÅ£ia de plată cu cardul a serviciilor medicale, oferite de DataKlas eMedical şi Banca Transilvania, prin Divizia Pentru Medici, anunta banca intr-un comunicat, detalii

Banca Transilvania a castigat licitatia pentru creditarea Transgaz

Astăzi, la sediul Reprezentanței sale din București, Bldv. Primăverii nr. 55, SNTGN Transgaz SA a semnat cu BANCA TRANSILVANIA, Contractul de facilități reutilizabile de credit și de emitere de scrisori de garanție, în valoare de 300 milioane RON, pe o durată de doi ani, destinat detalii

Aplicatie pe telefon care inlocuieste POS-ul clasic pentru plata cu cardul, lansata de Alpha Bank

Alpha Bank este prima bancă din România care va lansa o aplicație ce transformă telefonul mobil în POS, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Soluția este compatibilă cu dispozitivele mobile Android şi răspunde tendinței în creştere de detalii

Ultimele Comentarii