BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu: BNR a intervenit pe piata valutara, nefiind convinsa de realitatea cotatiilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-14 09:06

Banca centrală trebuie să intervină atunci cÔnd nu este convinsă asupra realităţii cotaţiilor din piaţă, a declarat, luni, guvernatorul Băncii Naţionale a RomÔniei (BNR), Mugur Isărescu, reafirmÔnd că BNR nu ţinteşte cursul de schimb.

"Este foarte importantă realitatea cotaţiilor din piaţă, a jucătorilor reali, nu vorbim de corecţi, ci de reali, adică cei care au lei şi valută. A te juca pe ecran cu cotaţii este un mare păcat ţntr-o piaţă care se vrea funcţională. Trebuie să vedem cÔt de reale sunt acele cotaţii, dacă cel care cumpără valută are lei, ţşi permite să cumpere lei la 18%, ca să vÔndă, contra valută", a spus Isărescu.

El a arătat că este conştient că rata de schimb influenţează puternic inflaţia, iar ţn condiţiile actuale, cu mai mult de jumătate din credite ţn valută, are o importanţă deosebită asupra stabilităţii financiare.

"Nu exclud ca ţn situaţii de mari turbulenţe, BNR să nu transmită semnale ţn clar de a nu permite deteriorarea şi mişcări pe curs, mai ales dacă ele nu au bază reală", a mai afirmat guvernatorul BNR.

El a lăsat astfel să se ţnţeleagă că sunt posibile pe viitor intervenţii direcţionate practic pentru menţinerea unui nivel de curs.

BNR a intervenit pe piaţa interbancară atÔt ţn şedinţa de vineri, cÔt şi luni. Dealerii cred că banca centrală a mai intrat, indirect, ţn piaţă, date fiind turbulenţele resimţite ţn urma crizei financiare internaţionale.

╬n ultima şedinţă a săptămÔnii trecute, BNR a vÔndut direct aproximativ 40 de milioane de euro, cu scopul de a testa funcţionarea pieţei şi a ţnţelege necorelarea dintre piaţa monetară şi cea valutară. ╬n urma operaţiunilor BNR, cursul de schimb a coborÔt la un minim de 3,7600 lei/euro, de la 3,8260-3,8350 lei/euro.

Banca centrală a ţntÔrziat, vineri, publicarea cursului de referinţă cu circa 20 de minute, pentru a interveni pe piaţă, iar ţn jurul orei 16:00, BNR a testat piaţa valutară pentru a verifica realitatea cotaţiilor, fără să realizeze ţnsă tranzacţii.

Potrivit dealerilor, BNR a cerut, luni, cotaţii băncilor, fără să realizeze ţnsă tranzacţii, operaţiune care a determinat scăderea ratelor de schimb cu circa un ban, la 3,7680 lei/euro.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB c─âtre consumatori este s─â apeleze doar în ultim─â instan╚Ť─â la amânarea pl─â╚Ťii ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaug─â imprevizibilitatea situa╚Ťiei economice din momentul relu─ârii detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank ╚Öi Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele ╚Öase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) ╚Öi Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 b─ânci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le g─âsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Româneasc─â, Garanti BBVA ╚Öi CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un num─âr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii