BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu: BNR a intervenit pe piata valutara, nefiind convinsa de realitatea cotatiilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-14 09:06

Banca centrală trebuie să intervină atunci cnd nu este convinsă asupra realităţii cotaţiilor din piaţă, a declarat, luni, guvernatorul Băncii Naţionale a Romniei (BNR), Mugur Isărescu, reafirmnd că BNR nu ţinteşte cursul de schimb.

"Este foarte importantă realitatea cotaţiilor din piaţă, a jucătorilor reali, nu vorbim de corecţi, ci de reali, adică cei care au lei şi valută. A te juca pe ecran cu cotaţii este un mare păcat ntr-o piaţă care se vrea funcţională. Trebuie să vedem ct de reale sunt acele cotaţii, dacă cel care cumpără valută are lei, şi permite să cumpere lei la 18%, ca să vndă, contra valută", a spus Isărescu.

El a arătat că este conştient că rata de schimb influenţează puternic inflaţia, iar n condiţiile actuale, cu mai mult de jumătate din credite n valută, are o importanţă deosebită asupra stabilităţii financiare.

"Nu exclud ca n situaţii de mari turbulenţe, BNR să nu transmită semnale n clar de a nu permite deteriorarea şi mişcări pe curs, mai ales dacă ele nu au bază reală", a mai afirmat guvernatorul BNR.

El a lăsat astfel să se nţeleagă că sunt posibile pe viitor intervenţii direcţionate practic pentru menţinerea unui nivel de curs.

BNR a intervenit pe piaţa interbancară att n şedinţa de vineri, ct şi luni. Dealerii cred că banca centrală a mai intrat, indirect, n piaţă, date fiind turbulenţele resimţite n urma crizei financiare internaţionale.

n ultima şedinţă a săptămnii trecute, BNR a vndut direct aproximativ 40 de milioane de euro, cu scopul de a testa funcţionarea pieţei şi a nţelege necorelarea dintre piaţa monetară şi cea valutară. n urma operaţiunilor BNR, cursul de schimb a cobort la un minim de 3,7600 lei/euro, de la 3,8260-3,8350 lei/euro.

Banca centrală a ntrziat, vineri, publicarea cursului de referinţă cu circa 20 de minute, pentru a interveni pe piaţă, iar n jurul orei 16:00, BNR a testat piaţa valutară pentru a verifica realitatea cotaţiilor, fără să realizeze nsă tranzacţii.

Potrivit dealerilor, BNR a cerut, luni, cotaţii băncilor, fără să realizeze nsă tranzacţii, operaţiune care a determinat scăderea ratelor de schimb cu circa un ban, la 3,7680 lei/euro.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



CSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB către consumatori este să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaugă imprevizibilitatea situației economice din momentul reluării detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank și Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele șase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) și Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 bănci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

 



 

Ultimele Comentarii