BANCI | Stirea Zilei

Plafonul de garantare a depozitelor bancare se majoreaza doar pentru persoanele fizice

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-12 20:50

Informaţie de presă:

Fondul de Garantare a Depozitelor n Sistemul Bancar garantează toate sumele depuse n orice tip de cont bancar, n condiţiile legii

Bucureşti, 12 Octombrie 2008 Ca urmare a solicitărilor primite din partea publicului referitoare la condiţiile de garantare a depozitelor bancare de către Fondul de garantare a depozitelor n sistemul bancar vă prezentăm n continuare cteva informaţii principale, aşa cum rezultă din reglementările n vigoare şi normele Fondului.

Fondul garantează toate sumele depuse n orice tip de cont bancar (cont curent, cont de economii, cont comun, depozit etc) inclusiv dobnda aferentă, n limita a 20.000 de euro, echivalent n lei. n următoarele zile plafonul de garantare, pentru deponenţii persoane fizice, va fi ridicat la 50.000 de euro, echivalent n lei. Cursul de schimb care se ia n calcul este cursul BNR.

Fondul garantează depozitele deţinute de rezidenţi şi nerezidenţi, constituite att n moneda naţională ct şi n valute convertibile (euro, dolar, lira sterlină, franc elveţian), care sunt cotate de BNR.

Fondul garantează rambursarea depozitelor constituite la bănci de către toate persoanele fizice, precum şi pe cele ale persoanelor juridice ori entităţilor fără personalitate juridică, n condiţiile legii.

Toate băncile constituite ca persoane juridice romne fac parte din schema de garantare şi sunt membre ale Fondului de garantare a depozitelor din sistemul bancar din Romnia.

n cazul ipotetic al unui faliment bancar, plata compensaţiilor se face prin bănci desemnate, n maxim 3 luni de la data deschiderii procedurii falimentului. n prezent se discută, la nivelul Uniuni Europene, reducerea acestui termen la cteva zile.

Calculul sumei care va fi compensată se face ţinndu-se cont att de sumele depuse, inclusiv dobnda datorată de bancă ct şi de creditele sau alte datorii pe care deponentul le are la banca respectivă.

Plafonul de garantare se aplică individual pentru fiecare deponent şi pentru fiecare bancă n parte.


Există şi cteva situaţii n care depozitele nu sunt garantate, ntre care menţionăm:

Depozitele administratorilor, conducătorilor, directorilor, cenzorilor, auditorilor financiari, acţionarilor semnificativi ai instituţiei de credit, familiilor persoanelor fizice de mai sus - soţii, precum şi rudele şi afinii de gradul nti, terţelor persoane care acţionează n numele deponenţilor menţionaţi.

Depozitele acelor persoane fizice şi juridice care au obţinut, pe bază individuală, rate de dobndă şi concesii financiare care au contribuit la agravarea situaţiei financiare a instituţiei de credit.

Depozitele rezultate din tranzacţii pentru care au fost pronunţate hotărri judecătoreşti definitive de condamnare pentru infracţiunea de spălare de bani.

Pentru mai multe informaţii legate de Fondul de Garantarea a Depozitelor in Sistemul Bancar vă rugăm accesaţi: http://www.fgdb.ro/

Niculae Vulpescu

Director
Fondul de Garantare a Depozitelor n Sistemul Bancar

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB către consumatori este să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaugă imprevizibilitatea situației economice din momentul reluării detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank și Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele șase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) și Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 bănci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii