BANCI | Stirea Zilei

BNR catre populatie: Nu va retrageti banii din banci pentru ca nici o banca nu are probleme

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-08 18:35

Depunerile ţn sistemul bancar romÔnesc sunt sigure, pentru că nicio bancă nu are probleme de lichiditate, iar retragerile pe baza zvonurilor ar fi o greşeală, mai ales că BNR este pregătită să sprijine băncile, a declarat, miercuri, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.

"Vă asigur, cu toată responsabilitatea, că nicio bancă, dar absolut niciuna, nu prezintă probleme de lichiditate. Toate se ţncadrează ţn limitele de prudenţialitate stabilite de BNR. Suntem pregătiţi să intervenim să sprijinim orice bancă dacă ar avea probleme determinate de retrageri de fonduri pe baza zvonurilor", a spus Cinteză.

Directorul BNR a arătat că, din cauza zvonurilor apărute ţn ultima perioadă, s-a observat o tendinţă de accelerare a retragerilor.

"Absolut din toate băncile sunt retrageri ţn acest moment. Nu este o creştere semnificativă, dar este o creştere. Mai mult pierd clienţii, nu băncile, pentru că aceia care retrag primesc dobÔnda la vedere", a adăugat Cinteză.

Cinteză a fost de acord că deprecierea leului ar putut determina o parte din deponenţi să facă retrageri, dar consideră că aceştia şi-au făcut un calcul greşit.

"Eu unul nu aş retrage lei ca să cumpăr valută la acest nivel de curs", a adăugat Cinteză.

El a precizat că a dorit să facă aceste declaraţii, ţntrucÔt vrea să evite acutizarea tendinţei de retragere pe baza zvonurilor nefondate, mai ales că solvabilitatea sistemului este la un nivel foarte bun, de peste 13%, iar "activele proaste" reprezintă doar de 0,23% din total active.

Potrivit oficialului BNR, toate instituţiile de credit au constituit rezerva minimă obligatorie şi fiecare bancă are un plan de rezervă privind asigurarea lichidităţii.

"Repet, nu există niciun motiv să se retragă bani din bănci. Suntem tributari unor probleme din trecut, şi asta este păcat", a continuat Cinteză.

El a mai arătat că ţn acest an nu au existat cazuri ţn care BNR să furnizeze lichiditate, dar ţn trecut banca centrală a sprijinit bănci solide care s-au confruntat cu retrageri cauzate de zvonuri.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB c─âtre consumatori este s─â apeleze doar în ultim─â instan╚Ť─â la amânarea pl─â╚Ťii ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaug─â imprevizibilitatea situa╚Ťiei economice din momentul relu─ârii detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank ╚Öi Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele ╚Öase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) ╚Öi Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 b─ânci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le g─âsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Româneasc─â, Garanti BBVA ╚Öi CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un num─âr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii