BANCI | Stirea Zilei

O singura banca nu a depus la BNR noile norme de creditare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-07 15:52

Toate băncile romÔneşti au transmis la banca centrală pÔnă luni, termenul limită, noile norme de creditare a populaţiei, cu excepţia unei instituţii de credit de dimensiuni mici, cu o cotă de piaţă de sub 1%, a declarat agenţiei MEDIAFAX directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.

"Am făcut deja scrisoarea pentru acea bancă, iar ţncepÔnd de astăzi va acorda credite luÔnd ţn calcul un grad de ţndatorare de 35%, aşa cum prevede noul regulament. Probabil că asta şi doresc", a precizat Cinteză.

Directorul general al Direcţiei Supraveghere din Banca Naţională a RomÔniei (BNR) a adăugat că există deja o serie de norme depuse din timp de bănci şi care ar putea să fie avizate ţn perioada imediat următoare.

Instituţiile de credit au avut la dispoziţie maxim 45 de zile de la publicarea noului regulament de creditare a persoanelor fizice pentru a modifica normele interne de creditare, perioadă care a expirat luni - 6 octombrie. Toate normele vor fi avizate de banca centrală.

Potrivit noului regulament, băncile vor calcula gradul de ţndatorare la creditele acordate populaţiei pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc, ţn anul anterior, şi nu doar ţn funcţie de adeverinţa de salariu sau alte documente, precum ţn prezent.

De asemenea, fundamentarea nivelurilor maxime admise pentru gradul total de ţndatorare se face diferenţiat pe categorii de clientelă, pe destinaţia creditului (credit de consum sau ipotecar), pe tipul creditului (defalcat ţn funcţie de moneda de exprimare, sau de indexare), de tipul de dobÔndă, respectiv fixă sau variabilă şi comportamentul clientului ţn legătură cu onorarea serviciului datoriei determinat de calitatea garanţiei.

La determinarea gradului de ţndatorare vor fi luate ţn considerare riscul valutar, riscul de rată a dobÔnzii, precum şi posibilitatea de majorare a costului creditului provenind din comisioane şi alte cheltuieli din administrare prevăzute ţn contract.

PÔnă ţn prezent, băncile cu norme proprii de creditare aplicau un grad maxim de ţndatorare de 70% la veniturile nete, prin scăderea unor cheltuieli minime din totalul cÔştigurilor clientului sau a familiei acestuia. Aplicarea tuturor coeficienţilor de risc va micşora nivelul maxim admis, dar din simulări a rezultat un grad de ţndatorare peste 35%, cÔt vor aplica instituţiile de credit fără norme avizate.

Pentru modelele de calcul al gradului de ţndatorare se vor utiliza datele din ultimele 18 luni privind cel mult cea mai mare majorare a ratei dobÔnzii, conform statisticii BNR privind ratele medii ale dobÔnzii practicate de instituţiile de credit la cerditle noi acordate gospodăriilor populaţiei şi cel mult nivelul cel mai ridicat al aprecierii faţă de moneda naţională a cursului de schimb a monedei ţn care se acordă creditul. Băncile trebuie să aibă ţn vedere şi cea mai mare creştere a nivelului comisioanelor şi celorlalte cheltuieli din aceeaşi perioadă de un an şi jumătate ţn urmă.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB c─âtre consumatori este s─â apeleze doar în ultim─â instan╚Ť─â la amânarea pl─â╚Ťii ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaug─â imprevizibilitatea situa╚Ťiei economice din momentul relu─ârii detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank ╚Öi Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele ╚Öase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) ╚Öi Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 b─ânci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le g─âsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Româneasc─â, Garanti BBVA ╚Öi CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un num─âr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii

 • loan lender

  Ol├í a todos, aqui est├í uma oferta de empr├ęstimo acess├şvel que mudar├í sua vida para sempre, ... detalii

 • Defectiune atm braila

  Reclama faptul că atm-ul de pe str.Galati in Brăila este un dezastru întrucât atunci când este ... detalii

 • Cont ╚Öi acte

  Solicit programare personal pentru actualizare cont și ... detalii

 • Nr tel

  Va rog mult mi am pierdut nr de teldeclarat la banca .cu as putea sa atașez noul nr ... detalii

 • Credet

  ... detalii