BANCI | Stirea Zilei

Isarescu: BNR este pregatita sa adopte masuri pentru stabilitatea sistemului financiar

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-06 20:13

BNR este pregătită să ia măsuri similare cu cele adoptate īn celelalte state UE īn cazul īnrăutăţirii situaţiei financiare a Romāniei, inclusiv prin furnizare de lichiditate şi īntărirea schemelor de garantare a depozitelor.

"Suntem gata să adoptăm măsuri luate şi de alte state din UE, să furnizăm lichiditate, să īntărim din nou regulile prudenţiale, nu să le slăbim, şi băncile şi-au dat seama că e bine, să īntărim schemele şi mijloacele de garantare pentru ca tot romānul să fie sigur că are garantate depunerile şi nu poate fi vorba de pierderea, chiar parţială, a acestora", a spus Isărescu, la finalul īntālnirii cu premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Guvernatorul BNR a ţinut să precizeze īnsă că īn acest moment nu există semnale privind vreo problemă īn sistemul financiar romānesc, din care 90% reprezintă sistemul bancar.

El a adăugat că banca centrală colaborează permanent cu celelalte instituţii de supraveghere, avānd īn vedere măsuri comune īn cazul apariţiei unor probleme la băncile-mamă ale instituţiilor de credit din Romānia sau la sucursalele de pe piaţa romānească ale băncilor din celelalte state UE.

"Avem īn vedere şi măsuri pentru ca stabilitatea financiară să fie evidentă", a spus Isărescu.

El a reiterat că sistemul bancar romānesc a fost protejat atāt datorită faptului că piaţa a oferit produse clasice de creditare, fără plasamente īn "produse derivate īmpachetate", cāt şi "īncăpăţānării" BNR de menţine reguli stricte şi a presiunii exercitate de agenţiile de rating.

Autorităţile din Germania, Irlanda şi Danemarca au anunţat că vor garanta integral depozitele constituite la bănci, Austria a decis să majoreze plafonul de garantare, iar Suedia a anunţat că va ridica acest plafon la un nivel de două ori mai mare decāt cel actual.

Īn Romānia, depozitele sunt garantate īn limita unui plafon reprezentānd echivalentul a 20.000 euro.

Alte măsuri dispuse de unele ţări europene au fost naţionalizarea parţială a unor bănci şi deschiderea unor linii de finanţare pe termen lung pentru instituţiile de credit.

Īn Statele Unite, planul de salvare adoptat de Camera Reprezentanţilor şi promulgat de preşedintele american George W. Bush prevede a locarea 700 miliarde dolari pentru susţinerea sistemului financiar. De asemenea, statul a preluat unele bănci sau instituţii financiare, iar altele au fuzionat pentru a evita falimentul.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDana Dima, BCR: Nu trebuie sa va fie frica sau rusine cand aveti probleme cu banii, ci sa mergeti la banca sa cereti ajutorul (video)

Dana Dima - vicepreședinte BCR, în dialog cu Valentin Cocean - conciliator CSALB și avocat, și Irina Chițu – analist financiar. (vezi video la finalul articolului) - „70% din portofoliul BCR de credite imobiliare are dobânzi fixe. detalii

Bancile transmit un mesaj consumatorilor, prin intermediul CSALB: va puteti baza pe noi, in aceasta perioada de scumpiri si cresteri de dobanzi

Sistemul bancar propune mai multe soluții de rezolvare a dificultăților financiare cu care se confrunta consumatorii. (vezi video la finalul articolului)  Una dintre soluțiile pe care o propun băncile consumatorilor este detalii

Schimbarea ROBOR cu IRCC la credite: ce e bine sa stim

ROBOR este un indice de dobanda utilizat la acordarea de credite noi in lei cu dobanda variabila pentru persoane fizice, doar pana in luna mai 2019. Dupa aceasta data, conform OUG 19/2019, dobanda variabila la creditele noi in lei pentru persoane fizice, nu si pentru persoanele juridice, detalii

Banca Transilvania majoreaza la 4% dobanda la depozitele pe 6 luni si 1 an. Vezi topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei

Banca Transilvania (BT) a majorat la 4% dobanda pentru un depozit in lei pentru persoane fizice la termene de 6 luni si un an, aceasta fiind cea mai mare dobanda platita de bancile mari pentru economiile in lei. (vezi topul dobanzilor, in detalii

  

Ultimele Comentarii