Criza COVID-19 | Ministerul Finantelor

Standard & Poor’s mentine ratingul Romaniei la BBB- si perspectiva negativa

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-12-05 17:05

Agenția de rating Standard & Poor´s a reconfirmat rating-ul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută, precum si perspectiva negativă, anunta Ministerul Finantelor intr-un comunicat, in care adauga:

Decizia agenției de rating are la bază nivelul moderat al datoriei publice și al datoriei externe, dar și convingerea că guvernul care va fi numit după alegerile generale din decembrie anul curent va reduce dezechilibrele fiscale si va continua să ofere un sprijin fiscal amplu care să încurajeze redresarea economică în 2021.

În opinia Standard & Poor’s, deciziile privind politica fiscală din ultimii ani reprezintă motivul erodării sustenabilității finanțelor publice în România. Pe de altă parte, agenția a remarcat efortul actualului guvern de a răspunde pandemiei COVID-19 prin adoptarea unui pachet de măsuri fiscale și economice, a cărei amploare a fost estimată la 3% din PIB, destinat protejării companiilor și a locurilor de muncă.

Standard & Poors anticipează o revenire a economiei începând de anul viitor și o reluare a creșterii PIB cu 4% în anul 2021. De asemenea, agenția estimează că economia României va reveni la nivelul din anul 2019 începând cu 2022.

"Anunțul Standard & Poor´s este o dovadă în plus că Guvernul actual a luat măsurile necesare și corecte pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizei declanșate de pandemia COVID-19, precum și pentru asigurarea unor finanțe publice sustenabile. Prioritățile Ministerul Finanțelor Publice, în perioada imediat următoare, rămân implementarea măsurilor de sprijin pentru diminuarea efectelor negative ale actualei crize sanitare fără precedent precum și adoptarea măsurilor necesare pentru relansarea rapidă a economiei României", a declarat Vasile-Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice.

Agenția consideră că factorii principali care ar putea contribui la îmbunătățirea perspectivei sunt asigurarea de către viitorul guvern a unei consolidări fiscale reale, care să conducă la stabilizarea finanțelor publice și a poziției externe a României.

Taguri: Criza COVID-19  Macroeconomie  Ministerul Finantelor  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ministerul Finantelor



Deficitul bugetar, deja -1,67% din PIB după primele două luni

Deficitul bugetului general consolidat pe luna februarie 2024 a fost de circa 29 miliarde de lei (-1,67% din PIB-ul estimat la 1.738,9 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Este un rezultat semnificativ mai slab detalii

Datoria publică, sub pragul de 50% din PIB la finele anului 2023

Datoria publică a României a rămas sub pragul de 50% din PIB la finele anului 2023, potrivit Ministerul Finanțelor. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de 782,2 miliarde lei, în creștere semnificativă față de 666,5 miliarde detalii

Deficitul bugetar, din ce în ce mai mare la început de an

Deficitul bugetului general consolidat pe luna ianuarie 2024 a fost de circa 7,9 miliarde de lei (-0,45% din PIB-ul estimat la 1.738,9 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul. Finanțelor. Este un rezultat semnificativ mai slab detalii

Deficitul bugetar după 8 luni, încă mai mare față de rezultatul din anul trecut

Deficitul bugetului general consolidat la finele lunii august a fost de 42,2 miliarde de lei (-2,65% din PIB-ul estimat la 1.591 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Suma este cu 9,2 miliarde lei mai mare decât detalii

 



 

Ultimele Comentarii