BANCI | Analiza

Stabilitatea financiara: exclusiv la BNR sau trece la Comitetul National pentru Stabilitate Financiara (CNSF)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-04-21 16:51

Romania trebuie sa stabileasca pana la sfarsitul lunii iunie 2013 daca stabilitatea financiara va fi responsabilitatea exclusiva a Bancii Nationale sau va fi in responsabilitatea unui comitet care reuneste si autoritatile care supravegheaza celelalte piete financiare, altele decat piata bancara.

Conform calendarului stabilit de Comitetul European de Risc Sistemic (CERS) la nivelul Uniunii Europene (UE), fiecare stat membru trebuie sa transmita CERS pana la 30 iunie 2012 un raport intermediar privind recomandareadespre conducerea la nivel national a politicii macroprudentiale, sa transmita un raport final CERS si Consiliului UE pana la 30 iunie 2013, iar masurile recomandate sa intre in vigoare pana la 1 iulie 2013, a precizat astazi, intr-o conferinta despre preocuparile actuale pe plan european in domeniul financiar-bancar, Cristian Bichi, seful Departamentului Gestiunea Crizelor Financiare din cadrul BNR.

In data de 22 decembrie 2011, CERS a adoptat recomandarea privind mandatul macroprudential al autoritatior nationale. Recomandarea prevede ca statele membre sa desemneze in legislatia nationala o autoritate responsabila pentru politica macroprudentiala, fie sub forma unei singure institutii, fie sub forma unui consiliu compus din autoritati ale caror actiuni au impact supra stabilitatii financiare. De asemenea, se recomanda cabanca centrala sa aiba un rol principal in politica macroprudentiala si ca aceasta nu submineaza independenta bancii centrale.

Romania are doua optiuni - sa acorde acest mandat exclusiv BNR sau Comitetului National pentru Stabilitate Financiara (CNSF), care reuneste sefii BNR, Ministerului Finantelor Publice, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) si Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDSB).

Daca responsabiliatatea stabilitatii financiare va cadea exclusiv in sarcina BNR, aceasta varianta ar asigura flexibilitate maxima BNR in elaborarea politicii macroprudentiale si nu ar fi necesara modificarea semnificativa a structurii organizatorice, insa ar expune banca centrala riscului reputational in caz de instabilitate financiara, cauzata de factori exogeni ariei sale de competenta, spre exemplu pe piata de capital, pe piata asigurarilor sau pe piata pensiilor private.

Varianta alegerii CNSF pentru acest rol asigura cadrul necesar ca toate autoritatile de supraveghere financiara din Romania sa isi aduca contributia la conducerea politicii macroprudentiale, dar este necesara crearea legislatiei care sa prevada modul de luare a deciziilor astfel incat sa nu fie subminata independenta BNR. De asemenea, trebuie gasita solutia concreta pentru asigurarea unui rol principal al BNR in acest comitet, a spus Bichi.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii