BANCI | Interviu

Sorin Mititelu, BCR: Dobanzile la creditele ipotecare in euro nu vor scadea sub 9,5% in urmatoarele luni

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-05 16:30

Dobânzile la creditele ipotecare în euro nu vor coborî în lunile următoare sub 9,5% pe an, iar cele la creditele de consum în aceeaşi monedă vor fi de cel puţin 14,5% pe an, a declarat, vineri, directorul executiv al direcţiei de dezvoltare afaceri şi produse retail din cadrul BCR, Sorin Mititelu.

"În plus, faţă de costul resurselor, dobânda la credite include şi impactul rezervei minime obligatorii - care de la o bancă la alta poate varia între 1% şi 3% -, costul riscului şi marja produsului", a mai spus Mititelu.

Banca Comercială Română (BCR) estimează că anul viitor rimul de creştere a creditului nu va coborî sub 15% în termeni reali.

Ca tendinţă, clienţii se vor putea orienta spre cardurile de credit, care rămân mult mai accesibile decât creditul de consum.

De asemenea, impactul noilor norme de creditare a populaţiei se va vedea începând cu datele pentru luna octombrie.

Mititelu speră ca, în urma negocierilor cu banca centrală din luna ianuarie 2009, normele pentru creditele ipotecare să fie mai relaxate.

În ceea ce priveşte scăderea valorii terenurilor, aceasta reprezintă o revenire la normalitate, consideră directorul din BCR.

"Este normal să luăm în calcul valoarea agricolă a garanţiilor, nu pe cea imobiliară, însă toată lumea era obişnuită să privească lucruruile în perspectivă, luând în considerare ceea ce s-ar fi putut construi în zonă", a mai spus Mititelu.

În privinţa refinanţării creditelor, reprezentantul BCR a mai spus că aceasta va rămâne disponibilă pentru un segment foarte restrâns de clienţi, cu venituri mari.

"Pentru un credit în valută luat la o dobândă iniţială de 4,5% pe an, un client care vrea să refinanţeze acum are nevoie de un venit cu 40% mai mare", a explicat Mititelu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creÈ™tem preÈ›urile sau marjele clienÈ›ilor existenÈ›i. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii