BANCI | Analiza

Sondajul Banana Skins: Riscul unei noi recesiuni globale si a unei alte crize bancare este ridicat

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-02-27 16:00

Riscul unei noi recesiuni globale şi a unei alte crize bancare este ridicat potrivit unui nou sondaj care identifică cele mai mari ameninţări pentru industria financiară globală, arata un comunicat al PwC.

Raportul anual al CSFI Banking Banana Skins, produs în asociere cu PwC, aşează riscul macroeconomic pe primul loc între 30 de ameninţări posibile pentru sectorul bancar. Sondajul se bazează pe răspunsurile a mai mult de 700 de bancheri, membri ai autorităţilor de reglementare şi analisti din 58 de ţări.

Sondajul arată că nivelul de îngrijorare cu privire la perspectivele sectorului financiar este la cel mai înalt nivel de la începerea acestor studii în urmă cu 13 ani. Mulţi respondenţi se aşteaptă la un nou val de falimente bancare şi naţionalizări.

Principala cauză a acestei îngrijorări o reprezintă criza din zona Euro, care ar putea duce la intrarea în incapacitate de plata a mai multor ţări. Şocul unui colaps al Zonei Euro ar afecta nu doar băncile europene, ci şi cele din alte regiuni. Bancherii din ţări precum Statele Unite, Canada, China, Argentina sau Australia au aşezat criza din Zona Euro pe primul loc între îngrijorările lor.

Prima consecinţă a unei prăbuşiri a Zonei Euro ar fi pierderi masive din credite, risc care a fost identificat pe locul 2 de către bancheri. Acest lucru ar fi urmat de o criză de finanţare, băncile având accesul blocat la lichiditati şi capital (riscurile 3 şi 4).

Pentru a completa acest tablou, creşterea ingerinţelor politice (nr. 5) şi înăsprirea cadrului de reglementare (nr. 6) sunt alte riscuri majore identificate de către respondenti. Deşi iniţiativele de reglementare sunt menite să pună capăt crizelor bancare, acestea reprezintă de asemenea un cost adiţional şi deturnează băncile de la obiectivele lor, îngreunându-le misiunea de a asigura finanţarea economiei.

Îngrijorarea cu privire la capacitatea băncilor de a găsi o cale de ieşire din criză este de asemenea ridicată: slăbiciunile în guvernanţa corporativă (9) şi riscul de management (10) sunt prezente între primele 10 riscuri percepute la nivel global. Un risc în creştere este cel legat de continuitatea afacerilor (pe locul 12 faţă de poziţia 21 în ediţia precedentă), risc legat de capacitatea sistemului bancar de a supravieţui unui eşec major al unei instituţii financiare.

„Imaginea care rezultă din acest sondaj este destul de întunecată”, a declarat David Lascelles, editorul studiului. „Acesta reliefează un sistem bancar fragil, ameninţat de multiple riscuri şi incertitudini”.

„Băncile sunt preocupate de ameninţările puse de actuala criză din zona Euro, de riscul unui nou credit crunch şi de incertitudinile legate de schimbările cadrului de reglementare”, de precizat Vasile Iuga (foto), Country Managing Partner, PwC România.

„În actualul context, foarte multe bănci vor avea probleme în a genera venituri adecvate din toate segmentele in care activează. Băncile vor fi nevoite să-şi refacă modelul de afaceri, iar noi reduceri de personal în sectorul financiar par inevitabile, pe măsură ce băncile vor căuta să-şi reducă cheltuielile”, a declarat Dan Iancu, Partener, Servicii de Consultanţă pentru Management, Liderul Grupului de Servicii pentru Sectorul Financiar, PwC România.

Pentru prima dată, sondajul Banana Skins a indicat faptul că perspectiva asupra riscurilor este mai bună în economiile emergente decât în statele dezvoltate. Respondenţii din America Latină, Africa, Asia şi Orientul Îndepărtat sunt mai încrezători în perspectivele pieţelor lor decât cei din America de Nord şi Europa, ca urmare a ritmurilor mai ridicate de creştere, cu toate că şi statele emergente se văd vulnerabile la şocurile financiare globale. Cu toate acestea, sondajul a arătat că îngrijorările asupra perspectivelor Chinei sunt în creştere, pe măsură ce creşterea economică încetineşte, iar băncile trebuie să facă faţă unor presiuni în creştere.

Despre raport

Seria de rapoarte “Banana Skins” a CSFI include analize periodice a peisajului de risc în sectorul financiar. In afară de raportul referitor la sectorul bancar, CSFI derulează sondaje cu privire la percepţia asupra riscurilor în sectorul asigurărilor şi în cel de microfinanţare.

O ediţie pentru România a studiului Banking Banana Skins va fi lansată în trimestrul II al acestui an.

Centrul pentru Studiul Inovaţiei Financiare (CSFI), a fost fondat în 1993 şi este un think-tank independent, non-profit, cu sediul la Londra, care încearcă să identifice viitoarele tendinţe de dezvoltare ale serviciilor financiare. Centrul are o instituţie afiliată la New York, New York CSFI. CSFI (www.csfi.org.uk) emite rapoartele ”Banana Skins” din 1995.

Banking Banana Skins 2012
(clasamentul din 2010 între paranteze)


1. Riscul macro.economic (4)
2. Riscul de credit (2)
3. Lichiditatea (5)
4. Disponibilitatea capitalului (6)
5. Ingerinţa politică (1)
6. Reglementarea (3)
7. Profitabilitatea (-)
8. Instrumentele derivate (7)
9. Guvernanţa corporativă (12)
10. Calitatea managementului riscului (8)
11. Pricing-ul riscului (9)
12. Continuitatea în afaceri (21)
13. Sistemele de back-office (24)
14. Schemele de remunerare ale managementului (16)
15. Managementul schimbării (28)
16. Hedge fund-urile (19)
17. Ratele dobânzilor (14)
18. Dependenţa ridicată de tehnologie (18)
19. Riscul valutar (11)
20. Practicile de afaceri (22)
21. Pieţele de capital (10)
22. Pieţele emergente (17)
23. Trader-i implicaţi în fraude (20)
24. Criminalitatea economică (27)
25. Sustenabilitatea (25)
26. Materiile prime (13)
27. Fraudele (15)
28. Resursele umane (-)
29. Dependenţa de terţi (-)
30. Sistemele de plată (26)

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii