BANCI | Noutati BNR

Sondaj privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-02-02 19:04

Standardele de creditare s-au menținut constante în T4/2015 pentru împrumuturile acordate companiilor nefinanciare și creditele de consum acordate populației, în timp ce în cazul creditelor imobiliare acestea au fost relaxate moderat, conform sondajului privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei realizat de BNR - februarie 2016.

În perioada următoare (T1/2016), instituțiile de credit estimează păstrarea nemodificată a condițiilor de creditare în cazul companiilor și al împrumuturilor de consum destinate populației, în timp ce pentru creditele imobiliare se prognozează o înăsprire într-o anumită măsură a standardelor.

În privința cererii de credite, au fost înregistrate creșteri la nivelul companiilor nefinanciare și al creditelor imobiliare acordate populației în T4/2015, iar în cazul creditelor de consum s-a consemnat o diminuare a
acesteia.

În T1/2016, băncile estimează o majorare a cererii de credite din partea companiilor și o reducere a acesteia în cazul creditului de consum acordat populației.

A. SECTORUL COMPANIILOR NEFINANCIARE

▪ Standardele de creditare s-au menținut nemodificate în T4/2015, conform așteptărilor anterioare ale instituțiilor de credit. Pentru următoarele trei luni, băncile estimează că acestea vor rămâne de asemenea nemodificate.

▪ Termenii creditării nu au cunoscut modificări semnificative în T4/2015, cu excepția spread-ului ratei medii a dobânzii la împrumuturile față de ROBOR 1M, care a fost relaxat marginal, instituțiile de credit indicând diminuarea costului împrumuturilor aferente companiilor nefinanciare.

▪ Cererea de credite a înregistrat un avans important, dinamica fiind influențată atât de corporații, cât și de întreprinderile mici și mijlocii. Pentru trimestrul următor, instituțiile de credit prognozează o majorare moderată a cererii de împrumuturi la nivelul companiilor nefinanciare.

Riscurile asociate companiilor s-au menținut constante în T4/2015 în majoritatea sectoarelor de activitate, o evoluție similară fiind înregistrată și în funcție de dimensiunea firmelor.

B. SECTORUL POPULAȚIEI

▪ Standardele de creditare au înregistrat o relaxare moderată în T4/2015 pentru creditele imobiliare, în timp ce în cazul creditelor de consum, acestea au fost menținute constante.

Băncile anticipează pentru perioada următoare (T1/2016) întreruperea tendinței de relaxare a standardelor aferente creditelor pentru achiziția de locuințe și terenuri și o menținere neschimbată a condițiilor creditării în cazul creditelor de consum.

▪ Termenii creditării imobiliare au cunoscut modificări în sensul relaxării referitoare la condițiile privind ponderea maximă a creditului în valoarea garanției imobiliare (LTV), iar în cazul creditelor de consum, plafonul maxim pentru valoarea creditului a fost majorat.

Ceilalți termeni ai creditării au fost menținuți constanți.

▪ Cererea de credite s-a majorat pentru creditele imobiliare, cunoscând un regres pe segmentul creditelor de consum în T4/2015. Instituțiile de credit prognozează ca aceste tendințe să continue și în trimestrul următor (T1/2016).

Vezi aici sondajul

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati BNR



Tentativă de fraudă financiară tip deepfake care folosește imaginea guvernatorului BNR

În ultima perioadă, pe mai multe platforme și rețele de socializare, au apărut postări tip deepfake care îl implică pe guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, conform unui comunicat al BNR, in care se adauga: Videoclipurile folosesc fraudulos detalii

BNR este optimista la inceput de an privind inflatia si cresterea economica

Banca Nationala a Romaniei (BNR) incepe optimista inceputul de an 2024, cu anticipatii de scadere a inflatiei si de crestere a economiei mai mult decat spera. "Noile evaluări indică o creștere economică mai solidă pe ansamblul trimestrelor IV 2023 și I 2024 comparativ cu detalii

Dobanda BNR ramane 7%

Comunicat BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 12 ianuarie 2024, a hotărât următoarele: - detalii

Lichiditatea si solvabilitatea sectorului bancar sunt adecvate, conform CNSM

Comunicat de presa: Ședința CNSM din data de 14 decembrie 2023

În data de 14 decembrie 2023 s-a desfășurat cea de-a patra ședință din acest an a Consiliului general al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială detalii

 



 

Ultimele Comentarii